Netejoru jubilează: Stelian Ion a comis-o din nou, de data aceasta în defavoarea magistraților incomozi pentru PSD. Birchall, reacție dură: "Incompetență, ipocrizie, manipulare și lipsă de profesionalism"


Netejoru jubilează: Stelian Ion a comis-o din nou, de data aceasta în defavoarea magistraților incomozi pentru PSD. Birchall, reacție dură: "Incompetență, ipocrizie, manipulare și lipsă de profesionalism"

După ce a trimis la CSM proiectele de lege ce vizează modificarea legilor justiției, încălcând procedura legală, și, mai mult decât atât, păstrând "formula Iordache" prin care pensiile speciale ale magistraților pot avea un cuantum mai mare decât salariul, ministrul Stelian Ion a comis-o din nou. 

RECOMANDĂM ȘI: 

- Stelian Ion continuă să mintă pe tema pensiilor speciale, chiar dacă a ieșit la iveală că a păstrat "formula Iordache" prin care magistrații pot beneficia de o pensie în cuantum mai mare decât salariul

- "Asta e de demisie". O cunoscută jurnalistă îl taxează dur pe Stelian Ion după ce acesta a încălcat legea și s-a făcut de râs la CSM

Amintim că, recent, șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, a solicitat CSM suspendarea a trei judecători pe motiv că ar fi adus atingere prestigiului justiției, prin discuțiile avute pe un grup de Facebook. (mai multe detalii AICI

AMASP și AIJ au semnalat că Netejoru continuă să hărțuiască magistrații incomozi pentru PSD: "Până la acest moment, în mod empiric, am putut constata că dacă procurorii și judecătorii discută în privat și îndrăznesc să nu fie de acord cu menținerea SIIJ, cu legile justiției astfel cum au fost ele modificate de Tudorel Toader sau cu opiniile despre viață și univers ale ”prietenilor” domnului Lucian Netejoru, cu siguranță vor fi vizați de cercetări disciplinare și propuneri de suspendări din funcție". (mai multe detalii AICI

În acest context, Stelian Ion a publicat o postare pe Facebook în care a precizat că presiunile asupra magistraților ar trebui să înceteze, în proiectele de lege pe care le-a propus fiind prevăzută și întărirea dreptului la liberă exprimare. 

"Dreptul la exprimare este un drept fundamental. Chiar dacă au o obligație de rezervă, în privința tuturor problemelor care țin de profesia și activitatea lor, magistrații trebuie să se bucure de libertatea de exprimare.

În ultimii ani, luările de poziție curajoase ale magistraților pe tema modificărilor legilor justitiei și a legislației penale au contribuit foarte mult la evitarea unor derapaje care ar fi afectat grav statul de drept și ne-ar fi aruncat cu zeci de ani în urmă.

Presiuni asupra magistraților, sau intimidări menite să-i descurajeze în a se mai exprima liber în privința problemelor sistemului judiciar nu pot aduce nimic bun. Nu fac decât să mărească tensiunile din sistemul judiciar. Dacă vom alege cu toții să tăcem și să ne prefacem că nu vedem problemele reale, acele probleme se vor amplifica și ne vor copleși.  

În proiectele de lege am propus întărirea dreptului la liberă exprimare a magistraților. Nu am agreat nici ideea ca ministrul Justiției sa poată exercita acțiunea disciplinară împotriva magistraților.

De asemenea, deși am primit la rândul meu unele critici la adresa activității de ministru din partea unor magistrați, nu întotdeauna într-un limbaj adecvat, chiar dacă a fost neplăcut, nu am considerat că aceste abordări contondente ar trebui pedepsite în vreun fel. Am încercat să dau la o parte ambalajul neplăcut și să recepționez ideea. Nu putem sta cu urechea lipită de ușă pentru a asculta ce vorbesc între ei magistrații și nu putem tolera ca societate ca magistrații să fie urmăriți, filați în timpul lor liber.  

Îi rog pe magistrați să nu tacă și să nu se teamă. Să își facă datoria cu profesionalism și cu bună credință, dar și să vorbească despre problemele și pericolele sistemului judiciar. Să o facă în mod obiectiv, cu argumente, cu echilibru și limbaj elegant, așa cum le stă bine unor magistrați", a scris Stelian Ion pe Facebook. 

Însă, Ana Birchall a devoalat că Stelian Ion a propus aceeași formulă care permite persecutarea magistraților incomozi de către Inspecția Judiciară condusă de Netejoru. 

Ce prevede legea în vigoare (AICI puteți accesa legea): 

Prevederea din proiectul de lege propus de Stelian Ion, identică cu cea din legea în vigoare (AICI puteți accesa proiectul de lege privind statutul magistraților): 

"Când ipocrizia este demascată și contrazisă de propriile fapte!  

Atașat încă un exemplu care arată fără echivoc că în realitate campania deșănțată de PR personal a domnului ministru Stelian Ion nu este decât un dublu limbaj, lipsă de curaj, fugă de răspundere și încă o penibilă încercare de manipulare și inducere în eroare a opiniei publice și a sistemului judiciar care așteaptă reforme reale, nu doar declarații la TV, împachetate într-un frumos exercițiu de PR personal!

Atașat aveți print screen după prevederile legale în vigoare, respectiv art. 98 și 99 din Legea 303/2004, republicată, (a se vedea în special lit. a) din art. 99 invocat și în discuțiile din aceste zile) prevederi care sunt IDENTICE cu cele cuprinse în art. 272 din proiectul de lege privind statutul magistraților propus de ministrul Ion.  

Cu alte cuvinte, în mult trâmbițatele proiecte de legi, domnul ministru menține și promovează ACELEAȘI prevederi legale deși în presă le critică și se laudă că propune măsuri de reformă! Exact cum a făcut și cu formula de calcul (promovata de Iordache) privind pensiile magistraților, formulă pe care o critica la TV dar pe care a menținut-o și a promovat-o în proiectele de lege trimise la CSM... noroc că deocamdată aceste proiecte de lege sunt retrase pentru că domnul ministru nu a respectat legea privind avizele interministeriale obligatorii prevăzute de lege! De noaptea minții, nu??! De multă vreme nu am văzut la Ministerul Justiției atâta incompetență, ipocrizie, manipulare și lipsă de profesionalism!", a scris Birchall pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.