"Pentru ce a mai sesizat Stelian Ion Comisia de la Veneția?". Birchall acuză ministrul Justiției de tergiversare în cazul desființării SIIJ


"Pentru ce a mai sesizat Stelian Ion Comisia de la Veneția?". Birchall acuză ministrul Justiției de tergiversare în cazul desființării SIIJ

Comisia de la Veneția a recomandat, într-un punct de vedere adoptat sâmbătă, desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție "ca un prim pas urgent" în cadrul unui proces amplu de reformare a sistemului de justiție. Totodată, în mod previzibil, Comisia de la Veneția a atras atenția că superimunitatea magistraților, introdusă de UDMR și votată în Camera Deputaților inclusiv de către ministrul Justiției, Stelian Ion, trebuie eliminată în Senat din proiectul de lege referitor la desființarea SIIJ. (accesați AICI documentul integral în care sunt prezentate recomandările emise sâmbătă de Comisia de la Veneția) 

În urma celor expuse de Comisia de la Veneția, Stelian Ion a precizat că a fost o idee bună sesizarea acestui for privind proiectul legat de desființarea SIIJ. Pe de altă parte, fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a precizat că decizia lui Stelian Ion de a sesiza Comisia de la Veneția pe această speță a reprezentat o pierdere de timp în condițiile în care același for a exprimat puncte de vedere similare în anul 2018, respectiv 2019.

"Astăzi Comisia de la Veneția dă undă verde desființării Secției Speciale. Pentru cine știe carte știe că "To dismantle SIIJ" NU este un punct de vedere nou al Comisiei de la Veneția ci, în realitate, este ACELAȘI punct de vedere care se găsește în Ministerul Justiției de cel puțin 3 ani (în fapt primul punct de vedere a fost dat de Comisia de la Veneția în 2018).  

Așa că sesizarea domnului Stelian Ion a fost în fapt doar o pierdere de vreme, un ieftin exercițiu de PR personal, Comisia de la Veneția făcând referire negru pe alb în pag. 6 și 7 la punctele sale de vedere din 2018 și 2019, confirmând ce am tot spus și eu și anume că poziția Comisiei de la Veneția a fost mereu pentru desființarea SIIJ.  

Decât să mai piardă timpul mai bine Stelian Ion și-ar asuma curajos desființarea acestei Secții Speciale alias Cooperativa Nufărul!

Apropo, pentru Stelian Ion în calitate de ministru al Justiției este rușinos că inclusiv Comisia de la Veneția critică amendamentul propus privind "superimunitățile" magistraților... știți voi care amendament: acel amendament moșit de Stelian Ion cu binecuvântarea UDMR... votat de Stelian Ion într-o manieră mai mult decât rușinoasă ca să nu spun direct că a fost laș: prin DELEGARE de vot către un coleg deputat deși se afla în sală... se pare că fuga de asumare a votului devine o practică a curajosului Stelian Ion.  

Așa că sper ca măcar acum ministrul Justiției să dea dovadă de decență și să nu se împăuneze cu tradiționalele lui power-point-uri din campaniile de PR personal! Recomandat ar fi ca măcar acum să aibă habar de ce este în MJ, căci dacă avea habar știa exact punctul de vedere al Comisiei de la Veneția și nu mai pierdea timp important, iar până la această oră SIIJ era desființată!

Concluzie conform realității NU manipulării și PR-ului personal al lui Stelian Ion sau al altora:  

1. Comisia de la Veneția și-a menținut punctul de vedere privind desființarea SIIJ (exista în MJ același punct de vedere al Comisiei încă din 2018 și 2019).  

2. Sesizarea lui Stelian Ion a fost o pierdere de vreme și cel puțin a îngreunat dacă nu chiar a blocat desființarea SIIJ.

3. Comisia de la Veneția a criticat inclusiv amendamentul privind "superimunitățile", amendament moșit de Stelian Ion cu UDMR și alții și votat cu atâta voioșie în CD... votat de Stelian Ion și în Comisia Juridică și în plenul Camerei Deputaților, deși public îl critica!  

4. Pentru cine știe drept era predictibil că amendamentul privind superimunitatile magistraților va fi criticat de Comisia de la Veneția pentru că aceeași Comisie clarificase încă din 2018 ce înseamnă "garanțiile"procedurale pentru magistrați.. Deci pentru ce a mai sesizat Stelian Ion Comisia???  

#fărămincinoșîinfucțiipublice", a scris Ana Birchall pe Facebook. 

De asemenea, asociația judecătorului Cristi Danileț, VeDem Just, a subliniat la rândul ei că au mai fost exprimare puncte de vedere în 2018 și 2019 din partea Comisiei de la Veneția în legătură cu desființarea SIIJ, însă Tudorel Toader, din postura de ministru al Justiției, le-a ignorat la acea vreme, deși ocupa și de altfel încă ocupă funcția de membru al forului european menționat în articol. 

"Comisia de la Veneţia a avizat pozitiv proiectul de lege care desfiinţează Secţia Specială. Câteva observaţii formulate de asociaţia VeDem Just:

– Avizul aparţine unui organism de la nivelul Consiliului Europei, considerat plin de specialişti în dreptul constituţional, al reformelor justiţiei şi al domeniului electoral;

– din partea României, un membru este Toader Tudorel, fostul ministru al justiţiei în timpul căreia a fost creată secţia specială şi pe care el a operaţionalizat-o. Dacă până şi el a zis că SIIJ e în neregulă, trebuie să îl credem;

– în anul 2018 şi 2019 deja Comisia de la Veneţia a zis de două ori că sunt probleme în organizarea SIIJ. Pe atunci domnul Toader era ministru. Dar el nu a băgat în seamă Comisia din care el însuşi făcea parte;

– la pct. 23 CSM este prins cu ocaua mică: într-un punct de vedere a răstălmăcit avizul oficial al Comisiei de la Veneţia din 2018;

– la pct. 32 Comisia de la Veneţia salută proiectul de lege pentru desfiinţarea SIIJ. O spune clar şi răspicat;

– la pct. 42 Comisia arată că procurorii de la SIIJ şi cazurile acestora vor fi transferate la celelalte parchete, astfel că anchetele nu vor fi afectate. Deci proiectul poate fi dus mai departe;- la pct. 52 Comisia arată că magistraţii trebuie să aibă imunitate funcţională numai pentru actele comise cu bună credinţă. La pct 56 arată că magistraţii nu au nevoie de un mecanism de ridicare de către CSM a imunităţii, ca la politicieni, în cazul în care sunt urmăriţi penal. La pct. 58 se arată că CSM nu poate să intervină într-un proces penal să decidă el ce magistraţi să fie sau să nu fie cercetaţi pentru corupţie. Astfel că se dă o palmă grea peste obrazul gros al CSM care dorea să controleze dosarele DNA cu privire la magistraţi.

VeDem Just aşteaptă votul final din Parlament", a transmis VeDem Just. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.