O troiță pentru primul partizan al Bucovinei – Vladimir Macoveiciuc. A căzut prin trădare după o rezistență exemplară. Feciorii i-au fost întemnițați, iar nora violată și bătută


O troiță pentru primul partizan al Bucovinei – Vladimir Macoveiciuc. A căzut prin trădare după o rezistență exemplară. Feciorii i-au fost întemnițați, iar nora violată și bătută

Un comitet de inițiativă al cetățenilor din Vicovu de Jos intenționează să ridice o troiță în memoria primului partizan anticomunist al Bucovinei – Vladimir Macoveiciuc, fost ofițer de artilerie al Armatei Regale Române, care a trimis mulți sovietici și comuniști pe lumea cealaltă. 

Rănit grav, prin trădare, în 8 iulie 1946, la Vicovu de Jos, de un trăgător postat în clopotnița bisericii, Macoveiciuc moare în urma unei îndelungate agonii, după o întreagă oră în care zace într-o baltă de sânge, cu pistolul în mână, fară ca nimeni să aibă curajul de a se apropia de el.  

Podul.ro vă prezintă profilul partizanului Vladimir Macoveiciuc așa cum este descris acesta de Asociația Arboroasa. Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, care inițiază proiectul ridicării troiței: 

”Vladimir Macoveiciuc a fost ofițer de artilerie al Armatei Regale Române, a fost primul partizan al Bucovinei și un extraordinar personaj al istoriei noastre recente, care a dat țării sale tot ce avea mai scump – familia sa și viața sa. 

Feciorii săi au fost arestați, torturați și închiși, nora sa a fost bătută și violată, părinții anchetați și torturați, familia terorizată și distrusă. Nu a îngenuncheat niciodată, decât în fața lui Dumnezeu. 

A pierit în urma unei ambuscade organizată în 8 iulie 1946, la Vicovu de Jos. Împușcat în picior de un trăgător plasat în clopotnița bisericii, s-a prăbușit în șosea, pe o movilă de prundiș, cu pistolul Parabelum în mână. Ultimele sale cuvinte au fost: ”Hai, măi, veniți, că nu vă fac nimic!”. Au așteptat o oră și n-au avut curajul să se apropie de el. 

Căpitanul de jandarmi Ioan Popescu, care a condus operațiunea de capturare, a relatat că în momentul morții lui Macoveiciuc, s-au deschis cerurile și s-au auzit aripi de înger.

Eroul român a fost înmormântat în cimitirul din apropiere, în Vicovu de Jos”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.