Cum a dispărut cu tot cu mașină medicul siberian care l-a tratat pe Alexei Navalnîi și a mințit că opozantul nu a fost otrăvit. Este cel de-al treilea cadru medical de la Omsk despre care se crede că ar fi fost „lichidat” de Kremlin


Cum a dispărut cu tot cu mașină medicul siberian care l-a tratat pe Alexei Navalnîi și a mințit că opozantul nu a fost otrăvit. Este cel de-al treilea cadru medical de la Omsk despre care se crede că ar fi fost „lichidat” de Kremlin

Alexandr Murahovski, 49 de ani, medicul din Siberia care l-a tratat pe Alexei Navalnîi în august 2020, la Omsk, după ce opozantului rus i s-a făcut rău în avion, a dispărut într-o pădure cu tot cu mașina cu care părăsise, vineri, o bază de vânătoare din regiune.  

Murahovski fusese numit ministru al Sănătății regional după incidentul cu Navalnîi, fiind printre cei care dăduseră asigurări la momentul respectiv că în corpul acestuia nu fuseseră găsite urme ale unor substanțe otrăvitoare, fapt contrazis ulterior de medicii germani de la spitalul unde a fost transferat opozantul rus.  

Când Murahovski a fost promovat ministru regional al Sănătății, Navalnîi a reacționat virulent pe Twitter: "Ascensorul social al lui Putin. Minţi, falsifici rezultatele analizelor, eşti gata să serveşti şefii în orice fel şi obţii o recompensă, o promovare". 

Pentru căutarea medicului Murahovski, s-au mobilizat serviciile de urgenţă şi voluntari. În căutări se folosesc şi drone şi un elicopter. Regiunea în care a dispărut este situată la aproximativ 2200 km de Moscova. 

Este cel de-al treilea cadru medical de la Omsk, implicat direct în tratarea lui Navalnîi și ascunderea adevărului despre problemele de sănătate ale acestuia, despre care se crede că a fost cel mai probabil lichidat de forțe apropiate Kremlinului. 

La începutul lunii aprilie, șeful secției de traumatologie şi ortopedie de la spitalul din Omsk a decedat „subit” în urma unui AVC, după începutul lui februarie, Sergei Maximishin, care era medicul șef adjunct al Spitalului de Urgență din Omsk, murise, de asemenea, ”subit” la vârsta de 55 de ani, potrivit unui comunicat al spitalului.

Navalnîi s-a simţit rău la 20 august 2020, la bordul unui avion, în Siberia, unde se afla în campanie electorală. El a fost dus după o perioadă la tratament în Germania. 

Trei laboratoare europene au stabilit că a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip noviciok, conceput în scopuri militare în epoca sovietică, iar capitale occidentale au îndemnat Rusia să prezinte explicaţii şi să ancheteze. Moscova a respins toate acuzaţiile. 

Navalnîi a fost încarcerat în februarie într-o colonie penitenciară, într-un dosar de fraudă din 2014 pe care-l denunţă drept politic. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.