China comunistă mărește cu 500% cheltuielile pentru spionarea și influențarea SUA prin propagandă și agenți de influență, în timp ce sfidează fățiș Washingtonul. FBI sporește numărul agenților care investighează acțiunile Chinei


  • ACP
  • May 18, 2021 11:18
  • 1828
China comunistă mărește cu 500% cheltuielile pentru spionarea și influențarea SUA prin propagandă și agenți de influență, în timp ce sfidează fățiș Washingtonul. FBI sporește numărul agenților care investighează acțiunile Chinei

China este, în momentul de față, țara care susține cele mari rețele de propagandă, influență și spionaj în Statele Unite, fapt ce începuse să fie dezvăluit de agențiile americane de informații încă din timpul mandatului președintelui Donald Trump la Casa Albă. 

Potrivit Centrului pentru Politici Responsive de la Washington, cheltuielile făcute de Beijing cu agenții de propagandă din Statele Unite, descoperite până acum, au crescut din 2016 până în 2020 cu 500%, ceea ce a făcut din China comunistă țara cu cele mai mari cheltuieli pentru operațiuni de influență străină pe pământ american – sursa AICI

Dacă o parte din activitățile de spionaj și propagandă ale Beijingului sunt făcute de activiștii comuniști și de agenții serviciilor de informații chinezi infiltrați între studenții chinezi din universitățile americane, chiar și înșiși studenții chinezi, care nu fac parte din Partidul Comunist Chinez ori din serviciile de informații chineze sunt obligați, conform Legii Naționale a Informațiilor din 2017, din China, să adune informații și să raporteze autorităților chineze toate informațiile adunate – sursa AICI.

Pentru asta, din partea Partidului Republican a fost introdus, zilele trecute, un proiect de lege care să creeze la FBI 56 de posturi noi pentru agenți care să se ocupe strict de investigarea spionajului chinez și furtul din instituțiile de învățământ superior și centrele de cercetare din Statele Unite. 

Spre deosebire de gama răspunsurilor diplomatice și precaute date de Beijing în perioada administrației Trump la fiecare mișcare a Washingtonului făcută împotriva imensei mașinării de propagandă, influență și spionaj a comuniștilor chinezi, ieri a venit din partea Ministerului Afacerilor Externe al Chinei un cu totul alt fel de răspuns.

„Poate că ar trebui să propună să înființeze 300.000 de posturi FBI sau cel puțin 150.000, ceea ce ar putea ajuta, de asemenea, la rezolvarea problemei șomajului din Statele Unite”, a declarat Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, într-un briefing de presă ținut marți la Beijing – sursa AICI

Răspunsul ironic, superior, dat de purtătoarea de cuvânt a Externelor din China arată o atitudine nouă, total diferită a Beijingului față de Statele Unite, greu de imaginat în perioada în care era Donald Trump la Casa Albă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.