Superimunitate pentru magistrați. Stelian Ion, cu mult tupeu, dă vina doar pe UDMR, în condițiile în care parlamentarul ce l-a substituit a votat în favoarea controversatului amendament


Superimunitate pentru magistrați. Stelian Ion, cu mult tupeu, dă vina doar pe UDMR, în condițiile în care parlamentarul ce l-a substituit a votat în favoarea controversatului amendament

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a redactat o postare pe Facebook, după ședința Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, în care își minte prin omisiune votanții în legătură cu deznodământul celor votate astăzi de deputații juriști. În cadrul postării, Stelian Ion vorbește doar despre avizul pozitiv dat de Comisia Juridică a Camerei Deputaților privitor la proiectul de lege ce vizează desființarea SIIJ, dar nu spune o vorbă despre faptul că s-a votat și un amendament care acordă o superimunitate magistraților, CSM fiind instituția ce va decide dacă un magistrat e trimis în judecată sau nu. 

CITIȚI ȘI: JOIA NEAGRĂ: magistrații vor avea SUPERIMUNITATE în urma blatului din Comisia Juridică a Camerei Deputaților. Stelian Ion a fugit de răspundere, lăsând un coleg să voteze în locul lui

În acest context, amintim că ministrul Justiției, Stelian Ion, care ocupă totodată și funcția de deputat USRPLUS, a fugit din ședința Comisiei Juridice, deși e membru al acestui for, delegând atribuțiile unui alt parlamentar USRPLUS, ne referim la Victor Ilie, care a votat în favoarea amendamentului ce prevede că CSM va decide cine sunt magistrații care pot fi trimiși în judecată și cine nu. 

Redăm conținutul catastrofalului amendament: "Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestați la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecătorii şi procurorii pot fi trimiși în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

În caz de infracțiune flagrantă, judecătorii și procurorii pot fi reținuți și supuși percheziției potrivit legii, Secția pentru judecători sau, după caz, Secția pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reținerea sau percheziția".

După ședința Comisiei Juridice, Stelian Ion și-a făcut apariția la declarații, pe parcursul cărora a arătat cu degetul doar spre UDMR pentru controversatul amendament, dând dovadă astfel de ipocrizie, în condițiile în care inclusiv parlamentarul ce l-a reprezentat în ședință, Victor Ilie, a votat în favoarea variantei ca CSM să emită un aviz obligatoriu pentru trimiterea în judecată a magistraților. 

"Cel mai bun proiect era cel trimis de Guvern, cel susținut de Guvern, de premierul Florin Cîţu și trimis către Parlament. În Parlament legile trec cu majoritate. În Alianță nu a fost agreată această variantă și nu ar fi trecut, regret, din pricina faptului că UDMR-ul a spus şi astăzi explicit, în şedinţă, solicita garanţii suplimentare pentru magistraţi, garanţii pe care eu personal nu le-am considerat utile şi nici binevenite. De asemenea, foarte mulţi magistraţi nu le-au solicitat. 

Recomand Secției pentru judecători și Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii să gestioneze cu foarte mare responsabilitate acest instrument pentru că trebuie să vedem ce s-a întâmplat în Parlament, unde politicienii au avut de-a lungul timpului foarte mult de suferit ca imagine din pricina folosirii imunității ca paravan. Lucrul ăsta sper să nu se întâmple în cazul magistraților. Însă, ce avem acum e o respectare a angajamentelor pe care ni le-am asumat, iar în plan politic am fost aleși inclusiv pentru asta, întrucât nu am ascuns niciodată intenția de a desființa Secția Specială, un instrument croit pentru intimidarea unor magistrați, croit pentru acoperirea altor zone. Ați văzut foarte bine că în anii în care și-a desfășurat activitatea această secție nu a reușit să facă decât punctual câteva lucruri pe care și le propusese. E o secție total ineficientă. 

CSM a spus în avizul negativ pe care l-a dat (privind proiectul de lege legat de desființarea SIIJ - n.red.) că ar trebui anumite garanții. Am precizat în acea ședință că din punctul meu de vedere, din punctul de vedere al Guvernului nu sunt necesare aceste garanții, însă Parlamentul a oferit o parte a garanțiilor solicitate, aș zice o mică parte față de ceea ce era inițial în proiect. Mă refer la varianta inițială a proiectului (proiectul inițiat de Predoiu - n.red.), care prevedea și o încuviințare la punerea în mișcare a urmăririi penale și lucrul ăsta era deja prea mult. Însă, așa cum am spus, la jumătate de drum s-a ajuns în cadrul negocierilor la această variantă care permite deblocarea proiectului de desființare a SIIJ", a zis Stelian Ion. 

De asemenea, Stelian Ion a declarat că varianta ca CSM să avizeze trimiterea în judecată a magistraților e una nefericită, dar mult mai bună decât prima variantă susținută de UDMR și anume înființarea unei noi Secții Speciale în cadrul Parchetului General. 

"Din punctul meu de vedere această variantă nu este fericită, dar e mult mai bună decât cea prin care toate dosarele mergeau tot la o instituție centralizată, adică la Parchetul General, care ar fi trebuit să gestioneze toate dosarele din toată țara. E vorba în prezent de 6 mii de dosare. Era evident că o structură centralizată nu poate gestiona acest volum mare de dosare, astfel încât pericolul cel mai mare era să se blocheze absolut totul. Nu făceam decât să transformăm SIIJ într-o altă structură a Parchetului General, ajungeam fix în punctul în care ne găsim acum", a conchis Stelian Ion.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.