Bani de la Guvern pentru banca rusească BII. Nazare: "Cîțu se poate investiga pe el însuși în acest caz"


Bani de la Guvern pentru banca rusească BII. Nazare: "Cîțu se poate investiga pe el însuși în acest caz"

Fostul ministru de Finanțe Alexandru Nazare a oferit un răspuns dur declarațiilor premierului Florin Cîțu conform cărora se va demara o anchetă în Guvern în legătură cu finanțarea cu care ar urma să contribuie România în cadrul băncii rusești BII. Alexandru Nazare, când încă era ministru de Finanțe, a inițiat un memorandum prin care se solicită Guvernului aprobarea participării României la majorarea de capital a Băncii Internaționale de Investiții cu suma de 14,3 milioane de euro, potrivit unui document consultat de publicația Economedia.ro. În acest context, premierul Florin Cîțu a declarat că ieri a văzut acel memorandum și a rămas neplăcut surprins în condițiile în care Banca Internațională de Investiții e controlată de Rusia, iar pe cale de consecință va demara investigația la care am făcut referire anterior. 

CITIȚI ȘI: Cîțu demarează o INVESTIGAȚIE în Guvern: "Să vedem cine l-a convins pe Nazare că e un lucru bun pentru România să investească milioane de euro într-o bancă a rușilor"

Ca replică, Nazare a precizat că Florin Cîțu ar trebuie să se investigheze pe el însuși, întrucât din postura de ministru de Finanțe "a avut tot anul 2020 la dispoziție pentru a denunța prezența României în BII și nu a făcut-o". Totodată, Nazare a mai precizat că pentru respectivul memorandum s-a consultat cu reprezentanții MAE și cu partenerii strategici ai României. 

Pe final, Nazare a menționat că România nu a fost reprezentată astăzi la lucrările consiliul miniștrilor de Finanțe (ECOFIN) de ministrul interimar Florin Cîțu, deși este vorba despre consiliul de miniștri care va aproba PNRR-ul țării noastre. 

"Premierul a anuntat ca deschide o investigatie sa vada cu cine m-as fi sfatuit cand am transmis draft-ul (ciorna) memorandumului BII la Guvern. In primul rand, nu l-am transmis la Guvern, ci mai intai la Ministerul Afacerilor Externe pentru analiza. Sustin investigatia si ii ofer cateva elemente, evident cat pot sa spun, fara sa aduc atingere imaginii Romaniei si partenerilor strategici. Am transmis mai intai informal schita de memorandum la Ministerul Afacerilor Externe. Nu am trimis spre avizare la MAE inainte sa primesc un acord informal. Cu cine m-am consultat? Evident, cu reprezentanti MAE si cu partenerii strategici ai Romaniei.  

De altfel, salut demararea "evaluarii" la Ministerul de Finante, care mai nou s-a transformat in ancheta! Si pentru ca nu exista "intarzieri in proiecte importante pentru viitor” si altceva efectiv nu s-a gasit, au ales sa dea, pe surse, direct de la cabinetul Premierului, draft-urile unor documente sensibile, doar cu scopul de a face anumite asocieri de imagine, care sa stinga controversa legata de remanierea mea.  

In primul rand, programul de capitalizare al BII a fost aprobat deja de Guvernul Romaniei si prevede o contributie a tarii noastre de 14 milioane de euro platibili in trei transe intre 2021-2023. Daca era cu adevarat o problema aceasta participatie la BII, ministrul de finante Florin Citu a avut tot anul 2020 la dispozitie pentru a denunta prezenta Romaniei in BII si nu a facut-o. Asadar, premierul se poate investiga pe el insusi in acest caz.  

Romania este cel mai important beneficiar al finantarilor BII, cu o pondere de 20% in valoarea investitiilor active. In ceea ce priveste instrumentele de datorie, Romania are o pondere de 28%. Investitiile BII care vizeaza Romania in derulare sunt in valoare de 255 mil euro, cele in curs de aprobare sunt in valoare de 130 mil euro. Toate acestea au impact direct asupra dezvoltarii economice a Romaniei.  

Decizia privind platile efective, care este urmarea celei privind capitalizarea, se ia tot de catre Guvernul Romaniei, cu aprobarea Presedintelui si a Parlamentului Romaniei. Premierul nu are ce decizie sa anuleze, pentru ca decizia nu a fost vreun moment luata, ci urma sa fie discutata in Guvern, dupa obtinerea unui aviz de la Ministerul Afacerilor Externe.  

Conform atributiilor, dupa ce draft-ul (ciorna) de memorandum a fost examinat tehnic, legal, dupa ce a fost avizata fara observatii de toate directiile tehnice din Ministerul Finantelor, inclusiv de secretarii de stat sustinuti direct de premier, l-am transmis spre analiza Ministerului Afacerilor Externe, avand, cum am mai precizat, un acord informal in prealabil.  

De altfel, se cunoaste faptul ca, in precedenta sa calitate de ministru de finante, Florin Citu ar fi spus ca nu are obiectii tehnice asupra Memorandumului, ca din punctul de vedere al finantelor publice nu sunt probleme, dar ca nu ar vrea sa aprobe o chestiune asupra careia s-ar fi opus cand era in opozitie. Premierul ar fi mentionat ca primea multe like-uri si share-uri atacand public pe subiectul BII, atunci cand era in opozitie.

PS: Si totusi, de nu a fost reprezentata Romania astazi la lucrarile consiliul ministrilor de finante (ECOFIN)? Este consiliul de ministri care va aproba PNRR-ul Romaniei", a scris Nazare pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.