Ana Birchall: "Nu cred fenta că Stelian Ion a fost remaniat pentru declanșarea procedurii de selecție a procurorilor!"


Ana Birchall: "Nu cred fenta că Stelian Ion a fost remaniat pentru declanșarea procedurii de selecție a procurorilor!"

O parte din presă a vehiculat informația conform căreia Stelian Ion a fost demis de premierul Florin Cîțu din funcția de ministru al Justiției întrucât a demarat procedura de selecție a procurorilor. Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a contrazis această variantă, reliefând un detaliu-cheie și anume faptul că Stelian Ion declanșase această procedură în baza legislației făurite de Tudorel Toader pe vremea când se afla în fruntea MJ și de Florin Iordache, deputat PSD în acea perioadă. Comisia de la Veneția criticase respectiva modificare legislativă impusă de PSDragnea, dar nu numai, ci chiar și Stelian Ion, atunci când se afla în opoziție. Mai mult decât atât, Stelian Ion declara din opoziție că nu trebuie demarată procedura de selecție a procurorilor înainte ca legislația să fie corectată. Potrivit Newsweek România, este vorba despre modificarea legislativă impusă de PSDragnea conform căreia președintele României poate opune o singură dată veto-ul său la propunerile ministrului Justiției de numire a procurorilor cu funcții de conducere. În acest context, Comisia de la Veneția solicitase regimului PSDragnea "reconsiderarea sistemului de numire și demitere a procurorilor de rang înalt cu scopul de a asigura condițiile pentru o procedură neutră de numire / demitere prin menținerea în acest proces a președintelui României și a CSM, cu scopul de a echilibra influența ministrului Justiției". 

Ana Birchall: Asta scriam în 2 august 2021 demascând ipocrizia domnului Stelian Ion care una spunea în opoziție și alta făcea ca ministru legat de procedura de selecție a procurorului DIICOT de exemplu, procedură moșită de Florin Iordache și Tudorel Toader și pe care Stelian Ion voia să o aplice!  

Merită recitit, fără patimă, în contextul în care se tot speculează că Stelian Ion ar fi fost remaniat pentru că a declanșat procedura de selecție a procurorului DIICOT și a șefilor de parchete! Nu are nicio legătură, iar cei care cred și susțin așa ceva ar trebui mai întâi să se întrebe dacă sunt de acord ca selecția șefilor parchetelor să fie realizată după vechea lege și procedură, criticată de ei, de societatea civilă sau în MCV, Greco, Comisia de la Veneția și alți parteneri internaționali!  

Așa că NU, nu cred fenta că Stelian Ion a fost remaniat pentru declanșarea procedurii de selecție a procurorilor!

Postarea de pe 2 august 2021: Acum câteva zile domnul Stelian Ion declara pompos că a "demarat procedura de selecție pentru ocuparea funcțiilor de conducere vacante la nivelul Parchetului General, DNA, DIICOT" după care a repetat același punctaj, cu aceleași declarații pe care le tot vântură în spațiul public și care au rămas numai la nivel de declarații pentru că faptic, în 8 luni de mandat la capitolul realizări, raportul de activitate al domnului Stelian Ion rămâne tot ZERO.  

În vâltoarea știrilor de săptămâna trecută, foarte puțină lume a sesizat ipocrizia și duplicitarismul ca să nu spun direct atitudinea perfidă și periculos de mincinoasă a acestui ministru când legat de aceeași procedură de selecție a procurorilor de nivel înalt, una declara în 2019 sau 2020 de exemplu când domnul Stelian Ion era DJ în opoziție și alta declara acum când este ministru. Devine deja o practică a acestui ministru să spună una și să facă exact opusul, nu?  

Domnule Stelian Ion, dacă aveți curaj și un pic de demnitate explicați vă rog public când ați fost serios: în 2019, 2020 când înfierați și condamnați legislația lui Tudorel Toader privind procedura de numire a procurorilor sau în 2021 când odată ajuns ministru o aplicați și dvs.? Acum nu mai țineți cont de ce scrie în MCV, de ce spune Comisia Europeană sau de criticile Comisiei de la Veneția? Care este răspunsul liderilor USR la aceeași întrebare? Oare membrii, simpatizanții și votanții USR acceptă ca propriul lor ministru să folosească aceeași legislație promovată de Iordache și Tudorel Toader?? Oare cei care au ieșit în stradă, inclusiv societatea civilă, sunt de acord că actualul ministru Ion folosește aceeași procedură de numire a procurorilor folosită până acum inclusiv de contestatul Tudorel Toader.

Cum vine asta, domnule Stelian Ion: să faci zob desființarea SIIJ, să faci zob legile justiției (pe care le-ai găsit în MJ gata făcute), să fii PE FĂRAȘ, și tu să te apuci de numirea procurorului șefi DIICOT și a altor procurori folosind aceeași procedură, aceeași legislație a lui Tudorel Toader? ?!  

DJ Stelian, orice DJ care zgârie 2 discuri la rând e dat afară din discotecă, domnule, e scos de la butoanele boxelor cu care zgârie timpanul bunului simț, ceea ce știți bine că vă așteaptă și pe dvs., nu vă mai întindeți spre șefia procurorilor mânuțele pătate de cerneala cu care ați semnat dubios să vă luați o garsonieră de la Primărie, domnule! PS. Mulțumim, domnule Radu Mazăre, a pus Justiția mâna pe dvs., tocmai în Madagascar în 2 zile, dar și dvs. v-ați răzbunat și ne-ați făcut cadou pe DJ Stelian, prin care loviți indirect Justiția.  

PS2. Oare factorii politici responsabili din România înțeleg ce urmează să facă acest ministru?!

#faramincinosiinfunctiipublice

#faraipocritiinfunctiipublice

Mai jos doar câteva exemple din declarațiile lui Stelian Ion, DJ Stelian Ion!  

28 noiembrie 2019 Stelian Ion: "Sunt dezamăgit să constat că, în ciuda apelului pe care l-am făcut în mod public acum două săptămâni, Ministerul Justiţiei insistă să declanșeze procedura numirii procurorilor de rang înalt (procuror general, procuror-şef DNA, procuror-şef DIICOT) înainte de a face modificările legislative care reglementează procedura de numire a acestora. Problema principală în ultimii ani, care a condus la situaţii de criză inacceptabile în sistemul judiciar, a fost aceea că am avut un cadru legal care a permis ca numirile procurorilor de rang înalt să se facă de către politicieni. Această problemă nu poate fi rezolvată prin schimbarea politicienilor care fac numirile, ci prin schimbarea procedurilor, astfel încât factorul politic să fie cât mai puţin implicat în aceste numiri. Miza este colosală pentru justiţia şi pentru democraţia noastră. Trebuie să ieşim din paradigma „cei numiţi de noi sunt ex-officio mai buni decât cei numiţi de ei” câtă vreme factorul politic atârnă încă cel mai greu la aceste numiri. Legislaţia să fie corectată astfel încât să fie asigurate toate garanţiile de independenţă şi meritocraţie, urmând ca numirea efectivă să fie făcută după modificărea procedurilor legale. Ca atare, demersurile pe care le face actualmente ministrul Justiţiei (a se citi Predoiu) pentru declanşarea procedurilor de numire a procurorilor de rang înalt în condiţiile legislaţiei actuale, criticate de organismele sus menţionate şi de o bună parte a magistraţilor români trebuie abandonate până la momentul în care vom avea cadrul legal corect, echilibrat, care să ofere garanţii reale de independenţă, prin elaborarea unei proceduri de selecţie pe criterii obiective, din care să fie înlăturat factorul politic".

Stelian Ion 2019: "Nu putem continua politica în domeniul justiţiei urmând resemnaţi nişte reguli pentru care organismele europene, societatea civilă şi magistraţii ne-au criticat atât de aspru. Nu putem spune că unele legi sunt proaste doar când sunt aplicate de PSD, dar sunt bune când le aplicăm noi. Dacă nu schimbăm paradigma, ne vom întorce iar şi iar în acelaşi loc de unde am plecat şi vom genera aceleaşi crize".

11 februarie 2020, același Stelian Ion: "Am arătat că primul pas care trebuia făcut era modificarea legii în acord cu recomandările MCV, prin adoptarea unei proceduri de numire a procurorilor de rang înalt pe criterii clare şi transparente, cu sprijinul Comisiei de la Veneţia, astfel încât influenţa politică să fie diminuată".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.