Blatiștii PNL – PSD – UDMR mențin în vigoare pensiile speciale ale primarilor. Proiectul USR PLUS, respins pentru a doua oară


Blatiștii PNL – PSD – UDMR mențin în vigoare pensiile speciale ale primarilor. Proiectul USR PLUS, respins pentru a doua oară

Eliminarea pensiilor speciale ale primarilor, unul dintre demersurile repetate ale USR PLUS de restabilire a echităţii în sistemul public de pensii din România, a primit astăzi, din nou, aviz negativ în Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor. Şi de data aceasta, singurele voturi "pentru" au fost cele ale reprezentanţilor USR PLUS.

"Patru voturi 'pentru', restul, aproximativ 16, 'contra'. Aviz negativ, fără drept de apel. Da, e fix ca în 'Ziua cârtiţei'. A mai fost proiectul acesta şi în primăvară, apoi s-a întors la Senat, apoi voturile în comisie la Camera Deputaţilor au fost fix la fel, deşi data trecută PNL şi UDMR au explicat că a fost o neînţelegere", declară deputatul USR PLUS Cătălin Teniţă.

Într-un comunicat de presă care a succedat dezbaterii proiectul de lege, USR PLUS anunță fapătul că ”votul de astăzi din Comisia pentru drepturile omului este doar ultimul exemplu dintr-un lung şir de dovezi că partidele aparţinând vechii clase politice nu-şi doresc corectarea inechităţilor din sistemul de pensii. Ba, dimpotrivă, vor să adâncească decalajele şi să accentueze sfidarea la adresa românilor care au pensii mizere după o viaţă de muncă. Desfiinţarea pensiilor speciale, în general, reprezintă una dintre priorităţile USR PLUS, simultan cu impozitarea pensiilor speciale în plată care depăşesc un anumit nivel. În particular, desfiinţarea pensiilor speciale ale aleşilor locali, pensii introduse prin ordonanţă de urgenţă de Guvernul Dăncilă, a fost urmărită de USR PLUS în repetate demersuri parlamentare”.

Pentru a împiedica intrarea în vigoare a pensiilor speciale ale primarilor, USR PLUS a depus amendamente de prorogare la bugetul de stat pe 2020, respectiv pe 2021, amendamente care au fost acceptate, solicitând de asemenea desfiinţarea pensiilor speciale ale aleşilor locali prin ordonanţă de urgenţă, aşa cum au fost şi instituite.

Un prim proiect a fost depus în octombrie 2020, dar el a fost clasat fără să aibă parte de o dezbatere parlamentară reală. Un al doilea proiect a fost depus în aprilie 2021. După un scurt traseu parlamentar în Camera Deputaţilor, a fost pasat Senatului, unde a stat câteva luni înainte să se întoarcă în Camera Deputaţilor, la începutul lunii septembrie, pentru a primi un nou număr de înregistrare şi a lua de la început traseul parlamentar.

La începutul lunii iunie a acestui an, când Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor a mai discutat o dată propunerea USR PLUS de desfiinţare a pensiilor speciale ale aleşilor locali, votul a fost similar celui de astăzi: 6 voturi "pentru", din care 4 de la USR PLUS, şi 18 abţineri, de la PSD, PNL şi UDMR.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.