EXCLUSIV Nazare i-a readus la conducerea Ministerului Finanțelor pe Vîlcov și Teodorovici. Culisele unor reactivări dubioase


EXCLUSIV Nazare i-a readus la conducerea Ministerului Finanțelor pe Vîlcov și Teodorovici. Culisele unor reactivări dubioase

PSD a avut în perioada guvernării Dragnea doi “profesioniști” care au pus în practică programul de politici populiste prin care fostul șef al stângii, acum în pușcărie, credea că-și va consolida poziția de lider în politica românească pentru cel puțin un deceniu: Orlando Teodorovici, eternul ministru de rezervă al stângii radicale și ”omul din umbră”, cum îi plăcea să fie numit în ultimii ani, Darius Vîlcov

Cei doi au apărut mereu în spațiul public ca artizanii celebrei OUG 114, dar nu mulți sunt cei care știu că toate dezbaterile erau coordonate și administrate de un alt “tehnocrat” al PSD, secretarul general al Ministerului Finanțelor, Mihai Diaconu. Mâna dreaptă a lui Vîlcov, cum era cunoscut în MFP, Diaconu și-a început carieră politică în grupul PSD de la Senat, în urmă cu 12 ani, venind dintr-o firmă obscură de baze de date, din Satu Mare. 

Saltul în administrația publică centrală l-a făcut odată cu instalarea lui Vîlcov în funcția de ministru al bugetului, în vara lui 2014, când a fost numit consilier personal. După avansarea lui Vilcov ca ministru plin al Finanțelor, Diaconu devine secretar general adjunct al MFP.

La rândul sau, Orlando Teodorovici îl preia pe Diaconu când ajunge în locul lui Vîlcov la Ministerul Finanțelor, la mai puțin de un an, și-l numește director de cabinet, adică omul prin mâna căruia treceau toate documentele semnate de ministru. 

Odată cu instalarea Guvernului Cioloș, Diaconu dispare din peisajul MFP, dar este salvat de colegii din PSD, care-i găsesc un post călduț și bine remunerat la Curtea de Conturi, la cabinetul tovarășului Ilie Sârbu. 

La insistențele lui Vîlcov, este recuperat în vara lui 2017 de Ionuț Mișa, proaspăt numit ministru al Finanțelor, care-l reinstalează secretar general adjunct al MFP. Din acest moment, preia de facto conducerea ministerului, iar în ianuarie 2018, Teodorovici, revenit la conducerea MFP, îi consolida poziția de lider, numindu-l secretar general plin al instituției. 

Deși este strâns legat de toate perioadele în care PSD a fost la guvernare, dar și de grupul PSD din Parlament, unde și-a început cariera politică, Diaconu a pretins, la instalarea guvernului liberal, în noiembrie 2019, că nu ocupă o funcție politică și e doar un funcționar public al ministerului, refuzând să părăsească postul. 

Cîțu l-a dat afară, Nazare l-a adus înapoi

Mihai Diaconu a părăsit ministerul doar când ministrul Florin Cîțu a trecut prin guvern reorganizarea instituției. El face parte din grupul de funcționari care au dat în judecată MFP, contestând reorganizarea, alături de alți doi PSD-iști, Cirprian Badea și Valentin Mavrodin. 

În ciuda faptului că Diaconu se află în proces cu ministerul Finanțelor, marea surpriză a fost cooptarea lui printre consilierii personali ai noului ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare. Dar lucrurile sunt mult mai complicate decât la o primă vedere. Deși secretarul general al MFP este Marius Zinca, venit pe filiera PNL Alba, conducerea de facto a instituției a fost preluată în ultimele două luni de omul PSD. Potrivit surselor Podul.ro, toți directorii și secretarii de stat din MFP primesc sarcini direct de la Mihai Diaconu, iar rolul lui Zinca este decorativ. Mai mulți directori din MFP au sesizat că circuitul actelor și propunerilor legislative a fost scurtcircuitat, fiind condus direct de Diaconu, în timp ce Zinca doar contrasemnează pentru a salva aparența de legalitate. 

Poziția lui Nazare pare un afront adus direct actualului premier, în condițiile în care Cîțu a ținut să scape instituția de amprenta lui Vîlcov și Teodorovici. 

Mai mult decât atât, Nazare a reactivat alți doi directori ușor marginalizați de Cîțu tot din cauza legăturilor strânse cu PSD, Daniela Pescaru și Anca Iordache. 

Mișcarea lui Nazare nu este foarte surprinzătoare, însă, pentru cei care au urmărit de-a lungul timpului numirile semnate, unele dintre acestea declanșând chiar critici ale presei. Cea mai recentă a fost instalarea fostei lui șefe din perioada PD, Anca Boagiu, la Fondul de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii. 

În CA-ul de la FNGCIMM, Nazare i-a reintrodus pe Ioan Ariton și Ovidiu Silaghi, deși actualul premier îi scosese din conducerea Fondului. În cazul lui Ariton lucrurile sunt chiar mai complicate, întrucât acesta se află în conflict de interese, fiica sa fiind instalată director în FNGCIMM de către acualul director general, Dumitru Nancu. Există informații că fiica lui Ariton ar fi fost numită fără concurs, după ce a fost angajată anul trecut pe unul dintre posturile temporare, cu perioada determinată de muncă, la fel ca și Monica Iordache, sora fostului șef al Cancelariei Guvernului, Ionel Dancă.

Facem precizarea că Podul.ro a încercat să-l contacteze în repetate rânduri pe Alexandru Nazare, însă ministrul nu a răspuns apelurilor noastre. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.