Sfat pentru PNL: debarcați-l pe Arafat de la DSU și rugați-l pe Belușică din Găești să facă curat


Sfat pentru PNL: debarcați-l pe Arafat de la DSU și rugați-l pe Belușică din Găești să facă curat

Pentru prima oară în ultimii ani, un om din interiorul sistemului medical de stat are curaj să-l înfrunte pe sultanul mameluc Arafat și să arate cât este de incompetent acest individ: chirurgul Laurențiu Belușică, managerul spitalului din Găești. 

La fel ca majoritatea românilor, nu știam de existența acestui personaj interesant. Un chirurg având o reputație bună, corect profesional și care nu ia șpăgi, Belușică a lucrat o vreme în Anglia, dar s-a întors acasă. 

Prin 2019, s-a ciocnit frontal de mașinăria de propagandă a PSD și a arătat că majorarea salariilor medicilor din sistemul de stat n-a avut defel efecte benefice asupra pacienților. “Colegi din anumite specialităţi, de când s-au mărit aiurea salariile în scop electoral, nu mai vor să muncească şi caută diferite motive evitând bolnavii grei pe care îi îndrumă spre alte spitale chipurile mai dotate (...) Mărirea chiar justificată a salariilor fără schimbări majore ale sistemului comatos de multă vreme, o să conducă la anomalii care se reflectă asupra pacientului“, spunea medicul, prin 2019. 

În ianuarie 2021, l-a înfruntat pe ministrul Vlad Voiculescu și a spus că, în loc să arunce dozele nefolosite de vaccin anti-covid, mai bine vaccinează pe oricine găsește disponibil. Birocrația absurdă s-a înfuriat, iar Voiculescu a trimis corpul de control peste spitalul din Găești, unde Belușică este manager. Însă, pe fond, managerul din Găești avea dreptate – așa se procedează în Israel, de exemplu – așa că excepția făcută de Belușică a fost generalizată la nivelul întregii Românii. 

Însă momentul de excepție al ieșirilor publice ale chirurgului Belușică este cel în care l-a pus cu botul pe labe pe prea-puternicul dr. Raed Arafat. Ce a făcut (printre altele) eternul șef al DSU? Prin 2017, a cumpărat niște echipamente sofisticate și scumpe, niște așa numite camere hiperbare. Ce a făcut Arafat cu ele, aflăm de la medicul din Găești: au fost văzute numai la defilarea de 1 decembrie! Nu le-a folosit, stau degeaba. Bineînțeles că sultanul de la Interne a turbat după acuzațiile lui Belușică și a mobilizat întregul Departament pentru Situații de Urgență (DSU) pentru o replică plină de minciuni prin omisiune. Chiar ieri, chirurgul a anunțat că îi va scrie doamnei Kovesi în legătură cu modul în care DSU și-a bătut joc de șase milioane de euro, cât ar fi costat cele patru camere hiperbare. 

De fapt, încă din decembrie 2015, Belușică s-a ciocnit de acest impostor, spunând că România nu are capacitatea să-i trateze pe marii arși de la Colectiv. În acele zile, Ponta, Bănicioiu și Arafat au tergiversat trimiterea în străinătate a marilor arși, iar mulți dintre aceștia au murit în ghearele sistemului medical de stat, complet depășit de situație. 

Acestea sunt faptele. Două sunt concluziile. 

Unu: în sfârșit vedem un profesionist din sistemul medical de stat care are curaj să arate cu degetul spre cei vinovați

Nu vreau să-i fac statuie acestui medic, dar cel puțin din datele pe care le avem, acum, publice, omul este incomparabil mai competent și onest decât Raed Arafat. Sper ca rețeaua subterană care-l sprijină pe Arafat să nu aibă puterea de a-i face rău acestui adevărat avertizor de integritate.

Doi: PNL nu mai are nici o scuză să-l țină pe Arafat la conducerea DSU. Belușică are experiență managerială și, chiar dacă nu este 100% specializat în intervenții de urgență, este evident că știe situația și știe unde trebuie să intervină. Aș insista, spunând că pare de o mie de ori mai competent decât ceea ce avem acum în fruntea DSU. Debarcați-l pe Arafat și rugați-l pe Belușică să facă curat după el. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.