"Nu vom accepta să fim victime!". Dîncu, precizări după ce PSD a boicotat de 4 ori ședința BPR privind stabilirea calendarului moțiunii de cenzură


"Nu vom accepta să fim victime!". Dîncu, precizări după ce PSD a boicotat de 4 ori ședința BPR privind stabilirea calendarului moțiunii de cenzură

După ce PSD a boicotat de 4 ori ședința BPR în cadrul căreia ar fi trebuit să se stabilească calendarul moțiunii de cenzură, președintele Consiliului Național al formațiunii politice, senatorul Vasile Dîncu, a declarat la Digi24 că pesediștii nu acceptă să fie "victime ale acestei bătălii din interiorul coaliției de guvernare". Vasile Dîncu a adăugat că PSD ar fi dezavantajat de venirea unui alt premier PNL, întrucât ar trebui să pregătească o nouă strategie de atac împotriva Guvernului, varianta agreabilă pentru pesediști fiind alegerile anticipate. Pe de altă parte, în cazul în care cei din USRPLUS aleg să rămână în opoziție, Vasile Dîncu le-a lansat o invitație de a colabora în vederea punerii la punct a unui program comun împotriva Guvernului. 

Reporter: Florin Cîțu spune că e posibil ca miniștrii USRPLUS să își retragă demisia. În același timp, nici la dvs. nu e clar ce faceți. Depuneți propria moțiune? Susțineți moțiunea USR-AUR? 

Vasile Dîncu: Noi avem un calendar foarte clar pe care l-am făcut. În ședința noastră am discutat despre modalități de comunicare și despre accelerarea unor termene, nu despre ce avem de făcut. Știm foarte clar ce vom avea de făcut. 

Reporter: În aceeași zi în care ați boicotat ședința BPR vorbiți despre accelerarea termenelor. 

Vasile Dîncu: Despre termenele interne, ale deciziilor noastre, a ceea ce vom face noi. 

Reporter: Deci despre termenele deciziilor PSD, nu despre calendarul moțiunii. 

Vasile Dîncu: Păi uitați-vă foarte clar. Am pornit încă de ieri de la această chestiune. Nu se poate vorbi despre demisia miniștrilor USRPLUS până nu o aprobă președintele Iohannis. Președintele nu a aprobat nimic. Miniștrii USRPLUS nu sunt demiși. În momentul acesta negociază în continuare. Or, presiunea această publică pe care o fac ei și AUR pentru a ne folosi în acest șantaj față de premier ar fi o capcană pentru noi. De aceea noi nu am intrat în capcană. Nu vrem ca cu mâna noastră să își negocieze ei alte funcții și altă proporție în Guvern sau alte chestiuni. Așteptăm să vedem dacă în Parlament ajunge o moțiune de cenzură. Dacă nu ajunge, o depunem pe a noastră și îi aducem pe cei de la USRPLUS la noi, să discutăm cu ei. Dacă ei intră cu adevărat în opoziție, fiindu-le aprobate și demisiile, îi așteptăm să facem cu ei un program comun de opoziție împotriva Guvernului Cîțu sau împotriva Guvernului care va fi în acel moment. Dar să fim noi victime ale acestei bătălii din interiorul coaliției de guvernare nu vom accepta. 

Reporter: Explicați-mi definiția victimei în această compoziție, întrucât dacă Guvernul pică, PSD ori ajunge să aibă funcții de conducere în instituțiile publice ori să aibă acces la fonduri publice. Nu înțeleg rolul victimei și cum a apărut. 

Vasile Dîncu: Păi rolul victimei poate apărea în felul următor. Se negociază un nou Guvern în care USRPLUS se întoarce acolo, vine un premier nou, dacă pleacă Cîțu, iar noi va trebui să o luăm de la început cu critica Guvernului, cu o nouă încredere (rată de încredere a Executivului în sondaje - n.red.), chiar dacă Guvernul se află acum la 21% încredere, deci noi pierdem. În plus, suntem folosiți pentru un scop care nu e al partidului. Nu vrem să facem programul altor partide, nici al USRPLUS, nici al domnului Cîțu. Noi vrem să dispară acest Guvern. Acceptăm varianta alegerilor anticipate dacă altfel nu se poate și vrem să facem o nouă majoritate care să guverneze România în mod responsabil. 

Reporter: Matematic aveți voturile ca să dați jos acest Guvern, mai ales că a venit USRPLUS și vrea dărâmarea Guvernului. 

Vasile Dîncu: Deocamdată nu au venit să semneze moțiunea noastră. 

Reporter: Dar vă cheamă să le dați voturile. 

Vasile Dîncu: Și dacă mergem mai departe cu moțiunea, iar la final nu ne-o votează nimeni, atunci ne facem de râs și ne luăm posibilitatea ca noi să mai facem o moțiune atunci când vrem noi, spre finalul acestei (sesiuni parlamentare - n.red.). 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.