Întrebare a cărei răspuns face un milion de ruble: cine face politica externă a Moldovei – Maia Sandu sau Martin Zieg?


Întrebare a cărei răspuns face un milion de ruble: cine face politica externă a Moldovei – Maia Sandu sau Martin Zieg?

În 2020, în perioada pandemiei, Chișinăul, bănuindu-l de o atitudine pro-separatistă și pro-rusă pe Șeful Misiunii OSCE în Moldova, Klaus Neukirch, a solicitat Președinției în Exercițiu al OSCE, inițierea procedurii de recrutare a unui nou șef de Misiune OSCE în Moldova. Albania, Președinte în exercițiu la acea dată, făcând trimitere la criza instituțională din cadrul OSCE, a rugat autoritățile moldovenești să-i mai extindă cu un an mandatul lui Neukirch, pentru a nu complica și așa lucrurile complicate din cadrul OSCE. 

MAEIE-ul de la Chișinău a ”intrat în voia” oficialilor OSCE și a acceptat atunci extinderea mandatului lui Neukirch. Dar deoarece cadourile tiraspolenilor către Misiunea OSCE au continuat să curgă, în martie 2021, MAEIE a transmis în adresa actualului Președinte în Exercițiu al OSCE, Ann Linde, ministrul de externe al Suediei, o notă verbală cu aceeași solicitare: lansarea unui concurs pentru selectarea unui nou șef de misiune OSCE în Republica Moldova (vezi copia notei anexă). 

Dna Ministru Linde, aflându-se în vizită în Moldova la începutul anului, a promis că va lansa procedura de selectare a șefului de misiune cât mai curând posibil. Doar că... a păcălit Chișinăul. Probabil că întorcându-se acasă și vorbind cu omologul ei german a considerat că Maia Sandu care are drept prim-sfetnic un consilier neamț (care se laudă la toate colțurile că a făcut-o președinte), nu ar trebui să facă nazuri și să-l accepte pe Herr Neukirch șef de misiune cu toate păcatele și slăbiciunile lui. Mai ales că a pus o vorbă bună în acest sens și tovarășul Kozak. 

În luna iunie a.c. Ministrul Ciocoi, aflându-se la Roma, și-a întâlnit omologul suedez și a abordat din nou subiectul schimbării din funcție a lui Neukirch, dar dna Linde s-a făcut că plouă. 

Acum când MAEIE este în mâna unui ”om bun”, iar Biroul pentru Reintegrare în mâinile unui om și mai bun (Kulminski), ce a monopolizat ”dosarul transnistrean” (deși la MAEIE sunt tocmai 2 ambasadori cu misiuni speciale ce sunt responsabili de ”conflictul transnistrean”), ambii ajunși probabil miniștri la sugestia lui Martin Zieg, e greu de crezut că mandatul lui Neukirch mai este amenințat de ceva. 

Dar ținând cont că președintele Maia Sandu și miniștrii ei se tem să amintească de ocuparea a 11% din teritoriul Moldovei de către Rusia, de prezența trupelor ruse de ocupație dislocate în Transnistria, că Chișinăul cedează ”pas cu pas” suveranitatea Moldovei în favoarea Rusiei și Transnistriei (vezi decizia Chișinăului de a extinde dreptul de circulație cu numere transnistrene în Ucraina pentru șoferii din Transnistria) mă întreb: Cine totuși face politica externă a Moldovei - Maia Sandu sau Martin Zieg, consilierul ei german?

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.