Luna devine scena viitoarelor operațiuni militare. SUA anunță extinderea programelor de cercetare pentru tehnologie în spațiu. Rolul Forței Spațiale, noua ramură a armatei americane


  • ACP
  • Jun 27, 2021 12:40
  • 1445
Luna devine scena viitoarelor operațiuni militare. SUA anunță extinderea programelor de cercetare pentru tehnologie în spațiu. Rolul Forței Spațiale, noua ramură a armatei americane

Noua ramură a armatei americane numită Forța Spațială, înființată de președintele Trump pentru a reasigura supremația Statelor Unite în spațiul cosmic, începe să aibă în sfârșit făcute publice direcțiile de dezvoltare și viitoarele obiective. 

Conform unui nou raport al Direcției Vehiculelor Spațiale (AFV) a Laboratorului de Cercetare al Forțelor Aeriene (AFRL), Forța Spațială va trebui sa trateze Luna și zona înconjurătoare ca pe un nou areal militarizat, marcând un pas uriaș peste programul „Războiul Stelelor” anunțat de președintele Reagan în 1983, care privea doar militarizarea orbitei Pământului. 

Raportul „A Primer on Cislunar Space” are în componența sa o serie de recomandări ale experților și cercetătorilor din industria aerospațială, care susțin că armata trebuie să-și extindă aria de acoperire dincolo de orbita Pământului, întrucât atât programele spațiale guvernamentale ale unor țări neprietene, cât și cele private continuă să se dezvolte rapid. 

Acordul dintre Agenția Spațială Rusă (ROSCOSMOS) și Administrația Națională Chineză a Spațiului (CNSA), încheiat pe 9 martie anul acesta, pentru construirea unei baze lunare autonome permanente, ca și planul Rusiei privind construcția unei colonii pe Lună începând din anul 2025, anunțat în 2018, arată clar cât de justificate sunt planurile anunțate ale Forței Spațiale a Statelor Unite – detalii AICI

Laboratorului de Cercetare al Forțelor Aeriene a pledat de mult timp în favoarea extinderii programelor de cercetare pentru tehnologie militară în spațiul care se încadrează pe orbita Lunii sau în interiorul acesteia, dar acum lucrurile sunt duse chiar mai departe, Luna însăși devenind scena viitoarelor operațiuni militare, în condițiile în care misiunile pe Lună devin din ce în ce mai frecvente. 

Colonelul Forțelor Aeriene, Eric Felt, director al Direcției Vehiculelor Spațiale, a declarat pentru publicația SpaceNews, legat de raportul „A Primer on Cislunar Space”, următoarele: ”Pe măsură ce comerțul se extinde pe Lună și nu numai, este vital să rezolvăm acele provocări unice astfel încât să putem oferi... securitate în domeniul spațial” – detalii AICI.

Sursa foto: NASA Great Images in Nasa Collection

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.