Israelul încearcă să depășească limitele strategiilor sale de luptă împotriva Covid-19. Studii îngrijorătoare privind eficiența vaccinurilor


  • ACP
  • Jul 29, 2021 21:02
  • 1543
Israelul încearcă să depășească limitele strategiilor sale de luptă împotriva Covid-19. Studii îngrijorătoare privind eficiența vaccinurilor

Cel mai recent studiu făcut de cercetătorii israelieni arată cât de mari sunt diferențele răspunsului la vaccinul Pfizer împotriva Covid-19, între cei vaccinați fiind unii care au chiar și de 7 ori mai puțini anticorpi decât ceilalți.

Studiul făcut de Sheba Medical Center din Tel Hashomer și publicat miercuri în New England Journal of Medicine, ar indica faptul că numai cei care au un număr mic de anticorpi, după ce au primit cele două doze de vaccin, ar trebui să primească și cea de-a treia doză. Studiul arată că cei care au puțini anticorpi după vaccinare prezintă și un risc mai mare de infectare.

Doctorul Gili Regev-Yochay, director al Secției de Boli Infecțioase de la Sheba Medical Center și unul dintre autorii studiului a reafirmat ideea că cei vaccinați sunt mai puțin contagioși decât cei nevaccinați, deoarece au, mulți dintre ei, un nivel mai mare de anticorpi. Trebuie precizat că studiul a fost făcut pe cei care au fost infectați cu varianta Alfa, cunoscută și ca varianta britanică, înainte ca varianta Delta să ajungă predominantă în Israel. (mai multe detalii AICI)

Referitor la varianta Delta, studiile făcute în Israel după răspândirea acesteia arătau că vaccinarea cu două doze Pfizer oferă o eficiență de 88% împotriva formelor de îmbolnăvire care duc la spitalizare și 91% împotriva formelor celor mai severe. (mai multe detalii: AICI)

Săptămână trecută însă, Ministerul Sănătății din Israel a anunțat că dintre cei 143 de pacienți care erau internați în spitale la acel moment, 58% aveau ambele doze de vaccin făcute, în timp ce doar 39% nu erau vaccinați deloc. (mai multe detalii AICI)  

Situația actuală a țării care anunțase la începutul lunii iunie că a câștigat bătălia cu noul coronavirus este acum una foarte delicată, în ultimile zile numărul de cazuri de infectați crescând rapid, ajungându-se ca ieri să se înregistreze 2328 de cazuri noi. În același timp, din totalul celor infectați, 159 de pacienți se află într-o stare gravă. (sursa: AICI)

Toate aceste date arată că, fie că e considerată drept o criză sau nu situația din Israel, strategia guvernului israelian nu a dat nici pe departe rezultatele așteptate și anunțate cu mare avânt de presă în iunie, iar asta ar trebui să dea de gândit și altor guverne care insistă să meargă pe aceeași cale.

Sursa foto: Kobi Wolf | Bloomberg | Getty Images

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.