VIDEO Discreditarea unionismului: Chirtoacă se năpustește asupra rusofililor Dodon și Voronin. Liderul PUN: "Ce fac AUR şi PSRM-PCRM în această campanie electorală este rezultatul unui scenariu bine regizat de forţele loiale Kremlinului"


VIDEO Discreditarea unionismului: Chirtoacă se năpustește asupra rusofililor Dodon și Voronin. Liderul PUN: "Ce fac AUR şi PSRM-PCRM în această campanie electorală este rezultatul unui scenariu bine regizat de forţele loiale Kremlinului"

AUR Moldova continuă să ofere muniție electorală Blocului Comuniștilor și Socialiștilor la doar câteva zile înaintea alegerilor parlamentare din 11 iulie. Spre finalul lunii iunie, amintim că mai mulți simpatizanți ai AUR au încercat să treacă în regiunea transnistreană, prin punctul vamal de la Varnița, precizând că vor să desfășoare acțiuni de campanie, în condițiile în care știau că nu vor fi lăsați și, mai mult decât atât, nici nu au un potențial electoral la stânga Nistrului, mai ales pe un termen atât de scurt. Alături de respectivii simpatizanți s-au aflat și o serie de membri și candidați ai AUR care au instalat mai multe corturi lângă autocarul de campanie pentru a protesta, acestora alăturându-se și ex-ministrul mediului din Republica Moldova, Valeriu Munteanu, dar și deputatul AUR în Parlamentul României, Dumitru Viorel Focșa. La un moment dat, așa-zișii grăniceri au încercat dispersarea manifestanților, ajungându-se la îmbrânceli.

Vedeți video: 



Anterior, semnalam faptul că AUR Moldova a ales să desfășoare o acțiune similară în data de 21 iunie la punctul de trecere intern din Rîbnița. Ca reacție, așa-zișii grăniceri au întins o bandă cu țepi de metal în fața autocarului AUR și le-au transmis membrilor partidului că nu își pot face campanie la stânga Nistrului. 

Vedeți video: 



În cursul zilei de ieri, 4 iulie, fostul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, candidat AUR la alegerile parlamentare, s-a năpustit asupra liderilor rusofili Igor Dodon și Vladimir Voronin, la un marș al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor organizat în Chișinău, însă a fost oprit de forțele de ordine. Chirtoacă a încercat să-și motiveze gestul, reclamând că forțele de ordine au intervenit și i-au luat pe sus pe protestatarii ce au fost aduși de AUR pentru a participa la o contramanifestație. Manifestanții AUR s-au plâns că au fost bruscați și stropiți cu gaze lacrimogene. Așa cum era de așteptat, Igor Dodon s-a folosit imediat propagandistic de acțiunea nesăbuită a candidatului AUR pentru a spune că "Dorin Chirtoacă și alde dânsul au fost și rămân emblema dreptei în Moldova. Emblema haosului, a bădărăniei, a furtului miliardului, a incompetenței în administrație, a corupției, emblema iresponsabilității față de cetățeni".

Vedeți video: 



Jurnalistul Alexandru Cozer a reliefat într-o postare pe Facebook că, prin acțiunea de ieri, AUR i-a ajutat pe Voronin și Dodon cu câteva mii de voturi. 

"Mă uit la Dorin Chirtoacă și Valeriu Munteanu, parcă-s oameni maturi, încărunțiți, trecuți bine de 40 și refuz să înțeleg logica gesturilor lor din ultima perioada, în special isteria penibilă de astăzi, din centrul capitalei.  

Cam de ce ai veni cu 20 de inși și te-ai posta în fața puhoiului cu sute de comuniști și socialiști, în frunte cu Voronin și Dodon? Ce altceva, cu 20 de inși, decât o provocare ordinară și ieftină poți face, în fața unui contingent de zeci de ori mai mare?  

De ce să iei și drapelul României și să-l profanezi pe acolo?  

De ce să te arunci la gâtul lui Dodon, când știi că-s 20 de gărzi de corp, plus Vasea Bolea lângă el? Adică la gâtul lui Plahotniuc când negociați „aliansuri” la aceeași masă nu, dar la gâtul lui Dodon, înconjurat de bodyguarzi și poliție, în fața camerelor de filmat - da.  

Cam cine are de câștigat din penibila acțiune de azi? Cumva unirea? Cumva apropierea de România? Cu siguranță nu. Astfel de gesturi pot trezi doar dezgust și repulsie.  

Dar Voronin, Dodon și blocul lor? Ehehe, cât vor avea de câștigat după ce practic toate ecranele televiziunilor vor fi acoperite cu „acțiunea fascistă a celor din AUR împotriva patrioților moldoveni”. Cât de oripilați vor fi moldovenii de gestul „animalic al lui Chirtoacă, care sărea la gâtul lui Dodon”.  

Păcat că disperarea i-a adus pe cei doi în pragul unor astfel de acțiuni. Că de liderul lor Bilețchi nu e nimic de comentat. El este specializat deja în astfel de provocări.  

Doar prin această acțiune, „AUR-ul” a mai adăugat câtevii mii solide de voturi pentru Voronin și Dodon. Și nu cred că liderii lor sunt atât de proști pentru a nu înțelege asta", a precizat Alexandru Cozer. 

De asemenea, liderul PUN Octavian Țîcu, unionist autentic, a atras atenția că AUR și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor radicalizează electoratul, avantajându-se reciproc în campanie. Totodată, Țîcu e explicat că AUR compromite ideea românească și unionistă. 

"-Ce fac AUR şi PSRM-PCRM în această campanie electorală este rezultatul unui scenariu bine regizat de forţele loiale Kremlinului, capcană în care au căzut mulți unionişti şi oameni de bună credință:

1. Ambii actori radicalizează electoratul şi se avantajează reciproc în campanie;

2. Reprezentanții PSRM din CEC au votat cu uşurință înregistrarea "blocului camuflat" AUR pentru alegerile parlamentare, încălcând legislația electorală;

3. În lipsă de personalități, de organizații teritoriale, de imagine şi de program, AUR a ales calea bătută a provocărilor, care compromite ideea românească şi unionistă. Aşa vrea Moscova să ne proiecteze - radicali, extremişti, marginali, la periferia societății. Asta încearcă AUR să acrediteze;

4. Acum cred că devine clară şi înțeleasă decizia PUN de a respinge AUR, care avea intenția premeditată de a ne compromite pe noi şi ideea Reunirii;

5. AUR a încercat şi încearcă să destabilizeze România, iar acum destabilizează R. Moldova, dezbină unioniştii şi loveşte în votul proeuropean;

6. Acum cred şi sper că ați înţeles că PUN este altă față a unionismului şi românismului - iluminată, puternică, integră şi încrezătoare în faptul că suntem unica alternativă politică în aceste alegeri;

7. Suntem convinşi că cele două extreme ale politicii moldoveneşti - AUR şi PSRM-PCRM - nu-şi au locul printre noi, iar cei care în continuare au iluzii "aurite" trebuie să PUNă un singur vot unionist", a zis liderul PUN. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.