Tămbălău în Parlament pe tema moțiunii de cenzură. Moșteanu: "Împreună cu AUR avem 122 de semnături". George Simion s-a ținut după Grindeanu pe holuri pentru a obține susținerea PSD, însă fără succes


Tămbălău în Parlament pe tema moțiunii de cenzură. Moșteanu: "Împreună cu AUR avem 122 de semnături". George Simion s-a ținut după Grindeanu pe holuri pentru a obține susținerea PSD, însă fără succes

Pe fondul crizei politice din coaliția de guvernare ce a fost amplificată de demiterea ministrului Justiției, Stelian Ion, liderul deputaților USRPLUS, Ionuț Moșteanu, a anunțat joi, 2 septembrie, că în cazul în care PNL nu e de acord cu schimbarea premierului, atunci varianta rămasă este cea a moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, scenariu în legătură cu care a purtat deja negocieri cu AUR. Astfel, Moșteanu a precizat că USRPLUS are în prezent, alături de AUR, numărul necesar de semnături pentru depunerea unei moțiuni de cenzură. 

Moșteanu: Am venit să clarific niște informații care se tot vântură prin spațiul public. În primul rând poziția USRPLUS e foarte clară și fermă și a fost comunicată și în spațiul public în urma ședinței de Birou Național de aseară. Premierul Cîțu a pierdut susținerea USRPLUS pentru a conduce în continuare acest Guvern de coaliție. În momentul de față cabinetul Cîțu funcționează fără o susținere majoritară parlamentară. Am cerut coaliției o întâlnire în cursul zilei de astăzi, dar ceilalți lideri ai coaliției au diverse agende. Înțelegem că mâine ne vom întâlni în ședința coaliției în care premierul Cîțu trebuie să înțeleagă să facă un pas în spate. Cerem PNL să facă o nouă propunere de premier. Vrem să continuăm această coaliție de guvernare, cu această structură ministerială. Iar aici mă refer la zvonurile din spațiul public. Nu se pune problema să facem schimb de ministere, să facem tot felul de trocuri cum s-au obișnuit unii politicieni. 

Dacă Florin Cîțu se agață de scaunul de la Palatul Victoria, așa cum l-am pus în Parlament, așa îl vom da jos tot în Parlament. Am discutat cu toate partidele despre o eventuală moțiune de cenzură. USRPLUS are 80 de semnături și 80 de parlamentari care așa cum l-au pus pe premierul Cîțu, așa îl vor da și jos. Am discutat cu cei de la AUR pentru a vedea dacă avem o variantă de a strânge semnăturile. Împreună cu AUR avem 122 de semnături, deci putem depune o moțiune de cenzură. Rămâne să discutăm despre text. Bineînțeles, nu am vrea să ajungem aici, dar asta depinde de maturitatea politică a lui Florin Cîțu. Mâine vom avea o discuție pentru a continua cu un nou premier PNL.

Pe de altă parte, prim-vicepreședintele PSD, deputatul Sorin Grindeanu, a dat de înțeles că partidul său ține musai ca USRPLUS și AUR să susțină moțiunea de cenzură pe care pesediștii vor să o depună. Ulterior conferinței de presă de la Parlament, Grindeanu a fost urmărit pe holuri de președintele AUR, George Simion, pentru a i se aduce la cunoștință că USRPLUS ar fi dispus că semneze și voteze moțiunea de cenzură pe care auriștii intenționează să o depună. De altfel, George Simion a mai declarat că pentru AUR nu este relevant textul moțiunii, ci ca Guvernul Cîțu să pice. 

Grindeanu: Noi ne-am săturat și cred că și românii s-au săturat să vadă cum din 6 în 6 luni PNL și USR se încaieră pe ciolan. De aceea astăzi PSD va prezenta textul moțiunii de cenzură pe care îl și punem la dispoziția tuturor pentru a-l semna. PSD e singurul partid puterea dată de numărul de parlamentari pentru a iniția o moțiune de cenzură. Cine vrea ca într-adevăr acest Guvern să pice va semna moțiunea PSD. Restul sunt povești! Contezi doar dacă semnezi! Dacă nu, faci balet! Semnătura fiecărui nemulțumit de activitatea acestui Guvern e singura garanție că se vrea cu adevărat plecarea Guvernului Cîțu. Lipsa semnăturii înseamnă doar negociere, șantaj pentru mai multe avantaje. Nici Cîțu, nici Barna, nici Cioloș nu sunt cu adevărat interesați de problemele românilor. 

Reporter: Sunteți să dispuși semnături pentru acea moțiune de cenzură pentru care cei de la USRPLUS strâng semnături? 

Grindeanu: USR e parte a problemei, nu a soluției! USR dacă vrea într-adevăr să pice acest Guvern atunci va semna moțiunea PSD! Am spus și mai devreme, că prin votul dat de români suntem singurul partid parlamentar care are numărul de deputați și senatori necesari pentru a depune moțiune de cenzură. 

Reporter: Ce se întâmplă dacă fiecare formațiune politică, PSD, AUR și USR, vine cu o moțiune de cenzură? Luați în calcul să ajungeți la un consens sau fiecare se va lăuda cu o moțiune și nu se va întâmpla nimic? 

Grindeanu: Am explicat mai devreme. Noi avem o hotărâre a Comitetului Politic Național dată în weekend la reuniunea de la Olimp, care spune că vom depune moțiune de cenzură când vom avea 234 de semnături. Am explicat astăzi că venim cu textul pe care-l punem la dispoziție și așteptăm să se facă numărul de 234. Lipseau la momentul deciziei în jur de 30 de voturi. Dacă USR dorește să trântească acest Guvern și să nu fie doar un șantaj în interiorul coaliției de guvernare, atunci semnează această moțiune. USR e parte a problemei, nu a soluției! Dânșii au o majoritate. Că s-au răzgândit peste noapte, sunt și ei vinovați de ceea ce se întâmplă. Noi suntem partidul care venim astăzi, avem numărul necesar de semnături să o depunem, dar așteptăm să se facă acel număr de parlamentari de care spuneam, 234. 

Reporter: Pentru PSD e mai important cine depune moțiunea sau e mai important ca Guvernul Cîțu să fie dărâmat? 

Grindeanu: E importantă legitimitatea! Așa că trasările, retrasările pe harta guvernamentală, bătălia pe mai luăm un minister, mai luăm altul, șantajul în interiorul arcului guvernamental, pe noi nu ne preocupă. 

Reporter: Haideți să o luăm altfel, dacă USR face numărul necesar de semnături să o depună, ați vota moțiunea? 

Grindeanu: Noi am spus ce facem noi și ce hotărâre am luat. Suntem un partid serios. Hotărârea de care vă aminteam a fost luată în weekend la Comitetul Politic Național și o menținem. 

Reporter: Deci ați vota și o moțiune care să nu fie inițiată de PSD? 

Grindeanu: Noi am spus că astăzi vă prezentăm textul, lista rămâne deschisă și dorința noastră e să se meargă cât mai repede de 234 de voturi.

Reporter: Susțineți nevoia ca acest Guvern să plece. Dacă ajunge o altă moțiune să fie depusă înainte să strângeți dvs. cele 234 de voturi, atunci ați vota acea moțiune? 

Grindeanu: Facem speculații. Dar vă spun ce ne interesează în principal, adică ca acest Guvern să plece! E evident pentru toți românii că acest Guvern trebuie să plece! 

Simion: Știți, noi avem un text domnule Grindeanu și tocmai am avut o întâlnire cu liderul deputaților USRPLUS, care a zis că nu o să semneze o moțiune a PSD. În schimb, pe această moțiune, singura care există în acest moment, ar fi dispuși să o semneze. 

Grindeanu: Foarte bine. Să o depuneți!

Simion: Păi haideți să o semnați!

Grindeanu: Eu v-am spus ce o să facem noi. Depuneți moțiunea USR împreună cu AUR. 

Simion: Dar dvs. nu vreți să o semnați? 

Grindeanu: Eu v-am spus ce face PSD. Vă punem la dispoziție după masă moțiunea.

Simion: Păi în felul ăsta o să cadă moțiunea ca și cea din iunie. 

Grindeanu: De ce? 

Simion: Pentru că ar trebui toți să o semneze. Cei de la USR sunt dispuși semneze.

Grindeanu: Să semneze USR cu AUR, bine?!

Simion: Bun. Și PSD? 

Grindeanu: Noi am spus ce facem după masă. Avem textul moțiunii. Avem numărul necesar de parlamentari.

Simion: Dar sunteți singuri! N-o să aveți! 

Grindeanu: Dacă nu vreți să dați jos Guvernul, n-o să avem!

Simion: Vrem să dăm jos Guvernul și de asta pe această moțiune, singura existentă, trebuie să semneze și USR și PSD. 

Grindeanu: Hai, semnați! 

Vedeți video de la minutul 10: 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.