Efectul devastator al unei decizii a CCR! Funcționarii incompetenți sunt reangajați și despăgubiți cu sume colosale. Cazul directorului de primărie „pedichiurizat” de femeia de serviciu care a triumfat în instanță


Efectul devastator al unei decizii a CCR! Funcționarii incompetenți sunt reangajați și despăgubiți cu sume colosale. Cazul directorului de primărie „pedichiurizat” de femeia de serviciu care a triumfat în instanță

Un director al primăriei din Târgu-Jiu, fotografiat în 2018 în timp ce femeia de serviciu îi făcea pedichiura, în timpul programului, trebuie reangajat, au decis magistrații de la Tribunalul Gorj. Marian Rotaru va primi și 170.000 de lei, reprezentând salariile restante, scrie newsweek.ro

În luna aprilie a anului 2019, comisia de disciplină a dispus, în baza fotografiilor și a declarațiilor subalternilor, desfacerea contractului de muncă a lui Marian Rotaru, la acel moment director al Direcției de Patrimoniu din cadrul Primăriei Târgu-Jiu.  Acesta a contestat decizia de destituire, iar instanţa de judecată de Contencios-Administrativ din cadrul Tribunalului Gorj i-a dat câştig de cauză şi a hotărât reîncadrarea fostului director în funcţia deţinută.

Decizia tribunalului se bazează pe decizia CCR de a declara neconstituțional articolul de lege privind comisiile de disciplină din instituțiile publice. 

CCR a decis în octombrie 2020 că articolul 79 alineatul 5 din Legea 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici este neconstituţional. Este vorba despre prevederea care spunea că modul în care sunt constituite comisiile de disciplină sunt stabilite prin hotărâre de Guvern, la propunerea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, mai arată Newsweek. 

Primarul PNL din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a declarat că municipalitatea va face recurs la decizia pronunțată de Tribunalul Gorj, dar dacă sentința va rămâne definitivă, va emite o nouă dispoziție de încetare a contractului de muncă al lui Marian Rotaru.

Cazul directorului Rotaru a făcut vâlvă în presă la vremea respectivă, acesta negând inițial că era vorba de pedichiură și mințind că femeia de serviciu îl ajuta să-și bandajeze piciorul luxat. Chestionată de presă cu privire la cele întâmplate, „pedichiurista” din primărie a admis că era vorba despre o procedură cosmetică, nicidecum de o situație de ajutor medical.  

„Da, eu eram! Îi făceam o pedichiură! Este adevărul adevărului! Practic, nu m-a obligat. Eu am lucrat acum vreo 14 ani în aşa ceva, de 12 ani lucrez în Patrimoniu şi a auzit că mă pricep. Văd că spune că i-am pus o faşă, dar nu e adevărat! Îi făceam o pedichiură. M-a rugat şi în final nu am avut ce să fac. I-am făcut. A fost singura dată. Aflase că mă pricep, de unde nu ştiu”, preciza femeia. 

În perioada în care lucra ca director, Marian Rotaru avea un salariu de aproximativ 7000 de lei net.  După ce nu a mai fost director, fostul şef din primăria Târgu Jiu şi-a deschis o firmă de colectare a gunoaielor. El susține și la ora actuală că a fost victima unei înscenări.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.