Administrația Biden păstrează Cuba pe lista sponsorilor de stat ai terorismului, acolo unde a fost așezată de Trump


  • ACP
  • Jun 23, 2021 20:32
  • 1671
Administrația Biden păstrează Cuba pe lista sponsorilor de stat ai terorismului, acolo unde a fost așezată de Trump

Politica externă a președintelui Trump privind Cuba pare acum să fie indirect recunoscută chiar de administrația Biden ca fiind cea mai potrivită pentru Statele Unite, măcar pentru faptul că nu a schimbat-o cu nimic până în momentul de față. 

Președintele Consiliului Economic și al Comerțului pentru Statele Unite – Cuba, John Kavulich, a declarat că asta vine după ce noua administrație americană a susținut că face o analiză internă pentru această situație, dar asta nu scos Cuba de pe lista sponsorilor de stat ai terorismului, unde fusese așezată de Trump, și nici nu a schimbat dispoziția care interzicea trimiterea a mai mult de 1000$ din Statele Unite în Cuba, de patru ori pe an, dată tot de fostul președinte republican, printre altele. 

Administrația Trump schimbase decizia fostului președinte Obama de a permite trimiterea oricăror sume în dolari din Statele Unite, în special de la comunitatea cubanezilor americani din Florida, către Cuba, la rudele lor, iar administrația Biden promisese că va reveni la ceea ce stabilise fostul președinte Obama, fară să și facă acest lucru. 

De asemenea, pentru mulți susținători ai lui Biden e surprinzătoare decizia de a nu scoate Cuba de pe lista sponsorilor de stat ai terorismului, pe care a fost inclusă de către Departamentul de Stat pe 11 ianuarie, în ultimele zile ale administrației Trump, în condițiile în care acest lucru are un impact foarte mare asupra Cubei, deoarece companiile și băncile centrale sunt foarte atente ori evită de-a dreptul să aibă relații cu statele care sunt desemnate de Washington ca sponsori ai terorismului. 

În timp ce administrația Biden continuă să spună că politica sa față de Cuba este în curs de revizuire, „administrația Biden reține toate sancțiunile lui Trump asupra Cubei, precum și multe dintre sancțiunile administrației Trump asupra altor țări”, a mai spus John Kavulich. Dar tot Kavulich admite că plasarea companiilor și hotelurilor controlate de armata cubaneză, ori care fac legătură dintre Cuba și Venezuela, pe listele cu restricții de către administrația Trump, pentru ca americanii să nu interacționeze cu companiile în cauză a fost „foarte inteligentă” detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.