Cîțu, indulgent cu Romprest. Economistul Cristian Păun îl taxează: "A părut ca cineva care vede un lagăr cu prizonieri și, când sărmanii încearcă să evadeze, el îi denunță la paznici și urlă apoi la ei 'să respecte contractul' cu stăpânul de lagăr"


Cîțu, indulgent cu Romprest. Economistul Cristian Păun îl taxează: "A părut ca cineva care vede un lagăr cu prizonieri și, când sărmanii încearcă să evadeze, el îi denunță la paznici și urlă apoi la ei 'să respecte contractul' cu stăpânul de lagăr"

Premierul Florin Cîțu declara miercuri, 9 iunie, că Primăria Sectorului 1 trebuie să respecte contractul dubios și păgubos încheiat de Andrei Chiliman cu Romprest, pe vremea când era edil.

"Cei care au contracte semnate trebuie să le respecte, inclusiv primăria. Cetățenii nu trebuie să sufere din cauza unei dispute în instanță. Nu este un lucru ok. Garda de Mediu trebuie să-și facă datoria, să verifice să meargă în forță și să amendeze unde este cazul. Am discutat astăzi cu prefectul Capitalei, lucrurile sunt puțin complicate. Nu știu dacă intervenția mea e salutară, dar e important să se respecte contractele și la prestator și la primărie", a zis premierul. 

CITIȚI ȘI: Bizara atitudine împăciuitoare a premierului „reformist” Florin Cîțu în „războiul gunoaielor” de la Sectorul 1. Analist: „Spre deosebire de Clotilde, care a inceput deja lupta cu mafia, Cîțu face reforma doar din gură”

În acest context, profesorul universitar Cristian Păun, consilier economic al președintelui PNL Ludovic Orban, a criticat abordarea premierului Cîțu, precizând că "atunci când legea, inclusiv legea părților, devine asupritoare și agresivă, un liberal autentic ar recomanda denunțarea legii". Păun a adăugat că premierul Cîțu a părut ieri "ca unul care vede un lagăr cu prizonieri și, când sărmanii încearcă să evadeze, el îi denunță la paznici și urlă apoi la ei 'să respecte contractul' cu stăpânul de lagăr".

"La Oradea, contractul de salubritate costă anual 11 milioane de EUR. La Sectorul 1, unul din cele mai bogate primării din țară, costul anual este de 25 milioane de EUR. Pe un contract foarte oneros, semnat practic de aceeași parte la ambele părți din contract. Un contract care are un cost mai mult decât dublu, comparând cu ceea ce vedem în piață, la alte localități. Până la finalizarea contractului, oneros și prin termenul său de 25 de ani, diferența este undeva la 300 milioane de EUR (Sursa: Mircea Marian).

Adică, Premierul Cîțu, intervenind în problemă cot la cot cu prefectul lui (care, sunt sigur, râde forțat la glumițele lui despre diferențele dintre comunism și capitalism), spune că un astfel de contract este în regulă și că trebuie respectat de părțile semnatare. Și că, dacă nu poate fi anulat în instanță, asta este... ghinion! Antena 3 l-a preluat imediat ridicându-l în slăvi pentru ”liberalismul” lui. Că, vezi Doamne, apără un principiu liberal fundamental, acela al sacralității contractului.

Sigur că contractul e legea părților. Care lege a părților nu poate fi mai presus de lege. Dar aici vorbim de un contract cu statul. Semnat în condiții dubioase inițial. Foarte oneros dacă ne uităm la termenele lui. Foarte blindat cu clauze protectoare dacă cineva vrea să îl rezilieze sau să îl atace în instanță. În plus, văzând sumele umflate aflate pe masa de joc și pe sulfuroșii care roiesc în jurul acestui contract, m-aș abține de la rupt dinții cu supremația contractului.

Ori, în aceste condiții, să apari și să spui că primarul trebuie să plătească și să lase cetățenii în pace mi se pare că cel puțin dubios. Mai ales pentru un om care ne zice peste tot pe unde ne prinde că este liberal dinainte de a se naște. Când legea, inclusiv legea părților, devine asupritoare și agresivă, un liberal autentic ar recomanda denunțarea / nerespectarea legii. Altfel, pari ca unul care vede un lagăr cu prizonieri în el și, când sărmanii încearcă să evadeze, tu îi denunți la paznici și urli apoi la ei ”să respecte contractul” cu stăpânul de lagăr! După ce sunt readuși în lagăr, le predai filozofic sesiuni de training în lagăr despre obligativitatea lor ”contractuală” de a nu evada, deși ei visează în fiecare secundă la libertate!

Deci, da, șmecheriile de la Primăria Sectorului 1 se văd din avion. Au hrănit și hrănesc multe guri hămesite și lacome. Contractul de acolo de salubritate nu a fost niciodată despre gunoaie ci despre diamante. Asta simte (urlă) liberalul din mine!

#suntemprizonieri", a scris economistul într-o postare pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.