Arheologii Gheorghe Petrov și Marius Oprea pleacă în căutarea lui Valeriu Gafencu, Sfântul Închisorilor. Noi investigații în cimitirul de la Târgu Ocna. Comunicatul AFDPR


Arheologii Gheorghe Petrov și Marius Oprea pleacă în căutarea lui Valeriu Gafencu, Sfântul Închisorilor. Noi investigații în cimitirul de la Târgu Ocna. Comunicatul AFDPR

Asociația Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România (AFDPR) anunță debutul celei de-a șasea campanii de investigații arheologice de la Târgu Ocna pentru recuperarea și identificarea rămășițelor pământești ale deținuților politici decedați în penitenciarul din localitate. E posibil ca în perimetrul vizat de arheologi să se afle și rămășițele lui Valeriu Gafencu, Sfântul Închisorilor, mort la Târgu Ocna. 

Podul.ro vă prezintă în integralitate comunicatul AFDPR remis redacției: 

”Asociația Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România (AFDPR) împreună cu Fundația Doina Cornea și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj (MNIT), organizează în colaborare cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cea de-a șasea campanie de investigații arheologice la Târgu Ocna. Acțiunea continuă căutările pentru recuperarea și identificarea rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici decedaţi în penitenciarul din localitate.

(Ilustrație: Biserica „Sfinții Împărați” cu o porțiune din cimitirul înconjurător în care au fost îngropați deținuții morți în penitenciar / sursa foto: Gheorghe Petrov)

Cercetările se desfășoară în zona cimitirului parohial aflat lângă biserica ortodoxă cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, situată lângă penitenciar, și vor începe în ziua de 4 octombrie 2021. Acestea vor fi efectuate de un colectiv de arheologi condus de Gheorghe Petrov (Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj), alături de care se vor afla Paul Scrobotă (Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud), Horațiu Groza (Muzeul de Istorie Turda), Gabriel Rustoiu (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia), Marius Oprea (Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România), precum și câțiva studenți și absolvenți de istorie, în calitate de voluntari. Acţiunea este sprijinită de Primăria orașului Târgu Ocna și Protopopiatul ortodox Onești, iar finanțarea activităților este asigurată din donații particulare, prin intermediul Fundației Doina Cornea din Cluj

AFDPR face un nou apel către acei urmași ai victimelor decedate în Penitenciarul din Târgu Ocna, care nu au fost încă identificați și contactați, pentru a intra în legătură directă cu responsabilul acțiunii, d-nul Gheorghe Petrov (tel. 0721 400 396), în vederea îndrumării acestora către autoritățile care au în sarcină stabilirea identității osemintelor recuperate.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.