Vasile Dîncu și Valeriu Stoica îl dezmembrează pe „Superman”. Dîncu: „E terminat. Fie că ajunge președintele PNL, fie că nu ajunge” / Stoica: „Este o idee dezastruoasă să rămână Cîțu, chiar dacă piere lumea. În politică și în viață, cel mai grav este să ignori realitatea”


Vasile Dîncu și Valeriu Stoica îl dezmembrează pe „Superman”. Dîncu: „E terminat. Fie că ajunge președintele PNL, fie că nu ajunge” / Stoica: „Este o idee dezastruoasă să rămână Cîțu, chiar dacă piere lumea. În politică și în viață, cel mai grav este să ignori realitatea”

Doi politicieni controversați, dar hârșâiți și fini cunoscători ai domeniului, Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, și Valeriu Stoica, fost ministru al Justiției și fost lider al PNL, au răspuns aproape identic în ceea ce privește viitorul politic al premierului Florin Cîțu, candidatul preferat de președintele Klaus Iohannis la șefia PNL.  

„De ce să-l dăm noi jos pe Cîțu? Să le facem proiectul celor de la USR PLUS, să ajutăm la revenirea proiectului guvernamental USR PLUS – PNL? De ce să fie folosit PSD ca ciocan cu care unii își dau altora în cap?”, a comentat Vasile Dîncu, într-o emisiune la Digi24. 

„Dacă noi ne-am grăbi să votăm cum vor ei în privința moțiunii de cenzură, ar însemna să-i ajutăm să revină în formula care le convine lor. (…) Adică ne cer nouă să le facem proiectul guvernamental, de ce să le facă PSD calculele? Vă spun sincer, Cîțu este pentru PSD un foarte bun agent electoral. El oricum e terminat. Fie că ajunge președintele PNL, fie că nu ajunge, nu-l va mai vota nimeni. Sunt calcule strategice pentru PSD și ei ne dau muniția”, a mai spus Dîncu, adăugând că PSD nu va susține niciun guvern minoritar al PNL și că acest lucru s-a stabilit în Consiliul Național. 

„Nu-i vom susține pe liberali cu un guvern minoritar, e un lucru clar stabilit. Dacă moțiunea lor de cenzură nu ajunge la vot, devine activă moțiunea noastră (a PSD – n.red) și îi vom chema atunci pe toți să semneze să dăm jos guvernul”, a precizat Dîncu. 

Într-un interviu pentru emisiunea OFF/OnTheRecord de la Aleph News, Valeriu Stoica a insistat și el pe abandonarea ideii susținerii cu orice preț a lui Florin Cîțu, apreciind că situația politică dificilă din acest moment nu poate fi deblocată decât prin demisia lui Cîțu. „Dacă se stă în data de 25 septembrie, PNL va avea un președinte fără credibilitate politică. (...) Dacă USR PLUS va fi în opoziție până în 2024, s-ar putea ca alegătorii PNL să se îndrepte spre USR PLUS”, a mai comentat Stoica 

„Am asistat la o dinamitare a coaliției parlamentare. Este o idee dezastruoasă să rămână Cîțu chiar dacă piere lumea. În politică și în viață, cel mai grav este să ignori realitatea, să n-o vezi, sau dacă o vezi să n-o recunoști așa cum este. Când ești orb în fața realității, trăiești într-o lume paralelă, nu mai ai cum să fii eficient în acel moment. Când nu vezi realitatea, eșecul este garantat. A crede că prin disoluția acestei coaliții, alte soluții sunt posibile înseamnă a nega așteptările și speranțele celor care au ales PNL, USR PLUS și UDMR. Înseamnă a înșela așteptările celor care au crezut că acești 4 ani, 2021-2024, vor fi folosiți pentru a moderniza România, pentru a avea o acțiune coerentă în acord cu instituțiile europene, și o acțiunile care să fie eficace, care să aibă rezultate și-n economie, și-n structura politică a țării, și în instituții și în schimbarea modului de a face politică în România (…) 

Dacă suntem puși în această alternativă „să rămână Cîțu chiar dacă moare lumea” asta înseamnă că o să murim pentru că nu vedem realitatea. (…) Sper să nu fie gândul că după ce președintele își termină acest al doilea mandat ar trebui să-și garanteze în vreun fel revenirea la conducerea PNL. Toți președinții României nu au mai avut succes în politica internă. O mișcare Putin – Medvedev nu e de conceput într-o democrație constituțională. (…) Eu sper ca Iohannis să nu sacrifice șansa României de dragul unui proiect politic personal. Singura soluție este să se renunțe la Florin Cîțu. Criza politică nu poate fi deblocată decât prin demisia lui Cîțu. Dacă se stă în data de 25 septembrie, PNL va avea un președinte fără credibilitate politică.(…) În firea lucrurilor este ca Florin Cîțu să-și dea demisia. Cu cât trece mai mult timp, cu atât mai multe pagube vor fi pentru PNL și România”, a mai spus Valeriu Stoica. Sursa: alephnews.ro  

(Sursă ilustrație deschidere: Ciobanu George Sorin)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.