"AUR livrează exact sperietoarea de care au nevoie Voronin şi Dodon în campanie". Avertismentul lansat de Sorin Ioniță, liderul ONG-ului Expert Forum


"AUR livrează exact sperietoarea de care au nevoie Voronin şi Dodon în campanie". Avertismentul lansat de Sorin Ioniță, liderul ONG-ului Expert Forum

Fostul președinte comunist al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a avut o ieșire rasistă și xenofobă în timpul unei emisiuni de la postul de televiziune TVC1, avertizând cetățenii că, în cazul în care vor vota pentru forțele proeuropene la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, li se vor naște copii de culoare. De asemenea, Vladimir Voronin a apelat şi la clișeul care e folosit ca sperietoare, mai precis "venirea jandarmilor români".

"Asta vă doriţi, dragi alegători, când veţi vota pentru parlament? Vă doriţi ca ei să voteze pentru eliminarea statutului de neutralitate al ţării? Şi pentru ca soldaţii NATO să vină aici şi să aveţi copii cu pielea închisă la culoare, nu doar cu pielea albă? Asta vă doriţi? Iar după ei să vină jandarmii români?", a declarat Voronin în cadrul unei emisiuni la TVC 21, conform jurnal.md.

"Voi credeți că e normal așa? Ce stat suntem noi, dacă deciziile se iau de unchii de peste deal", l-a completat Igor Dodon pe Voronin, pe parcursul unui vlog.

Comunistul Voronin este cap de listă în blocul electoral format zille trecute împreună cu PSRM, Igor Dodon fiind plasat pe locul al doilea.

Pe 12 mai, Igor Dodon și Vladimir Voronin au semnat acordul de creare a blocului electoral comun pentru participarea la alegerile parlamentare anticipate. (sursa: AICI)

În acest context, analistul Sorin Ioniţă, director al ONG-ului Expert Forum, a atras atenția că AUR Moldova reprezintă, de fapt, "Jandarmul Român 2.0", "sperietoarea de care au nevoie Voronin şi Dodon în campania electorală".

Sorin Ioniță, pe Facebook: "Bătrânul comunist intrat în campanie electorală știe ce face: nu doar că apelează la instinctele primare ale electoratului, dar întărește mesajul cu celebrul clişeu al “jandarmului român”. Lumea de dincoace nu realizează cât de puternică e mema asta în Basarabia, bazată pe o fărâmă de adevăr istoric şi multă propagandă sovietică adăugată deasupra.

Şi din păcate AUR livrează exact sperietoarea de care au nevoie Voronin şi Dodon în campanie. Paradoxul e că deşi partidul e anti-european şi anti-NATO la Bucureşti (la fel ca Dodon), reuşeşte să fie în Moldova întruchiparea aroganţei şi agresivităţii ro/occidentale, intrând la fix în calapodul creat de propaganda sovieto-rusă decenii la rând. Agită apele, panichează electoratul centrist şi minorităţile, dă apă la moară Kremlinului, care a avertizat tot timpul că de la Bucureşti o să vină faşistii etc. Cu alte cuvinte, reuşeşte să aibă în ambele ţări exact mesajul cel mai dăunător posibil, producând maxim de pagube.  

Cum zicea un prieten din Chişinău, AUR e Jandarmul Român 2.0, reînviat ca temă perfectă de campanie în Moldova pentru oricine vrea să vopsească în negru România şi Occidentul. Până de curând nu prea mai aveau argumente concrete iar soft powerul nostru era în creştere din motive evidente. Le-am promis prosperitate, investiţii, acces în Vest, am băgat ani de zile bani în ambulanţe şi microbuze şcolare pentru Găgăuzia – iar acuma le livrăm trombonul naţionalist al lui Simion, în ajun de alegeri, ca să stricăm tot.

Ne aruncăm în flashback istoric, pe stânga şi pe dreapta: comunistul Voronin contra faşistî.. Şi nu, nu e mâna Moscovei: liderii moldoveni ai AUR vin tot din zona Plahotniuc, inginerul de partide şi eternul pescuitor în ape tulburi. Surprise, surprise, ce să zic".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.