Vlad Voiculescu a reacționat public după ce DNA a clasat dosarul diplomei sale. Fostul ministru al Sănătății îl poate acuza acum pe Dan MV Chitic, autorul plângerii penale, de inducere în eroare a organelor judiciare, faptă pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani


Vlad Voiculescu a reacționat public după ce DNA a clasat dosarul diplomei sale. Fostul ministru al Sănătății îl poate acuza acum pe Dan MV Chitic, autorul plângerii penale, de inducere în eroare a organelor judiciare, faptă pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani

DNA a clasat dosarul deschis pe numele fostului ministru al Sănătății Vlad Voiculescu. Ancheta a vizat procedura de echivalare a studiilor pe care le-a urmat în Austria. Dosarul penal a fost clasat de procurorul DNA Andreea Oana Nica care a decis că „fapta nu există”, potrivit evz.ro.

Împotriva lui Vlad Voiculescu a fost formulată o plângere penală de către Coaliția pentru Națiune (cunoscută anterior drept Partidul Alianța Națională) condusă de controversatul avocat rusofil Dan MV Chitic, organizator de proteste anti-restricții. Organizația acestuia l-a acuzat pe fostul ministru de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la fals intelectual, precum și uz de fals și fals în declarații. 

Fostul ministru al Sănătății se poate îndrepta acum împotriva celor care i-au făcut plângere la DNA, articolul 268 din Codul Penal stipulând că „sesizarea penală, făcută prin denunț sau plângere, cu privire la existența unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârșirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”. Este puțin probabil ca Dan MV Chitic să nu fi știut, la momentul depunerii plângerii, că Vlad Voiculescu se afla în posesia unei diplome universitare autentice, aceasta fiind publicată de nenumărate ori în presă și rețelele sociale.     

Vlad Voiculescu a reacționat în spațiul public la clasarea dosarului deschis pe numele său, spunând că nu știa despre plângerea penală de la DNA cu privire la diploma sa. El a subliniat inclusiv faptul că aceasta a fost publicată de presă de zeci sau chiar sute de ori.  

„Întrerupem liniștea acestui cont pentru un comunicat important pentru țară: 

“Coaliția pentru Națiune” (măreață organizație cu măreț nume și măreț conducător) a depus la DNA o plângere penală împotriva mea. Mai precis împotriva diplomei mele de la Wirtschaftsuniversität-Wien. Nu știam, dar nici surprins nu sunt. 

DNA a clasat plângerea formulată în baza art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedura penală: „fapta nu există”. 

Procurorul a consemnat în ordonanța de clasare că a primit documente relevante atât de la Ministerul Educației, cât și de la Centrul de Echivalare a Diplomelor. 

Un loc în care presa poate prosti oamenii că o diplomă nu există, chiar dacă 

1) este emisă de o universitate de top din Europa;  

2) a fost publicată (de câteva zeci sau sute de ori); 

3) este recunoscută de Ministerul Educației 

... un astfel de loc este oare o țară sau un balamuc? 

În orice caz, mulțumiri parchetului anticorupție al țării pentru verificarea diplomei”, a scris Voiculescu pe Facebook. 

Susținător vehement al ieșirii României din Uniunea Europeană și un critic neobosit al DNA contra căreia a protestat și în stradă, în fața Palatului Cotroceni, avocatul Dan MV Chitic este unul dintre cei mai importanți organizatori de acțiuni anti-mască din Piața Victoriei și un răsfățat al oficinei putiniste Sputnik, după ce într-o vreme era nelipsit de la Antena 3 unde milita chiar pentru desființarea serviciilor secrete românești. Asta în condițiile în care, în ianuarie 2019, a înființat un „partid patriotic” cu fostul colonel SRI Daniel Dragomir, condamnat definitiv la trei ani și șase luni pentru grave fapte de corupție și trimis în judecată în dosarul Black Cube, privind tentativa de compromitere a fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi.    

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.