"Diaspora poate și are dreptul să schimbe efectiv perspectiva!". Un senator PNL, declarație care-i provoacă insomnii rusofilului Dodon. Miza aparte a alegerilor din 11 iulie


"Diaspora poate și are dreptul să schimbe efectiv perspectiva!". Un senator PNL, declarație care-i provoacă insomnii rusofilului Dodon. Miza aparte a alegerilor din 11 iulie

Senatorul PNL Viorel Badea, lider al filialei din Diaspora a formațiunii politice, a explicat într-un interviu pentru TVR Moldova de ce este important ca cetățenii R. Moldova să voteze duminică, 11 iulie, pentru forțele pro-europene la alegerile parlamentare anticipate. 

"Cel mai important argument este apartenența la familia europeană, Republica Moldova este un stat european, nu este un stat care ar aparține Asiei. Niciodată nu a fost acolo. În al doilea, rând Uniunea Europeană oferă un respect extraordinar cetățeanului. Acolo, cetățeanul este deasupra instituțiilor și nu instituțiile deasupra cetățenilor. În UE, economia funcționează altfel, predictibil, după niște programe foarte bine stabilite. Și cel mai important lucru este că UE, în comparație cu zona asiatică, oferă cetățeanului o bunăstare incredibilă, dacă bineînțeles îți faci treaba și muncești. Cel mai bun exemplu în acest sens îl pot da basarabenii din Diaspora. Ei sunt un vehicul incredibil de informații și de obiectivitate pentru cei care au rămas acasă și care, în mare parte, își duc o viață cât de cât normală datorită remitențelor pe care le trimit basarabenii care acum trăiesc în Europa occidentală", a zis Viorel Badea. 

De asemenea, Viorel Badea a vorbit despre miza actualelor alegeri parlamentare, adăugând că "este pentru prima oară când electoratul din diaspora poate să schimbe efectiv perspectiva și are dreptul să o facă, deoarece ei sunt principalii investitori în Republica Moldova". Abordarea senatorului PNL este la polul opus cu cea a rusofilului Igor Dodon, care a criticat sistematic dreptul la vot al cetățenilor din Diaspora, pe care i-a catalogat drept "electorat paralel". 

"Niciodată, poate cu excepția anului 2009, opoziția pro-europeană nu a fost atât de aproape să preia puterea aproape totală în Parlamentul de la Chișinău. Este pentru prima oară când electoratul din diaspora poate să schimbe efectiv perspectiva și are dreptul să o facă, deoarece ei sunt principalii investitori în Republica Moldova. Nu cred că există în acest moment vreo industrie sau vreun sector al economiei care să livreze atât cât livrează basarabenii din diaspora. Acești cetățeni din diaspora au tot dreptul și posibilitatea să schimbe perspectiva să-și facă simțită decizia și acasă. Eu știu că lor le pasă și vor fi prezenți la vot și vor face acest lucru, în mod determinat. Acest scrutin este crucial și pentru faptul că este pentru prima oară când statele membre ale UE, principalul partener al Republicii Moldova, sunt foarte dispuse să pună umărul pentru ca Republica Moldova să poată să meargă pe un parcurs care să ofere cetățenilor săi o bunăstare efectivă. Din aceste motive, putem să spunem că scrutinul din 11 iulie este crucial și anume la 11 iulie lucrurile se pot schimba în bine în Republica Moldova. Acest lucru este imposibil fără participarea cetățenilor la vot. Cetățenii pot să demonstreze că sunt stăpâni sau pot să demonstreze că rămân sclavii unor promisiuni deșarte și ai unor minciuni continue. Ei pot să-și facă simțită prezența în administrarea politică a țării", a mai precizat senatorul PNL. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.