UPDATE Avizarea programului Anghel Saligny. Stelian Ion transmite că documentul semnat de Cseke Attila este eronat: "În realitate s-a trimis o copie către Ministerul Justiției"


UPDATE Avizarea programului Anghel Saligny. Stelian Ion transmite că documentul semnat de Cseke Attila este eronat: "În realitate s-a trimis o copie către Ministerul Justiției"

UPDATE

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a reacționat referitor la documentul furnizat de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, spunând că este eronat, întrucât nu a fost trimis spre avizare către MJ originalul ordonanței privind programul Anghel Saligny. 

Stelian Ion: Angajații MJ nu și-ar permite să consemneze alte aspecte decât realitatea. De la Ministerul Dezvoltării nu a venit decât o copie a acelui document. Potrivit HG 561/2009 care reglementează această activitate de elaborare și adoptare a actelor normative la nivel de Guvern ultima instituție avizatoare în acest lanț de avizare e Ministerul Justiției. Ca atare, de fiecare dată ne von la avizare proiectele de acte normative cu toate semnăturile și toate avizele luate de la toate ministerele. Adresa de înaintare a conținut o eroare (documentul de mai jos furnizat de Cseke Attila - n.red.), consider că e o greșeală ce poate fi rectificată, căci nu îmi imaginez că a fost o intenție acea mențiune că s-a trimis originalul. În realitate s-a trimis o copie. În documentația noastră, în registrele noastre figurează acel dosar ca fiind copie. De asemenea, nu pot exista mai multe copii în același timp, ci una singură. Fac referire și la faptul că în aceeași zi s-au trimis aceleași documente și către Ministerul Transporturilor și către MJ, deci nu avea cum să fie originalul împărțit la mai multe ministere. De asemenea, în seara aceasta avem la minister acea adresă de înaintare, iar în spatele ei e actul semnat doar de ministrul Cseke Attila fără celelalte avize. Nu avea cum să fie transmis la Consiliul Legislativ un original din vreme ce la noi ar fi fost originalul. 

Reporter: Cseke Attila vă contrazice și spune că documentul a fost trimis în original la MJ încă din data de 25 august și drept urmare ar fi trebuit să dea un aviz pe acest proiect de lege. 

Stelian Ion: Dacă ar fi să ne luăm după declarațiile domnului Cseke Attila, care cred că e într-o eroare generată de angajații Ministerului Dezvoltării, ar înseamna că originalul e încă la MJ și că nu avea cum să parcurgă nicio altă procedură. În același timp se susține că originalul e la Consiliul Legislativ. În data de 25 august au fost transmise mai multe acte cu titlul original, dar ele în realitate sunt originale. 

UPDATE: USRPLUS boicotează ședința de Guvern și NU exclude colaborarea cu PSD și AUR privind depunerea unei moțiuni de cenzură

ȘTIREA INIȚIALĂ: Documentul prin care UDMR îl contrazice pe Stelian Ion pe tema avizării programului Anghel Saligny. Disputa din coaliție atinge cote paroxistice: ultimele precizări făcute de Dan Barna, Florin Cîțu și Kelemen Hunor

Copreședintele USRPLUS, ne referim la vicepremierul Dan Barna, a declarat miercuri, 1 septembrie, că soarta actualului Guvern depinde de ședința de la ora 19 și modul în care va fi abordată problematica referitoare la programul de investiții Anghel Saligny, reliefând că formațiunea politică pe care o reprezintă "nu e împotriva dezvoltării locale, însă PNDL așa cum e prezentat în acest moment e un program în care vorbim doar de risipă de bani și hoție, nu de dezvoltare". Barna a mai subliniat că USRPLUS are în acest moment toate variantele pe masă, ceea ce înseamnă inclusiv posibilitatea ieșirii din actuala formulă guvernamentală. 

Pe de altă parte, potrivit unor informații din presă, premierul Florin Cîțu l-a amenințat pe ministrul Justiției, Stelian Ion, cu trimiterea Corpului de Control la MJ, reproșându-i că nu a fost avizată în termenul prevăzut de lege OUG privind implementarea programului Anghel Saligny. Pe acest subiect, Stelian Ion a susținut într-o declarație de presă că nu a primit la MJ originalul acelei ordonanțe, motiv pentru care nu a putut fi emis un aviz. Însă, Ministerul Dezvoltării a furnizat către Digi24 un document care atestă că acea OUG a fost trimisă în original la Ministerul Justiției din data de 25 august. Potrivit unei HG din 2009, MJ ar fi trebuit să emită un aviz, pozitiv sau negativ, în termen de 4 zile de la primirea ordonanței. Astfel, premierul Florin Cîțu ar fi transmis pe diverse căi că instituțiile statului se pot sesiza în cazul unei presupuse fapte de abuz în serviciu ce ar fi fost comisă de ministrul Stelian Ion prin nerespectarea termenului de 4 zile. 

De asemenea, UDMR, prin vicepremierul Kelemen Hunor, a dat de înțeles că face front comun cu PNL referitor la programul Anghel Saligny. 

Redăm declarațiile făcute de vicepremierul Dan Barna alături de ministrul Justiției Stelian Ion: 

Dan Barna: Nici nu am apucat bine să spun sâmbătă în discursu l pentru candidatura la șefia USRPLUS "nu vă jucați cu USRPLUS" și pare că a fost luată foarte în serios această replică și un fel de joacă am văzut în această dimineață în ședința de Guvern, deși luni în cadrul ședinței de coaliție am convenit împreună cu partenerii noștri de guvernare că vom continua discuțiile și pe PNDL3 și pe SIIJ, dar și pe pensiile speciale și urma ca în următoarea ședință a coaliției să venim cu anumite variante, formule și amendamente, am constatat în această ședință de Guvern că pe lista suplimentară a fost introdus ca surpriză acest PNDL3, un program despre care am exprimat numeroase rezerve din mai multe motive. E în primul rând o încălcare a actului adițional la protocolul de guvernare pe care l-am semnat împreună cu partenerii noștri și vreau să citesc din el. După situația cu Vlad Voiculescu am încheiat acel protocol prin care am stabilit niște reguli prin care să putem guverna corect și sănătos pentru coaliția noastră. Una din acele reguli spune după cum urmează: "agenda Guvernului și procesul de prioritizare a actelor normative vor fi decise de premier împreună cu vicepremierii în ședința săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de Guvern organizate de SGG. Agenda ședinței de Guvern va fi agreată la acest nivel și ulterior transmisă ministerelor în spațiul public". Acest articol foarte simplu că guvernarea se face în coaliție, ședința de Guvern de astăzi se face în coaliție, surprizele de genul celei de astăzi sunt de neacceptat pentru USRPLUS. Am avut acum câteva minute o discuție cu colegii mei parlamentari și cu conducerea USRPLUS și pot să vă spun că pentru noi toate opțiunile sunt pe masă. Vom vedea cum vor evolua discuțiile în orele care urmează, inclusiv la ședința de Guvern din această seară. 

Vreau să mai clarific un mesaj ca să nu fie niciun echivoc. USRPLUS nu e împotriva dezvoltării locale, însă PNDL așa cum e prezentat în acest moment e un program în care vorbim doar de risipă de bani și hoție, nu de dezvoltare. Noi considerăm că e important să avem reguli, transparență. Am propus niște amendamente pe care le-am transmis acum 2 ore și jumătate colegilor din coaliție, un amendament la ordonanța respectivă tocmai pentru a avea detalii foarte clare pentru cum sunt alocați acei bani și pentru a nu mai fi bani distribuiți discreționar politic așa cum am văzut din păcate în celelalte două programe anterioare. 

Acesta e contextul în momentul de față. Deci avem o problemă majoră legată de ceea ce înseamnă PNDL ca resursă de dezvoltare pentru că în egală măsură ne plângem că nu avem resurse pentru infrastructură, că nu avem bani pentru A8 decât pentru niște capete și în egală măsură alocăm o sumă uriașă pentru bugetul nostru, vorbim de 50 de miliarde de lei, pe un program de dezvoltare locală fără criterii. Pe de altă parte, aveam această problemă de funcționare a coaliției și de credibilitate și de așteptare pe care i-am transmis-o premierului de a funcționa în baza acestor reguli de respect, de dialog și de decizie comun agreată. Susținerea acestui Guvern se bazează pe toate cele trei partide din coaliție, inclusiv pe cele 80 de voturi din Parlament ale USRPLUS. 

Reporter: Cum vi se pare faptul că s-a ajuns la nivelul în care premierul Florin Cîțu transmite pe diverse căi că dacă ministrul Justiției nu va da un aviz pe marginea acestei ordonanțe ar putea să trimită Corpul de Control la Ministerul Justiției sau anumite instituții ale statului se pot autosesiza pentru a-l acuza pe Stelian Ion de abuz în serviciu. 

Dan Barna: Acolo trebuie să fie o confuzie pentru că nu se pune problema de abuz în serviciu nici în glumă, dar tactica aceasta cu amenințări, nu suntem în prima situație privind folosirea Corpului de Control, ne amintim că și în cazul lui Vlad Voiculescu s-a întâmplat lucrul acesta este departe de a da credibilitate acestui premier în fruntea acestui Guvern. O să-l invit și pe Stelian să clarifice subiectul cu avizul, dar mai e un element important pe care vreau să-l comunic. În această seară după ședința de Guvern de la ora 19 avem convocată și o ședință a Biroului Național pentru a lua deciziile politice necesare în funcție de ceea ce se va întâmpla în ședința de Guvern. Am spus foarte clar, nu vă jucați cu USRPLUS, suntem aici să guvernăm, nu plecăm acasă, nu ne dăm bătuți și vom rămâne până la sfârșit pentru că avem un electorat care ne-a votat pentru acest lucru. 

Stelian Ion: Legat de avizul Ministerului Justiției nici până la această oră nu avem la MJ originalul acestui proiect de lege, deci nu avea cum să fie dat acest aviz. Termenul stabilit prin HG e de 4 zile. Deci fiind un proiect atât de important și având numeroase observații eu cred că trebuie citit cu atenție acest proiect, nu pe grabă. Ministerul Justiției își asumă toată responsabilitatea nu doar în persoana ministrului, ci sunt acolo profesioniști desăvârșiți, specialiști în drept, care aduc observații ce trebuie respectate. E foarte important să nu privim acest minister și acest aviz ca pe un instrument politic. Orice presiuni asupra angajaților MJ nu pot fi făcute. Asupra mea nu s-au exercitat presiuni. Premierul nu mi-a spus nimic despre chestiunea asta. A întrebat dacă există acest aviz, înțeleg că se dorește foarte mult, dar chiar și pentru responsabilitatea premierului și a întregului Guvern semnătura ministerului Justiției e foarte importantă. Așadar, chiar dacă unor membri ai Guvernului sau premierului nu le place avizul MJ el trebuie respectat și în niciun caz nu trebuie dat pe genunchi, trebuie citit cu atenție actul normativ. 

Reporter: Premierul invocă existența unei HG din 2009 care spune că MJ trebuie să dea un aviz pe un proiect în 4 zile de la depunerea acelui proiect. Care e realitatea?

Stelian Ion: Nici nu a fost depus originalul până la această oră. A fost transmis în copie o variantă la începutul procedurii. Trebuie văzut dacă acea variantă coincide și trebuie analizate toate argumentele. Eu nu am știut că în această dimineață se va pune pe ordinea de zi acest subiect. 

Precizările făcute de Stelian Ion pe Facebook: "Ministerul Justiției nu a primit, până în acest moment, în original, cu respectarea condițiilor prevăzute de Hotărârea Guvernului 561/2009, proiectul privind programul „Anghel Saligny” (PNDL 3).

Ministerul Justiției nu se află, în acest moment, în situația de a aviza acest proiect, întrucât nu au fost parcurși toți pașii legali prevăzuți de HG 561/2009 privind elaborarea și avizarea actelor normative.

De asemenea, nu sunt îndeplinite condițiile legale pentru a fi invocat un „aviz tacit” al Ministerului Justiției.

Ministerul Justiției va analiza proiectul de act normativ pentru a formula un aviz, în termenul prevăzut, după ce proiectul va fi transmis în conformitate cu prevederile legale.

Potrivit HG 561/2009, art. 20 alin.7, „proiectele de acte normative se transmit Ministerului Justiției și Libertăților Cetățenești în original, împreună cu o copie, numai după obținerea tuturor avizelor autorităților publice interesate în aplicare. Ministerul Justiției și Libertăților Cetățenești avizează proiectele exclusiv din punctul de vedere al legalității, încheind operațiunile din etapa de avizare”.

Termenul de avizare este de 4 zile lucrătoare de la înregistrarea proiectului în original".

Redăm declarațiile făcute de premierul Florin Cîțu: 

Reporter: Ministrul Justiției susține că pe masa lui nu a ajuns forma finală a proiectului PNDL3. Spuneți-ne punctul dvs. de vedere, dacă a fost trimis acest proiect în forma finală. 

Florin Cîțu: Am înțeles, discutăm despre proceduri și o să revin la acest lucru, dar aș vrea să discutăm despre program. Acest program nu e pentru mine, pentru PNL, pentru UDMR, pentru USR, ci e unul pentru români. Eu am spus la începutul acestei guvernări că nu ne mai permitem să avem localități care nu au acces la fonduri europene să rămână nedezvoltate. Acesta e programul. Dacă colegii de la USRPLUS nu susțin dezvoltarea României, foarte bine, să iasă în față. În ceea ce privește șantajul, acea piedică pe care USRPLUS o pune cu SIIJ, eu am fost primul care a negociat SIIJ în forma care a trecut prin Guvern, am susținut toate soluțiile de la MJ pentru desființarea SIIJ. Politica nu poate fi făcută pe condiționări și șantaj. 

Reporter: Se putea evita această situație dacă eventual discutați înainte cu cei de la USR și le spuneați că vreți să introduceți pe ordinea de zi acest proiect? Ei susțin că nu știau și că a fost o surpriză în ședința de Guvern de astăzi. 

Florin Cîțu: Pe ordinea de zi, pe listă suplimentară, vin foarte multe proiecte chiar și de la USR pe care nu le știu cei de la UDMR și le discutăm în ședința de Guvern. Nu e prima oară când se întâmplă acest lucru. Mai mult, acest proiect e în dezbatere publică de aproape o lună de zile, a trecut prin procedura de avizare și nu e un secret pentru nimeni că România e în urmă cu dezvoltarea localităților. Eu mă aștept de la miniștri să nu obstrucționeze activitatea guvernamentală. Colegii de la USRPLUS au spus că vor o prioritizare, că mai întâi vor SIIJ, apoi facem acest program de dezvoltare, iar apoi au venit colegii de la UDMR că mai întâi facem pensiile speciale, apoi SIIJ și Anghel Saligny. Iar eu am spus foarte clar că mă interesează să dezvoltăm România. Nu avem timp de jocuri politice. Nu putem să-i ținem prizonieri pe români doar pentru că într-un partid sunt alegeri. 

Reporter: Această OUG va fi modificată până la ședința de Guvern de diseară? 

Florin Cîțu: A fost deja modificată. Au fost câteva observații. 

Reporter: Acest program Anghel Saligny vă ajută în lupta internă din partid? 

Florin Cîțu: Nu are nicio legătură cu lupta internă. Și eu sper că nici SIIJ nu e un moment politic pentru colegii de la USR. 

Reporter: Această OUG care a intrat în ședința de la ora 12 va fi adoptată și în ședința din această seară? 

Florin Cîțu: Întotdeauna în ședința de Guvern pot să mai apară și modificări pe text de exemplu. Dacă un ministru vrea să modifice un text undeva sau să introducă un text nou și sunt de acord, atunci îl introducem în ședința de Guvern. Cei de la USRPLUS au trimis amendamente, dar nu pe cale oficială, ci pe WhatsApp. 

Reporter: Ne lămuriți și în cazul MJ. Stelian Ion spunea că nu a ajuns originalul la el. 

Florin Cîțu: Am verificat cu ministrul Dezvoltării și pe 25.08.2021 a fost trimis originalul acestei ordonanțe la MJ.

Redăm declarațiile făcute de vicepremierul Kelemen Hunor: 

Kelemen Hunor: Colegii de la USRPLUS au legat la un moment dat acest proiect Anghel Saligny cu SIIJ și au spus că ei vor fi de acord cu acest proiect doar dacă noi acceptăm fără amendamente proiectul ministrului Justiției, ceea ce nu se poate. Noi am considerat că e o presiune, un șantaj și am spus nu. Legat de programul Anghel Saligny, aceste comunități au nevoie de infrastructură pentru a se dezvolta. Avem cam 57% din populația României fără acces la canalizare, 27% fără apă potabilă. De aceea noi am propus un proiect care să fie centrat pe aceste infrastructuri, drumuri județene, drumuri locale, apă potabilă și canalizare. Totuși trebuie să aducem provincia la nivelul secolului 21. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.