După ce a inflamat spiritele la Bruxelles, Polonia provoacă o reacție similară din partea SUA și a Israelului. Cele 2 proiecte de lege care îngrijorează Washington și Tel Aviv


  • ACP
  • Aug 12, 2021 19:44
  • 11143
După ce a inflamat spiritele la Bruxelles, Polonia provoacă o reacție similară din partea SUA și a Israelului. Cele 2 proiecte de lege care îngrijorează Washington și Tel Aviv

Polonia a reușit miercuri să producă o mare iritare și la Washington, dar și Tel Aviv, chiar în timpul disputei aprinse pe care o are cu Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Miercuri, camera inferioară a Parlamentului Polonez a adoptat amendamentul partidului de guvernământ (PiS) la Legea privind radiodifuziunea din Polonia, care spune că numai entităților care au sediul în țările aparținând Spațiului Economic European (SEE) li se poate acorda o licență de difuzare radio-tv, cu condiția să nu depindă de entități din afara SEE. Prima afectată de punerea în aplicare a amendamentului este compania americană Discovery Inc., proprietara celei mai mari rețele de televiziune private din Polonia, TVN, cunoscută pentru poziția critică față de guvern. Mai exact, prin aplicarea legii în forma nouă, canalului de știri TVN24 i se poate refuza prelungirea licenței după 26 septembrie, data expirării acesteia, iar compania Discovery ar putea fi obligată să vândă postul din Polonia.  

Încă de la începutul lunii august a fost făcut un apel la autoritățile poloneze, din partea unui grup de senatori americani, pentru retragerea legii propuse, argumentând că aceasta va duce la continuarea "subminării libertăților mass-media", iar ieri, imediat după votarea amendamentului, Secretarul de Stat Anthony Blinken a declarat că Washingtonul este "profund tulburat" de adoptarea proiectului de lege de către camera inferioară a Sejmului, despre care a spus că vizează cel mai urmărit post de știri independent din Polonia și una dintre cele mai mari investiții americane din țară. 

"Investițiile comerciale mari din SUA în Polonia ne sporesc securitatea colectivă. Acest proiect de lege amenință libertatea presei și ar putea submina puternicul climat de investiții al Poloniei", a spus Blinken într-un comunicat.  

Purtătorul de cuvânt al Guvernului polonez, Piotr Muller, a declarat însă că Polonia aduce doar norme similare celor din alte țări ale Uniunii Europene și a adăugat: "Avem dreptul de a reglementa chestiunile referitoare la capital într-un mod pe care Parlamentul polonez îl consideră potrivit".

Celălalt vot din legislativul polonez a fost dat tot miercuri pentru punerea în aplicare a unei hotărâri din anul 2015 a Tribunalului Constituțional al Poloniei, care a spus că ar trebui să existe o limită a perioadei în care este posibilă depunerea de cereri împotriva deciziilor emise cu încălcarea legii, cum ar fi confiscarea ilegitimă a bunurilor. Proiectul de lege votat va modifica legea existentă prin introducerea unei limite de 30 de ani pentru depunerea cererilor, ceea ce ar însemna că nu s-ar mai putea face cereri pentru proprietățile confiscate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial sau în era comunistă. Deși asociațiile evreiești și reprezentanții Israelului au susținut că măsurile ar fi deosebit de dăunătoare supraviețuitorilor Holocaustului și descendenților lor, care s-au confruntat adesea cu provocări mai mari în recuperarea bunurilor furate, autoritățile poloneze spun că evreii au avut întotdeauna aceleași drepturi în a revendica proprietăți în Polonia ca oricine altcineva.  

CITIȚI ȘI: Tensiuni între Israel și Polonia. Proiectul de lege adoptat în camera inferioară a Parlamentului polonez care a provocat controverse

Legat de acest proiect de lege, șeful Externelor din Israel, Yair Lapid l-a acuzat în iunie pe premierul polonez că a făcut o "aluzie antisemită", sugerând că disputa privind restituirea proprietății evreiești se referă doar la bani, iar Ministerul de Externe polonez a răspuns acuzându-l pe ministrul israelian de "rea voință" și de "lipsă deplină de cunoștințe".  

La începutul acestei săptămâni președintele Israelului, Reuven Rivlin, i-a scris președintelui polonez Andrzej Duda o scrisoare în care și-a exprimat îngrijorarea față de noua lege privind restituirile, iar azi, ministrul Lapid a emis o declarație în care a numit legea "o rușine care nu va șterge ororile sau memoria Holocaustului".

De asemenea, secretarul de Stat Anthony Blinken a dat, legat de acest proiect de lege, următoarea declarație: "Suntem tulburați de legislația adoptată în Polonia, care restricționează sever restituirea pentru supraviețuitorii Holocaustului și proprietarii bunurilor confiscate în timpul erei comuniste".

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a încercat să calmeze spiritele joi, declarând: "În ceea ce privește aceste două (proiecte de lege - n.red), permiteți-mi să invit experți selectați de partenerii noștri americani să analizeze despre ce vorbim", adăugând că cele două legi nu ar trebui să-i îngrijoreze pe prietenii americani ai Poloniei. Referindu-se la proiectul de lege privind restituirea proprietății, premierul Morawiecki a spus că scopul este de a evita situațiile "patologice" care au avut loc în Varșovia, precum și în alte locuri din Polonia și a adăugat că modificarea este necesară pentru a pune în aplicare o hotărâre a Curții Constituționale în această privință. Premierul Morawiecki a mai spus și că legea modificată a presei nu vizează niciun post de televiziune: "Nu avem nicio intenție cu privire la vreun anumit canal de televiziune, este vorba doar de o mai bună reglementare, astfel încât să nu existe nicio situație în care companiile din afara Uniunii Europene să cumpere în mod liber mass-media în Polonia."

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.