Cîțu, victorie de etapă în perspectiva bătăliei interne din PNL. Anunțul făcut de CCR


Cîțu, victorie de etapă în perspectiva bătăliei interne din PNL. Anunțul făcut de CCR

Premierul Florin Cîțu a obținut o victorie de etapă în perspectiva bătăliei interne din PNL. Concret, CCR a decis joi, 16 septembrie, să dezbată sesizarea premierului Florin Cîțu referitoare la moțiunea de cenzură depusă de USRPLUS și AUR abia pe 28 septembrie. Astfel, Florin Cîțu va fi premier în ziua Congresului PNL din 25 septembrie, ceea ce poate reprezenta un avantaj-cheie în fața contracandidatului său, Ludovic Orban. 

Amintim că premierul Florin Cîţu a depus la CCR, pe 8 septembrie, o sesizare cu privire la existența unui conflict juridic de natură constituțională dintre Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură a USRPLUS şi AUR. Premierul a reclamat, printre altele, că mai multe semnături de pe moțiunea de cenzură nu erau olografe, ci erau trimise de la distanță prin varii căi tehnologice. Astfel, Cîțu a invocat practic un detaliu birocratic nesemnificativ ce intră în registrul "dosarului cu șină", ignorând faptul că activitatea parlamentară s-a adaptat pe perioada pandemiei, existând mijloace de exercitare a funcției de senator sau deputat de la distanță. De altfel, niciun parlamentar care a figurat ca semnatar al moțiunii de cenzură nu a contestat veridicitatea semnăturii, respectiv nu și-a retras / negat susținerea pentru un asemenea demers. 

Mai mult decât atât, în timp ce îi reproșa președintelui PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, că încearcă să forțeze votarea moțiunii de cenzură cu celeritate, tot premierul, printr-o poziție contrară celei ce a fost exprimată inițial, a reclamat la CCR că Parlamentul României, prin cel de-al treilea om în stat, a întârziat în ceea ce privește comunicarea moțiunii de cenzură către Guvern. 

Redăm un fragment din sesizare: "Parlamentul României, prin Preşedintele Camerei Deputaţilor, a încălcat dispoziţiile constituţionale cu privire la obligaţia comunicării moţiunii de cenzură către Guvern în aceeaşi zi cu depunerea acesteia, în speţă în data de 3 septembrie 2021. De asemenea, Parlamentul României, prin Preşedintele Camerei Deputaţilor, cu încălcarea Constituţiei şi a prevederilor regulamentare, a comunicat o moţiune de cenzură iniţiată şi depusă cu nerespectarea condiţiilor constituţionale privind numărul minim de semnături valide care să reflecte manifestarea de voinţă a unei pătrimi din numărul parlamentarilor la data iniţierii respectivei moţiuni de cenzură".

Sesizarea depusă la CCR a fost folosită ulterior ca pretext de alianța Cîțu-PSD-UDMR pentru a bloca în Parlament dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.