Rareș Bogdan a răbufnit la adresa USRPLUS: "Nu vom abandona zona rurală!". Eurodeputatul PNL îi cere lui Cioloș să dea socoteală în fața românilor și liderilor europeni în legătură cu "afilierea și mezalianța" cu AUR


Rareș Bogdan a răbufnit la adresa USRPLUS: "Nu vom abandona zona rurală!". Eurodeputatul PNL îi cere lui Cioloș să dea socoteală în fața românilor și liderilor europeni în legătură cu "afilierea și mezalianța" cu AUR

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat luni seară, în urma deciziei miniștrilor USRPLUS de a-și da demisia din Guvernul Cîțu, că programul Anghel Saligny a fost deranjant pentru partidul condus de Dan Barna și Dacian Cioloș, întrucât electoratul formațiunii politice ultim menționate e predominant în zona urbană. "Au considerat că Guvernul Cîțu poate să abandoneze zona rurală. Niciodată nu vom abandona zona rurală", a precizat eurodeputatul PNL. De asemenea, liderul liberal a reliefat că PNL nu va renunța la Florin Cîțu ca opțiune de premier. 

Rareș Bogdan: E un moment în care 3,5 milioane de copii trebuie să înceapă școala, avem valul 4 care se apropie, suntem în plină etapă de vaccinare și suntem pe punctul ca în 2-3 săptămâni să semnăm cel mai important program de investiții pe care l-a avut această țară, PNRR, 29,2 miliarde de euro, plus implementăm un program de la care a pornit practic mărul discordiei, un program pentru comunitățile din mediul rural, pentru acei români care nu locuiesc în Cartierul Primăverii sau Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, Brașov, ci care locuiesc în 54% din comunitățile din România, adică zona rurală și care, din păcate, după 31 de ani, nu au șansa 69% dintre români să aibă aducțiune la rețelele de gaz, 54% la rețelele de canalizare și 29% la rețelele de apă. Probabil asta i-a deranjat pe colegii din USR, care au electoratul în zone urbane și au considerat că Guvernul Cîțu poate să abandoneze zona rurală. Niciodată nu vom abandona zona rurală! (...) Nu poți să consideri hoți 3300 de aleși locali din această țară, care se bucură de încrederea a peste 10 milioane de români. E inadmisibil! Niciodată în istoria României nu s-a întâmplat ca lideri ai unui partid politic să considere 3300 de aleși locali, care conduc destinele comunităților locale, ca fiind hoți. E extrem de grav! 

E un moment critic, pe care niciodată nu mi l-aș fi închipuit atunci când protestam la doi pași de această vilă, în Piața Victoriei, alături de sute de mii de români, luând gaze în ochi. Oamenii care ne-au dat votul și au fost acolo alături de noi ne-au cerut să guvernăm responsabil, nu să avem orgolii, nu să avem gesturi copilărești, nu să fugim de la guvernare. 

Reporter: Mai poate exista o colaborare cu cei de la USR în acest context? 

Rareș Bogdan: Eu mă aștept ca cei de la USR să își revină. Cred în continuare că cel mai bine pentru România e o coaliție de dreapta asumată, în jurul PNL. Cred că USR are încă posibilitatea să revină cu miniștrii, în afară de Ion Stelian, iar astfel să vină cu o altă propunere la Ministerul Justiției. În același timp, chiar dacă pare foarte târziu, trebuie să înțeleagă că a fugi de guvernare în octombrie-noiembrie 2019, când ne-au lăsat singuri în fața pandemiei și provocărilor anului 2020, a fugi de guvernare acum, cred că oamenii ăștia nu au înțeles că nu poți fi într-o revoluție continuă. Ei s-au consacrat ca partid de opoziție, dar trebuie să înțeleagă că la guvernare există provocări, e mult mai dificil decât în opoziție și trebuie să livrezi. Noi vom livra și vom rămâne acel partid responsabil care a modernizat această țară la sfârșit de secol XIX și început de secol XX și o vom moderniza și acum în forță. 

Reporter: Cum îi puteți întoarce la masa discuțiilor și la masa Guvernului? 

Rareș Bogdan: După cum, știți președintele României, a afirmat chiar domnul Dan Barna și domnul Cioloș, care a ales să fie mâine lângă domnul Macron... Sigur, e o alegere. Sper totuși măcar ca un reprezentant al USRPLUS dacă nu chiar doi să meargă în fața președintelui României, care își exercită rolul de mediator și să găsim soluții. Repet, pentru România cea mai bună variantă e o guvernare în jurul PNL. 

Reporter: Și în jurul lui Florin Cîțu?

Rareș Bogdan: Să fie foarte clar! Nu renunțăm la opțiunea noastră de premier! E cea mai bună opțiune! E exact omul potrivit în această perioadă în care România poate implementa investiții de peste 130 de miliarde de euro, din care 80 de miliarde de euro bani negociați de președintele Klaus Iohannis. Nu văd de ce dacă italienii l-au adus pe Mario Draghi, noi să-l înlocuim pe Florin Cîțu. Și gândiți-vă că USRPLUS ne-a pus condiții și în decembrie, adică pe cine să punem miniștri, pe cine să punem premier. Dacă în momentul acesta am ceda, ceea ce nu se pune problema, sunt absolut convins că USRPLUS ar veni cu condiții peste condiții. 

Pe final, Rareș Bogdan l-a luat în vizor pe liderul Renew Europe, ne referim la copreședintele USRPLUS Dacian Cioloș, căruia i-a transmis că va trebui să dea socoteală atât în țară, dar și la nivel european, în legătură cu colaborarea dintre partidul său și AUR în privința moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. 

Rareș Bogdan: Le solicităm să răspundă nu doar în fața cetățenilor României pentru alianța cu AUR. Sunt foarte curios cum va explica domnul Dacian Cioloș afilierea și mezalianța cu un partid coleg de familie europeană cu partidul domnului Viktor Orban, al domnului Salvini, al doamnei Meloni, al domnului Kaczyński și al doamnei Marine Le Pen. Sunt foarte curios cum va explica domnul Cioloș acest demers comun împreună cu această familie europeană ECR. Va fi extrem de complicat la nivelul Europei să explice asta. Plus faptul că credibilizează o astfel de forță politică (AUR - n.red.) care nu știm dacă e orientată spre Est sau spre Vest e o chestiune extrem de gravă pentru care domnul Cioloș trebuie să răspundă în fața românilor și în fața istoriei acestei țări. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.