Unionismul de fațadă al AUR. Președintele PUN: "Se află în Parlamentul României de jumătate de an și nu a făcut niciun proiect de lege legat de Republica Moldova"


Unionismul de fațadă al AUR. Președintele PUN: "Se află în Parlamentul României de jumătate de an și nu a făcut niciun proiect de lege legat de Republica Moldova"

Octavian Țîcu, președintele Partidului Unității Naționale din Republica Moldova, a declarat miercuri, 19 mai, că partidul său, în cazul în care va accede în viitorul Parlament în urma alegerilor din 11 iulie, va depune un proiect de lege care vizează Reunirea Republicii Moldova cu România. 

"Primul proiect de lege a PUN, în viitorul Parlament, va fi programul de reunire cu România, pe care noi îl vom pune pe tapet să-l voteze în Parlament. După programul nostru unirea se întâmplă într-un mandat. Proiectul de lege, pe care noi îl propunem, înseamnă proiect de reîntregire, o țară reîntregită și respectată", a scris Țîcu pe Facebook. 

În cadrul unui interviu acordat publicației Europa Liberă, Țîcu a precizat că integrarea europeană a Republicii Moldova este posibilă doar prin Reunirea cu România. 

"E o utopie mai mare integrarea europeană. În următorii 30 de ani nu va fi integrarea europeană a Republicii Moldova. Dacă acest lucru se poate realiza este prin intermediul Reunirii cu România. Prin urmare, ambele sunt utopii, una mai plauzibilă și mai realizabilă pentru că poate să se întâmple într-un mandat. Dacă PUN ajunge în Parlament vom depune un proiect de lege pentru Reunirea Republicii Moldova cu România. Îl depunem și vedem care este fața adevărată a politicii. Reunirea se poate întâmpla dacă Parlamentul României și al Republicii Moldova vor vota acest lucru. Or, integrarea europeană nu va fi în timpul apropiat. Noi, prin Reunirea cu România, rezolvăm 3 probleme și anume beneficiul și bunăstarea cetățenilor, intrarea în NATO și în UE. De aici începe o nouă etapă, o nouă viață, iar cetățenii Republicii Moldova e timpul să înțeleagă acest lucru", a subliniat liderul PUN. 

De asemenea, Țîcu a detaliat motivele pentru care a refuzat ca PUN să candideze pe lista AUR la alegerile parlamentare. Concret, președintele PUN a atras atenția, printre altele, că "AUR are alte ambiții care nu reprezintă Unirea ca atare, ci are un scop electoral", dezinteresul partidului lui Simion pentru Reunirea Republicii Moldova cu România fiind dovedit inclusiv prin faptul că parlamentarii AUR de la București nu au inițiat până în prezent vreun proiect de lege referitor la Republica Moldova. 

"Sunt 3 motive. Primul motiv constă în faptul că acest lucru a fost propus de mult de PUN, care a făcut o platformă unionistă, în cadrul căreia sunt personalități remarcabile. Noi am lansat acest proiect din decembrie 2020, după alegerile prezidențiale. Iar acum vine un partid proaspăt încropit, în luna mai, și spune "haideți să intrați toți sub umbrela AUR că noi în România avem 40 de deputați și reprezentăm 10%". "Foarte bine, aveți acolo o realitate, suntem români cu toții, dar aici este o altă realitate, în care PUN are 2 deputați în Parlamentul Republicii Moldova și 26 de organizații teritoriale. Noi ce să facem? Intrăm sub umbrela AUR?". Le-am propus să facem un bloc neutru ca denumire și să ne amestecăm toți acolo pentru a diminua acest impact al ceea ce reprezintă AUR. Al doilea motiv pentru care noi nu putem accepta o asemenea combinație în mod direct este chiar imaginea AUR în sine, un partid marginalizat în România care nu a fost cooptat la guvernare. Partidele românești au preferat o alianță cu maghiarii, iar asta ne dă multe semne de întrebare. Diferitele afilieri și discuții care sunt în jurul AUR nu ne permit asocierea cu acest partid. În contextul celui de-al doilea motiv este imaginea lui George Simion. Știm foarte bine ce a făcut Simion în Republica Moldova, abordarea lui e total deșănțată și în raport cu Poliția și în raport cu protestele, cu bătăile, cu tragerile de păr, cu expulzările. Vreau să vă spun că unioniștii nu sunt maltratați în Republica Moldova așa cum încearcă Simion să spună, avem și parlamentari, avem și inițiative legislative și facem campanie în întreaga Republică Moldova în legătură cu ceea ce înseamnă Unirea. Eu personal am fost în peste 250 de localități. Al treilea motiv important este această construcție, ce înseamnă AUR în Republica Moldova. AUR Moldova se deosebește de AUR România prin componență. În Moldova e o versiune aurită a Mișcării Politice Unirea. 

Noi am construit o altă versiune a unionismului, a unionismului luminat care ne deosebește de tot ce este pe piață. Noi avem un proiect nu doar pentru unioniști, ci pentru toți cetățenii. Nu vrem să ne îngustăm pe acest pol unionist. Cetățenii trebuie să înțeleagă că noi vrem să protejăm unioniștii de anumite personaje care au probleme de integritate, de imagine. 

Noi am avut o întâlnire cu domnul Claudiu Târziu, ne-am expus punctul de vedere, am vorbit despre faptul că nu rivalitățile noastre sunt prioritatea principală a acestei campanii. Noi nu vom participa la dezbateri publice cu AUR, nu vom avea nicio întâlnire cu ei ca să spună alții că avem lucruri de împărțit. Noi vom merge la alegeri. Fiecare proiect se va dezvolta, iar oamenii vor judeca. Bilețchi, Munteanu și Chirtoacă sunt cei pe care-i știu toți. Poți să îi poleiești cu aur, să-i faci cum vor. Noi am luat dublu la alegeri față de ei, iar noi i-am spus din acest punct de vedere domnului Claudiu Târziu ca AUR să vină în Republica Moldova, înainte de a se lansa, să discute cu PUN în vederea unei situații în care puteam consolida un bloc unionist. Dar AUR are alte ambiții care nu reprezintă Unirea ca atare, ci are un scop electoral. Vă dau un exemplu. AUR e în Parlamentul României de jumătate de an și nu a făcut niciun proiect de lege legat de Republica Moldova. Se laudă că sunt mulți moldoveni pe listele lor. Nu i-am văzut niciodată. Boris Volosatîi a vorbit o dată sau de 2 ori în Parlament, dar nu e niciun proiect de lege, nimic grandios, niciun proiect de reîntregire. Noi am făcut un proiect, îl avem și îl vom depune în următorul Parlament al Republicii Moldova. Noi, împreună cu PMP, am structurat un program de reîntregire pe care îl promovăm în Republica Moldova. Cu acest program am mers și în campania electorală prezidențială", a mai zis liderul PUN. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.