EXCLUSIV Congresul încinge spiritele în PNL. Robert Sighiartău detaliază motivele pentru care Ludovic Orban trebuie să plece din fruntea partidului: "Au fost câteva numiri care au adus un mare deficit de imagine"


EXCLUSIV Congresul încinge spiritele în PNL. Robert Sighiartău detaliază motivele pentru care Ludovic Orban trebuie să plece din fruntea partidului: "Au fost câteva numiri care au adus un mare deficit de imagine"

Într-un amplu interviu acordat pentru Podul.ro, în cadrul emisiunii moderate de jurnalistul Silviu Sergiu, "Punctul de Fierbere", secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a abordat, printre altele, subiectul Congresului formațiunii politice, ce se va desfășura în data de 25 septembrie. 

Concret, Sighiartău a precizat că își menține poziția asumată public în ianuarie 2021 prin care i-a cerut lui Ludovic Orban să plece din fruntea PNL, pe fondul rezultatelor slabe obținute la alegerile parlamentare. Totodată, secretarul general al PNL a criticat modul în care s-au făcut o serie de numiri în funcție în epoca Orban, de pildă în cazul Apelor Române, fenomen care a adus un puternic prejudiciu de imagine formațiunii politice. 

"Partidele și noi, PNL, avem o resursă umană de calitate la baza partidului și pot să vă confirm acest lucru, numai că resursa aceea umană de calitate trebuie să ajungă în funcțiile cheie conform CV-ului, experienței profesionale și experienței politice. Însă, din păcate au fost și greșeli, tocmai pentru că nu a fost un algoritm de selecție, un filtru, astfel încât să nu existe erori care ne-au adus, așa cum am spus, grave prejudicii de imagine, de la "animalul politic" la altele. Sunt mulți ani în care construiești, le oferi oamenilor soluții, le propui o echipă, iar în momentul în care guvernezi, din cauza unor greșeli de genul acesta, determinate de faptul că unii președinți de filială încearcă să-și fidelizeze anumiți oameni, din păcate partidul pierde. Cred că va fi o discuție și în viitorul Congres pentru a exista clar un algoritm de selecție a resursei umane, astfel încât să nu mai existe erori", a subliniat liderul liberal. 

Vedeți video:


Mai mult decât atât, Robert Sighiartău a menționat că Florin Cîțu a acumulat experiența politică necesară pentru a convinge membrii PNL să-i acorde încrederea pentru a conduce formațiunea politică. De asemenea, secretarul general al PNL a precizat că foarte importantă este echipa cu care vine Florin Cîțu la Congres, din care cel mai probabil vor face parte inclusiv Emil Boc și Ilie Bolojan, întrucât accentul nu trebuie pus pe o singură persoană, dat fiind faptul că anul 2024 vine la pachet cu 4 runde de alegeri, europarlamentare, locale, prezidențiale și parlamentare. 

Redăm fragmentul de interviu referitor la Congresul PNL: 

Silviu Sergiu: Voi cita o declarație de-a dvs. făcută în ianuarie. "În ultimul an partidul a fost condus discreționar de către președintele partidului. E clar că trebuie să discutăm în interiorului partidului și să alegem în cadrul congresului din iunie sau din toamnă o nouă echipă". S-a schimbat ceva din opinia dvs.? O păstrați? Sunteți și mai vehement? 

Robert Sighiartău: Eu îmi măsor cu grijă cuvintele, chiar dacă sunt mai tânăr. Îmi mențin opinia exprimată atunci, din diferite motive. Sunt consecvent așa cum v-am spus. În toamnă cred că avem nevoie de un nou început, de o echipă care să aibă succes în alegerile din 2024. 

Silviu Sergiu: Domnul Ludovic Orban nu poate garanta acest succes? Dacă nu, de ce? 

Robert Sighiartău: Consider că în continuare am o relație bună cu Ludovic Orban, corectă, civilizată, am avut un parteneriat bun cu dânsul, însă este foarte clar că în ultimul timp și mai ales în ultimii ani ceva s-a întâmplat. Și din cauza pandemiei viața de partid n-a mai fost la fel, în sensul că întâlnirile n-au mai putut fi în același regim. În al doilea rând au fost câteva chestiuni care au deranjat lideri importanți ai PNL, dar și baza partidului, au fost câteva numiri care au deranjat și public, iar din punctul meu de vedere au adus un mare deficit de imagine, dar în același timp trebuie să fim lucizi, oameni care ne gândim, mai ales ca membrii importanți ai PNL, la viitorul partidului și trebuie să vedem și ce vor cetățenii, simpatizanții PNL. Din păcate, la ultimele alegeri, chiar dacă am avut împreună, această echipă a partidului, până la parlamentare o serie de succese, vedem că în alegerile parlamentare am avut o scădere care ne-a poziționat pe locul 2. De acolo trebuie să tragem învățăminte ca în alegerile care urmează, în paralel cu o guvernare bună care să livreze fapte clare pentru români și să dezvolte România, să ne ducă la câștigarea alegerilor din 2024. Din punctul meu de vedere cred că societatea intră într-o altă dinamică, iar PNL trebuie să se coreleze la această dinamică politică, mai ales în ceea ce privește 2024, când avem nevoie de o echipă. Avem alegeri europarlamentare, apoi locale și vom avea un tandem pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, adică este nevoie de un candidat la prezidențiale și unul pentru funcția de prim-ministru. Atunci, e clar că trebuie să ai o echipă, trebuie să fie un joc de echipă în care trebuie să avem principii și obiective clare, să nu fie subiectivism în alegerea candidaților, astfel încât să rămânem un partid mare, de masă, respectat în România, care să guverneze țara pentru următorii 7 ani de zile. 

Silviu Sergiu: Ați menționat numirile. Sunt deja de notorietate cele de la Apele Române, TVR. Numirile acestea au fost făcute exclusiv de actuala conducere a partidului? Și le asumă, este responsabilă? 

Robert Sighiartău: Există inclusiv anchete în curs în ceea ce privește Apele Române. Din păcate aici e o mare problemă, pentru că în România există un soi de ipocrizie pe care trebuie să o devoalăm. Nu există o limită clară între numirile politice și cele administrative, instituționale, cele în care există concursuri, funcții care ar trebui să fie ocupate de oameni onești, profesioniști, cinstiți, care să aibă egalitate de șanse atunci când merg să se înscrie la un concurs. Acum, dacă întrebați un cetățean simplu, care termină o Facultate de Administrație Publică, o să vedeți că nu are încredere că acel concurs este pe bune și că are șanse egale cu un om care merge și îl întreabă pe un anumit politician dacă are acces sau dacă îi pune o pilă. 

Silviu Sergiu: Animalele politice cum zicea domnul de la Apele Române. 

Robert Sighiartău: Exact. Asta este problema statului român. Partidele și noi, PNL, avem o resursă umană de calitate la baza partidului și pot să vă confirm acest lucru, numai că resursa aceea umană de calitate trebuie să ajungă în funcțiile cheie conform CV-ului, experienței profesionale și experienței politice. Însă, din păcate au fost și greșeli, tocmai pentru că nu a fost un algoritm de selecție, un filtru, astfel încât să nu existe erori care ne-au adus, așa cum am spus, grave prejudicii de imagine, de la "animalul politic" la altele. Sunt mulți ani în care construiești, le oferi oamenilor soluții, le propui o echipă, iar în momentul în care guvernezi, din cauza unor greșeli de genul acesta, determinate de faptul că unii președinți de filială încearcă să-și fidelizeze anumiți oameni, din păcate partidul pierde. Cred că va fi o discuție și în viitorul Congres pentru a exista clar un algoritm de selecție a resursei umane, astfel încât să nu mai existe erori. Inclusiv premierul Florin Cîțu a spus că are foarte mare grijă și a demonstrat asta în ceea ce privește selecția resursei umane, de la integritate, la experiență profesională, pentru că acei oameni dau credibilitate instituțiilor sau pot dărâma instituții. 

Silviu Sergiu: Tot în ianuarie menționați niște colegi de partid pe care îi vedeați absolut indispensabili pentru viitor, Emil Boc, Ilie Bolojan, Gheorghe Falcă, Alina Gorghiu. Presa v-a botezat grupul ardelenilor, după criteriul geografic. Și-a stabilit grupul ardelenilor, ca să-i zicem așa, un candidat favorit care să i se opună domnului Orban? 

Robert Sighiartău: Nu pot spune că există grupul ardelenilor. Vă mai pot da nume de oameni care au aceleași valori în comun cu domnul Boc, cu domnul Bolojan sau cu alții, fie că vorbim de Daniela Cîmpean, de Adrian Veștea, domnul Chițac, primarul Constanței, Ilie Ștefan, primarul municipiului Tulcea. Și în ianuarie am vorbit despre niște oameni care au avut rezultate administrative pentru că au aplicat o politică liberală, în primul rând de selecție a resursei umane, de luare a deciziilor, au implementat o filosofie liberală, inclusiv în administrația publică, iar aici mă refer la reducerea cheltuielilor inutile, la adoptarea unui buget bazat pe investiții. Această filosofie liberală a dus și la rezultate administrative, iar odată cu livrarea acestor soluții către oameni au venit și rezultatele politice. Acei oameni, dacă vă uitați și pe procente și pe numărul de voturi, o să vedeți că au adus o grămadă de voturi pentru PNL. 

Silviu Sergiu: Îmi spuneți de fapt că în PNL există lideri cu greutate care vor, precum dvs., schimbarea conducerii. 

Robert Sighiartău: Eu zic că noi trebuie să aplicăm de la centru, și în ceea ce privește conducerea națională a PNL, dar și în ceea ce privește guvernarea națională aceleași soluții pe care le-au aplicat acești oameni, fie că sunt din Ardeal, fie că vorbim despre cei din centrul țării sau din Sud care au performanțe. Performanțele politice vin în urma performanțelor administrative. 

Silviu Sergiu: De ce nu candidează Emil Boc sau Ilie Bolojan? 

Robert Sighiartău: Asta nu înseamnă că nu există această posibilitate ca unul dintre ei să candideze. Noi duminică avem Consiliul Național, forul care declanșează alegerile interne. După aceea, până în data de 10 sau 20 august, orice membru cu cel puțin 1 an vechime în PNL poate candida la funcția de președinte al partidului. Așadar, până atunci se pot întâmpla foarte multe. 

Silviu Sergiu: Așadar nu vor fi doar domnul Orban și domnul Cîțu? 

Robert Sighiartău: Există această posibilitate, să fie domnul Orban și domnul Cîțu, iar domnii Boc și Bolojan să-l susțină pe domnul Cîțu. Sau ar mai putea fi și un al treilea candidat. În acest moment avem un singur candidat care s-a anunțat, fiind previzibilă și o candidatură a premierului în funcție dintr-o logică foarte simplă, mai ales că în țările europene vedem că prim-ministrul trebuie să fie șeful partidului. Nu prea poți despărți funcția aceasta politică de cea administrativă, astfel încât să ai o coordonare cât mai bună. Urmează să vedem toate aceste lucruri în următoarea perioadă. Pe mine mă interesează ca din această competiție PNL să iasă întărit și în același timp să înțeleagă colegii mei că trebuie să fim uniți și că interesul nostru ca partid e să ducem mai departe valorile care ne-au definit, iar aici mă refer la liberalismul clasic, o diferențiere cât mai clară, socialiști și liberali, căci și aici sunt discuții.

Silviu Sergiu: Adică să deveniți mai de dreapta. 

Robert Sighiartău: Da, să devenim mai de dreapta, și din punct de vedere fiscal economic, iar aici mă bucur că avem un premier de dreapta, dar și din punct de vedere al valorilor. Noi suntem un partid național-liberal. Trebuie să avem respect și față de instituțiile tradiționale ale poporului român, fie că vorbim de Biserică, de Armată sau de celelalte instituții culturale importante. 

CITIȚI ȘI: EXCLUSIV. AUR-ul rusesc. Robert Sighiartău pune punctul pe i: "Poți să vii să trâmbițezi anumite valori, dar sub egida acestora să urmărești o altă agendă". Secretarul general al PNL explică cum a fost posibilă ascensiunea partidului condus de Simion

Silviu Sergiu: O tentă mai conservatoare. 

Robert Sighiartău: O tentă conservatoare în același timp îmbinată cu modernismul de bun simț pe care bine înțeles că îl îmbrățișăm cu toții având în vedere avansarea tehnologică. Dar trebuie să ne păstrăm valorile, să respectăm familia, să respectăm comunitățile mici, să avem grijă de capitalul autohton. Cred că din această competiție valorile acestea trebuie să rămână la baza PNL, iar eu îmi doresc ca oamenii care reprezintă PNL, de la președinte la vicepreședinți, să rezoneze cu aceste valori și să le transmită inclusiv prin inițiative, pentru că în viitor cu atât mai mult cu cât există o confuzie ideologică, cu atât mai mult cu cât există un război cultural și în Europa și îl vedem mai prezent și la noi, trebuie să fie oameni care își asumă valori, care le susțin și care dezvoltă comunitățile lor prin aceste valori. 

Silviu Sergiu: M-aș întoarce la competiția internă. Considerați că domnul premier Florin Cîțu are suficientă experiență politică să convingă majoritatea dintr-un Congres de 5 mii de delegați să-i dea funcția de președinte al PNL? Îl pun în oglindă cu Ludovic Orban, care are o vechime importantă în partid, o experiență politică mai consistentă. Poate câștiga Florin Cîțu această funcție? 

Robert Sighiartău: Eu îl cunosc pe Florin Cîțu din 2016, când amândoi am intrat în Parlament, el în calitate de senator, eu de deputat, eram doi novice în ceea ce privește politica la nivel național și am crescut, să zicem așa, împreună. Fiind în Biroul Executiv al PNL îl cunosc foarte bine. Florin a evoluat foarte mult din punct de vedere politic. Nu vorbesc din alte puncte de vedere, pentru că economia o mănâncă de dimineață pe pâine. Știe foarte bine economie și e pasionat. Dar a crescut și foarte mult politic. Eu cred că oamenii și colegii mei din PNL se vor uita foarte mult și la candidatul de președinte al PNL, la profilul lui și la perspectiva lui de creștere politică și, în al doilea rând, se vor uita inclusiv la echipa din spatele lui Florin. Accentul în următoarea perioadă, mai ales că sunt 4 runde de alegeri, trebuie să fie pe echipă. Fiecare coleg își are locul sub această cupolă a PNL și în acest context al alegerilor din 2024 este normal în primul rând să existe obiective de carieră pentru fiecare, să stabilești acest lucru și în al doilea rând să ai un joc de echipă. Florin Cîțu e un om care deleagă, care este foarte deschis, are experiență inclusiv în ceea ce privește modul de organizare în mediul privat, știe să respecte fișa postului, știe să respecte munca omului, inclusiv a subordonatului. 

Silviu Sergiu: Viitorul președinte al PNL trebuie să fie și viitorul candidat la prezidențiale? 

Robert Sighiartău: Nu neapărat. Uitați-vă ce s-a întâmplat și în trecutul politic. Nu a fost neapărat ca președintele PNL să fie și candidatul la prezidențiale. Tocmai asta este ideea, că noi trebuie să fim foarte atenți și nu avem voie să fim subiectivi. Trebuie să avem un candidat care are calitățile necesare, care internalizează valorile de care v-am spus, care poate duce România înspre dezvoltare, înspre prosperitate și care poate câștiga alegerile. Dacă noi ne blocăm într-un personaj și dacă cineva are de gând să candideze la prezidențiale, iar în funcție de asta își alege poziția în partid, atunci avem o problemă. 

Silviu Sergiu: Atunci în mod firesc prezidențiabilul va fi din echipa premierului Florin Cîțu, care se va alege la acest Congres, nu? Domnul Boc, de pildă. 

Robert Sighiartău: Mai este mult până atunci. Îmi amintesc de ceea ce s-a întâmplat în 2014, când domnul Antonescu, colegul nostru de partid s-a văzut prezidențiabil până cu 1 an înainte și nu a mai fost candidat. Văd tot felul de articole, tot felul de știri, de declarații ale unora că unii doresc (să candideze la prezidențiale - n.red.), dar eu cred că foarte multe se vor întâmpla. Până la urmă oamenii sunt cei care decid care este mai potrivit, cine crește în favorabilitate mai mult, în încredere, în funcție de evoluția fiecăruia și de rezultate. Dar pot să vă spun un lucru. Noi, în PNL, uitându-mă inclusiv pe sondaje, slavă Domnului că avem 2-3 oameni, dacă nu mai mulți, care au profil de prezidențiabil, în sensul că au rezultate administrative și politice, au anvergură internațională. Sunt oameni care pot să candideze pentru această funcție supremă în 2024, dar până atunci avem de guvernat o țară, iar în funcție de ce rezultate vom avea la guvernare, inclusiv candidatul nostru va fi avantajat sau nu în 2024. 

Silviu Sergiu: Președintele Klaus Iohannis ar trebui să aibă un rol în stabilirea viitorului politic al PNL? 

Robert Sighiartău: Știți foarte bine că potrivit Constituției României președintele e apolitic, nu are niciun fel de implicare. Sunt multe dezbateri despre rolul președintelui, atribuțiile lui și asumarea politică. Este clar că președintele României are un rol informal în ceea ce privește PNL. A fost președintele PNL, am câștigat bătălii împreună, fie că vorbim de europarlamentare, prezidențiale, este partenerul acestei coaliții de guvernare și implicit al PNL. Informal oamenii se uită și la președintele României. Însă din punctul meu de vedere, la cum îl cunosc pe președinte, nu știu dacă va alege să dea semnale sau nu. Știți foarte bine exemplul Traian Băsescu care venea la Congresele PDL și dădea semnale destul de directe. Nu-l văd pe președintele Iohannis făcând așa ceva. Eu nu cred că va avea un rol activ în ceea ce privește alegerile interne. Până la urmă partidul, membrii simpli, primarii ș.a.m.d. trebuie să-și aleagă președintele partidului cu echipa de conducere, iar din punctul acesta de vedere sper că acest Congres, dacă se va putea face și sperăm să intrăm în normalitate, să fie unul legitim, să avem un vot cât mai puternic pentru echipa PNL și președintele partidului. 

Silviu Sergiu: Dacă va câștiga domnul Orban credeți că va pretinde funcția de premier? 

Robert Sighiartău: Nu pot să vă spun acum acest lucru. Deocamdată va fi și complicat că pretindem acest lucru, pentru că nu poți schimba premierul în afară de anumite metode, fie că se depune moțiune de cenzură, fie că domnul premier în funcție s-ar retrage. Așadar, nu pot să vă spun ipotetic ce s-ar putea întâmpla după Congres și nici nu aș vrea să fac speculații, pentru că intrăm în altă zonă. În mod normal nu cred (că Orban va pretinde funcția de premier - n.red.) și nu știu dacă va dori să se întoarcă premier odată ce a fost ales. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.