Amenințarea rusofilului Dodon: PSRM și PCRM vor INTERZICE presa finanțată din exteriorul R.Moldova și ONG-urile care-l critică. ”Vom folosi experiența Rusiei”, care își menține trupele de ocupație în R.Moldova, ceea ce reprezintă o uriașă rușine pentru întreaga Europă


Amenințarea rusofilului Dodon: PSRM și PCRM vor INTERZICE presa finanțată din exteriorul R.Moldova și ONG-urile care-l critică. ”Vom folosi experiența Rusiei”, care își menține trupele de ocupație în R.Moldova, ceea ce reprezintă o uriașă rușine pentru întreaga Europă

Deși e doar un personaj reprobabil prin intermediul căruia Rusia a influențat politica internă a R.Moldova, menținând-o astfel în siajul Estului, românofobul și socialistul Igor Dodon a anunțat că dacă PSRM și PCRM vor face viitoarea majoritate parlamentară, Legislativul va vota în primele luni de activitate un pachet de legi cu scopul de a interzice ”influența străină în politica din R.Moldova”.

Vă închipuiți o ipocrizie mai mare?! Dodon, prim pion al Moscovei, care își menține trupele armate de ocupație în R.Moldova, are obrăznicia de a acuza Occidentul, SUA și România (e clar că la asta se referă) că ar influența politica de la Chișinău! Același Dodon care se află în strânse legături cu agenți FSB și GRU și care își primește punctajul de la așa-zisul Departament Moldova de la Kremlin!

Mai mult chiar, prin anunțarea respectivului pachet legislativ, Dodon amenință că vrea să închidă toate instituțiile media care sunt finanțate din exteriorul R.Moldova și anunță că vrea să desființeze toate ONG-urile care-l critică, impunând prin lege o serie de restricții financiare pe motiv că ar fi manevrate de ”puteri străine”. Asta în condițiile în care Rusia pompează sume considerabile în presa rusofilă din R.Moldova! 

Dodon anunță fățiș că la baza acestor legi se va afla ”experiența Rusiei”, care deja a declarat presa finanțată din exteriorul țării drept ”agent străin”. Cât despre legea anti-ONG, Dodon l-a indicat drept sursă pe Viktor Orban. Să nu uităm un aspect important: Ungaria este susținătoarea fanatică a proiectului rusesc de federalizare a R.Moldova, pentru a folosi acest precedent în privința așa-zisului Ținut Secuiesc, care nici măcar nu există.

De reținut, așadar, că Dodon anunță oficial că vrea transformarea R.Moldova în Rusia, adică în țara care a dezmembrat România Mare, săvârșind un amplu genocid pe ambele maluri ale Prutului și deportând valuri de basarabeni în siberii de gheață. 

Potrivit Deschide.md, Dodon a lansat aceste declarații scandaloase în cadrul unui interviu pentru agenția rusă RIA Novosti.

„Trebuie să avem o abordarea foarte serioasă în privința securității țării, structurile statului abundă de agenți străini, trebuie o lege separată, trebuie să ne clarificăm și cu ONG-urile, cu activitatea consilierilor, cu finanțarea administrației președintelui din fonduri externe”a subliniat Dodon.

Liderul PSRM insistă ca adoptarea legilor respective să devină o prioritatea pentru Parlamentul ales pe 11 iulie.

Trebuie să ne conduce de experiența Rusiei și a țărilor occidentale, care foarte clar au limitat capacitatea de influențarea a politicii interne din afară. În acest sens, este foarte elocvent exemplul Ungariei”, a spus Dodon.

Deschide.md amintește că autoritățile ruse au adoptat în ultimii ani mai multe legi care ar avea sarcina să interzică actorilor străini implicarea în treburile interne ale statului. În realitate, însă, acest legi reprezintă un mecanism de suprimare a pluralismului de opinie și de persecuție a forțelor politice și apolitice incomode regimului Putin.

Una dintre cele mai cunoscute măsuri în acest sens este legea care permite declararea drept „agent străin” a persoanelor fizice „care se dedică activităţilor politice în favoarea altor state şi primesc finanţare din străinătate”, în unele cazuri fiind vorba inclusiv despre jurnalişti.

Legea permite declararea drept agenţi străini a jurnaliştilor din alte ţări acreditaţi în Rusia care realizează activităţi „incompatibile cu activitatea profesională”, precum şi a organizaţiilor sociale care realizează „activităţi politice”. Legea permite etichetarea drept agenţi străini a corespondenţilor străini dacă acţionează „în slujba altei ţări, a organelor de stat”.

În prezent, lista reprezentanţilor presei care operează ca „agenţi străini” în Rusia include 10 mass-media şi o organizaţie, printre care postul Vocea Americii, dar şi multe alte portaluri.

Totodată, în Ungaria, la insistența premierului Viktor Orban, în perioada pandemiei au fost adoptate mai multe legi care îngreunează sau chiar fac imposibilă activitatea organizațiilor non-guvernamentale, ținta fiind încetarea activității organizațiilor incomode regimului Orban.

Legea adoptată în Ungaria privind ONG-urile a fost una din numeroasele puncte de dispută dintre Ungaria şi UE şi a contribuit la declanşarea, la sfârşitul anului 2018, a unei proceduri excepţionale, aflate în desfăşurare, pentru riscul unei „încălcări grave” a valorilor Uniunii. În urma disputelor, legea a fost retrasă.

Luați în calcul și aceste aspecte esențiale atunci când veți ieși la vot masiv, pe 11 iulie, pentru a trimite Blocul electoral PSRM-PCDR (Dodon&Voronin) la groapa de gunoi a istoriei. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.