A murit un EROU uitat al României: domnul Emil Drăgan, veteran de război și fost deținut politic la Gherla, Aiud și Valea Neagră. A fost condamnat pentru că i-a ajutat pe partizanii din Munții Apuseni. Veșnica lui pomenire


A murit un EROU uitat al României: domnul Emil Drăgan, veteran de război și fost deținut politic la Gherla, Aiud și Valea Neagră. A fost condamnat pentru că i-a ajutat pe partizanii din Munții Apuseni. Veșnica lui pomenire

A murit domnul Emil Drăgan (1920-2021), veteran de război și fost deținut politic, o adevărată pildă de rezistență anticomunistă de-a lungul întregii sale vieți. Tristul anunț e comentat de istoricul și arheologul Gheorghe Petrov, pe Facebook, care a colaborat în repetate rânduri cu domnul Emil Drăgan pentru descoperirea trupurilor unor partizani din Munții Apuseni asasinați de Securitatea genocidară. 

Emil Drăgan a fost condamnat la cinci ani de închisoare politică, executați la Gherla și Aiud, precum și în lagărul de exterminare de la Peninsula-Valea Neagră, pentru că i-a ajutat și i-a susținut pe luptătorii anticomuniști din Munții Apuseni. Veșnica lui pomenire!

Podul.ro vă prezintă comentariul istoricului Gheorghe Petrov:

”A plecat dintre noi pentru totdeauna Drăgan Emil – veteran de război și fost deținut politic (1920-2021)

* După mai bine de un secol de viață, în cursul nopții de 9 spre 10 aprilie 2021 a trecut la Domnul cel care a fost Drăgan Emil, din comuna Galda de Jos, județul Alba, unul dintre adevărații și uitații eroi ai României. A fost o mare onoare pentru mine să-l cunosc în urmă cu mai mulți ani și să am privilegiul de a putea sta de vorbă în mai multe rânduri cu acest om deosebit, crescut și educat înainte de comunism, care aparține unei generații care nu se va mai naște vreodată în această țară.

* Drăgan Emil s-a născut la 10 noiembrie 1920 în satul Benic, comuna Galda de Jos, fiind fiul lui Aron și Elisabeta. La părinți au fost șase copii, cinci băieți și o fată. A urmat clasele primare și secundare la Blaj, apoi Liceul Comercial din Alba Iulia. A absolvit cursurile Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale „Regele Mihai I” din Cluj, precum și Școala de Ofițeri de Rezervă pentru Artilerie din Arad. 

În ultima parte a Războiului a participat ca ofițer, într-o unitate de Vânători de Munte, la luptele de pe pe Frontul de Vest unde a căzut prizonier. A fost eliberat în mai 1945 dintr-un lagăr situat în apropierea Berlinului. 

După revenirea în țară, implicându-se în sprijinirea partizanilor anticomuniști din Munții Apuseni, a fost arestat de Securitate și condamnat la o pedeapsă de cinci ani închisoare, executați în intervalul 1949-1954 în temnițele Aiudului și Gherlei, precum și în lagărul de la Peninsula-Valea Neagră. 

Personal, ne-a ajutat cu valoroase informații și indicații de orientare și localizare în teren pentru documentarea unor cazuri de crime înfăptuite în timpul regimului comunist, precum și pentru descoperirea mormintelor unor partizani căzuți în confruntări armate cu organele de represiune ale fostului regim. Știu că a fost și a rămas credincios Dinastiei și M.S. Regelui Mihai I.

(Foto: Împreună cu domnul Emil Drăgan la Galda de Jos, în ziua de 22 martie 2017)

* Înmormântarea va avea loc la Capela mortuară din Galda de Jos în ziua de luni, 12 aprilie, la orele 13.00. Slujba religioasă va fi urmată de un ceremonial militar la care defunctul are dreptul și pe care îl merită cu prisosință.

*Dumnezeu să-l odihnească în pace!”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.