Bolnavii non-COVID. Președintele COPAC: "De ce le restricționăm accesul?! Foarte mulți pacienți au decedat!"


Bolnavii non-COVID. Președintele COPAC: "De ce le restricționăm accesul?! Foarte mulți pacienți au decedat!"

Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Radu Gănescu, a declarat luni la Antena 3 că este de neexplicat de ce se continuă cu împărțirea spitalelor în spitale COVID și spitale non-COVID, decizie care îngrădește accesul bolnavilor non-COVID la servicii medicale. 

Gănescu a atras atenția că bolnavii non-COVID nu au acces la servicii medicale, starea lor de sănătate înrăutățindu-se de la o zi la alta. Totodată, Gănescu a mai precizat că mai este o categorie de cetățeni care nu au acces la servicii medicale, cei care ar trebui diagnosticați. 

"Nu trebuie să mai avem astfel de decizii de a avea spitale COVID și non-COVID. Nu există nicăieri în lume așa ceva. Promisiunea a fost să găsim acele circuite în spitale să ajutăm toți pacienții. Nu cred că unii pacienți au nevoie de mai mult acces la servicii medicale și alții nu au nevoie deloc. Trebuie să îi ajutăm pe toți. 

Nu am înțeles și nu înțeleg această decizie. Orice pacient care la ora actuală nu are acces are 2 posibilități, ori să devină mai bolnav și astfel va avea complicații și comorbidități, iar spitalele vor fi supraaglomerate, iar nevoia de finanțare va fi și mai mare, ori a doua posibilitate este ca acei pacienți să își piardă viața. Noi vedem statistic, și am văzut și anul trecut, cum foarte mulți pacienți non-COVID au decedat. De ce le restricționăm accesul?! De ce se întâmplă numai în România? E greu să explicăm. 

Mulți dintre pacienți nu mai ajung la spital, pentru că ori spitalul este închis, ori medicul care ar trebui să îi monitorizeze pentru boala pe care o au nu îi poate primi pentru că se află pe secțiile COVID, ori mai e o categorie destul de mare de pacienți căreia la ora actuală îi este frică să se întoarcă în spital pentru a nu se infecta. Din păcate nu avem soluții pentru ei. La ora actuală medicina primară și cea ambulatorie nu îi poate prelua și nu le poate oferi monitorizarea și tratamentul. Din păcate problema e și cu cei care nu sunt pacienți acum și ar trebui diagnosticați, pentru că aceia chiar au nevoie de acces în spitale pentru investigații, lucru pe care nu-l pot face", a precizat liderul COPAC. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.