EXCLUSIV: Inventat de Rusia și consiliat de FSB, românofobul Ivan Ceban obține accesul total la BANII românești destinați comunităților din R.Moldova. Cu ajutorul PNL și PSD, care îi oferă pe tavă un FOND românesc pentru primăriile neromânești și moldoveniste


EXCLUSIV: Inventat de Rusia și consiliat de FSB, românofobul Ivan Ceban obține accesul total la BANII românești destinați comunităților din R.Moldova. Cu ajutorul PNL și PSD, care îi oferă pe tavă un FOND românesc pentru primăriile neromânești și moldoveniste

Primarul rusofil, socialist (fost comunist) și românofob al Chișinăului – l-am numit pe Ivan Ceban, personaj consiliat de FSB, om în care Rusia a pompat, ani de zile, fonduri și logistică – e pe cale să monopolizeze accesul la banii trimiși din România către primăriile și comunitățile din R.Moldova. Avertizăm că asta se întâmplă sub ochii noștri inerți, chiar cu sprijinul și complicitatea autorităților românești.

Banii românești sunt principalul motiv pentru care Ivan Ceban participă, zilele astea, la Adunarea generală a Consiliului Autorităților Locale din România și R.Moldova (CALRRM), care a început vineri, la Sibiu. Tot banii românești sunt motivul pentru care Ivan Ceban (notoriu pentru gesturi și declarații românofobe) se pozează acum cu drapelul României pe umeri și se pupa pe amândoi obrajii cu liberala Raluca Turcan (membră a #echipacâștigătoare), care, grație studiilor făcute la Moscova, poate vorbi cu rusofilul în limba lui Lenin. Amintim că Ivan Ceban este unul dintre principalii vinovați pentru faptul că ajutorul trimis de România în R.Moldova (bani și medicamente, logistică medicală) a ajuns sub podul de la Telecentru, într-o periferie sordidă, deși ajutorul trims de la București avea să salveze vieți dincolo de Prut. 

(Rusofilii socialiști și românofobi Ivan Ceban și Igor Dodon, unii dintre cei mai importanți pioni ai Rusiei din Basarabia)

Iată ce presupune punctul nr. 4 din desfășurătorul întâlnirii de la Sibiu: 

”Crearea unui fond special de dezvoltare și susținere a colectivităților locale din R.Moldova prin concentrarea finanțărilor europene și românești, cu simplificarea și uniformizarea procedurilor de accesare a fondurilor, respectiv cu realizarea unei gestiuni autonome a acestui fond care să asigure acces egal, apolitic și transparent pentru fiecare comunitate locală; toate acestea să se realizeze numai prin organisme instituite pe principii de paritate, între reprezentanții autorităților administrației publice centrale, locale, structurile associative ale APL și Consiliului Autorităților Locale din România și R.Moldova”

Vă traducem noi din limba de lemn: se urmărește crearea unui Fond românesc (garnisit și cu bani europeni) destinat primăriilor neromânești și moldoveniste din gubernia de pe malul Bâcului. Remarcați că e vorba și de o ”simplificare” a accesului la fonduri. 

Pentru neofiți, atragem atenția că această CALM – adică Asociația Congresului Autorităților Locale din R.Moldova –  a confiscat, încă din 2010-2011, vocea autorităților locale și a început să vorbească, să se poziționeze și să decidă în locul lor. De ani de zile nu se mai vorbește despre Administrația Publică Locală (APL), ci doar despre CALM, care a devenit căpușa, profitoarea APL. De asemenea, CALM a monopolizat relațiile externe ale autorităților publice locale, mai cu seamă realația cu autoritățile similare din România. 

Avertizăm că rusofilul românofob Ivan Ceban și gașca lui de edili socialiști (la care se racordează, pentru bani, și primarii lui Plahotniuc) controlează pârghia CALM fără nici cea mai mică problemă, dar și fără pic de scrupule, or acest construct se va ocupa de redirecționările unor importante sume de bani trimise din România. Bani și proiecte pentru Ivan Ceban înseamnă, inevitabil, bani și proiecte pentru Dodon și PSRM. Adică ajutor și bani din România pentru tabăra rusofilă. Interesant cum aleși și lideri ai PSD și PNL fac posibile toate astea. 

Tot CALM este principala frână în fața unei reforme administrativ-teritoriale a R.Moldova, reformă absolut necesară. Amintim că R.Moldova are un model de administrare sovietic care a fost alcătuit și e menținut în funcție de interesele ideologice și politice, nu economice și comunitare. Incredibil, dar, în pofida suprafeței restrânse, R.Moldova are peste 30 de raioane și nu mai puțin de 898 de primării (multe dintre acestea funcționând în state pustii sau în sate cu o populație de doar 300-500 de pensionari). E indubitabil: statul pierde miliarde de lei pentru întreținerea acestei forme de administrație publică locală. Nicio primărie nu acceptă să fie lichidată sau comasată, de aceea CALM se împotrivește din toate puterile unei reforme teritorial-administrative de care însă R.Moldova are nevoie ca de aer. Chiar dacă unele dintre ele mai există doar pe hârtie, aceste primării au firmele lor de casă în care vor pompa banii trimiși din România, și asta fără a risca mare lucru, având în vedere că R.Moldova nu este un stat de drept.  

De altfel, per-total, CALM este un construct care promovează moldovenismul statalist 261 de primari sunt ai fugarului Plahotniuc, 206 ai lui Dodon, doar 172 ai PAS și restul aparțin infractorului fugar Șor sau altor dubioși de aceeași teapă. 

Ce mesaj românesc au promovat acești primari care au beneficiat de milioane de euro din România și din Uniunea Europeană? Sunt comunitățile lor mai românești? Tristele realități de dincolo de Prut arată contrarul și vorbesc de la sine. 

Considerăm că autoritățile din România ar trebui să-și condiționeze banii și proiectele de realizarea unei reforme administrativ-teritoriale dincolo de Prut, pe model românesc – maxim 7-8 județe. De asemenea, considerăm că autoritățile de la București ar trebui să-i evite pe cât posibil pe Ivan Ceban și pe omizile lui, România trebuind să ajute în mod direct comunităție românești din Basarabia, fără a face asta prin intermediul politrucilor rusofili, al căror scop a fost și este deturnarea banilor românești, dincolo de stabilirea unor relații aici. 

Pe de altă parte, nu putem să nu remarcăm cum tot soiul de diletanți din politica românească îl ajută și-l promovează pe rosofilul Ivan Ceban, aflat la furat în România, în timp ce desfășoară un pervers exercițiu de imagine. Observăm că PNL îl ia în brațe pe Ceban, ceea ce e dezgustător de-a dreptul – Ceban l-a învins de o manieră umilitoare pe Andrei Năstase, cel care a fost susținut și ajutat de PNL. Acum, prin astfel de proiecte și fluturări de bani, lideri importanți ai PNL îi suflă în pânze și în dos lui Ivan Ceban, om al Rusiei consiliat de FSB și aflat în goană după un nou mandat la Primăria Chișinăului. 

Podul.ro a avertizat în repetate rânduri că Ivan Ceban este, cel mai probabil, noul Igor Dodon, Rusia încercând să construiască în jurul lui un fel de PSD dincolo de Prut – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.