"PNL se duce la 27-28% fluierând!". Rareș Bogdan, confruntat cu scenariul declanșării alegerilor anticipate


"PNL se duce la 27-28% fluierând!". Rareș Bogdan, confruntat cu scenariul declanșării alegerilor anticipate

În timp ce PNL dă de înțeles prin principalii comunicatori că a luat decizia de a nu renunța la varianta Florin Cîțu pentru funcția de premier, în pofida moțiunii de cenzură de mâine, care pe hârtie are șanse majore de a trece, PSD și AUR promovează ideea declanșării alegerilor parlamentare anticipate. În privința alegerilor anticipate, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a explicat în emisiunea Insider Politic de la PrimaTV de ce consideră că este aproape imposibilă declanșarea lor. Pe de altă parte, liderul liberal a declarat că PNL ar lua un scor de aproximativ 28% în cazul în care s-ar ajunge la anticipate.

Moderator: Nu credeți că cea mai corectă sau democratică variantă ar fi întoarcerea la popor, adică alegeri anticipate? 

Rareș Bogdan: În sistemul constituțional românesc șansa de a ajunge la alegeri anticipate e egală cu zero. Au încercat Traian Băsescu, Adrian Năstase și Klaus Iohannis. Nu a reușit niciunul. De ce aș crede că în momentul acesta ar reuși cineva? E imposibil. Odată ce a ajuns un parlamentar în Palatul Parlamentului, cel puțin 20% de acolo nu credeau neam de neamul lor că vor ajunge, atunci șansa să voteze pentru a-și pierde mandatul pentru un posibil mandat recâștigat e zero chiar și în cazul AUR sau PSD, partide care astăzi stau ceva mai bine decât la alegeri, dar campanie e lungă, alegerile s-ar declanșa în 3-4 luni, iar situația schimbărilor pe scena politică e destul de mare. În momentul acesta nu a fluctuat atât de mult scorul electoral al partidelor. Noi în continuare suntem un partid de peste 20%, iar în campanii, după modelul CDU, ne mobilizăm foarte bine. Toată lumea dădea CDU în Germania duminica trecută la 21-22% și eu le spuneam "oameni buni, vor face 24-25%" pentru că am stat de vorbă cu primarul din Stuttgart, cu Manfred Weber, cu vicecancelara, cu lideri cu greutate. Fusesem cu 2-3 săptămâni în urmă la Berlin, iar aceștia mi-au spus clar "capacitatea de mobilizare a unui partid de talia CDU e uriașă, deci noi mai obținem 2-3%  din mobilizare". Eu le spun că PNL, care are 1260 de primari, cu 17 președinți de consilii județene și cu o armată de 242 de mii de membri activiști, militanți, cu cotizația plătită la zi înseamnă o armată care îmi aduce obligatoriu la vot minim 18-20% fără artificiile și jocul guvernamental, fără jocul pe comunicare la nivel central.  

Moderator: Problema e că îmi aduc aminte că președintele Klaus Iohannis spunea în urmă cu 2 ani că Parlamentul nu mai reprezintă voința poporului. 

Rareș Bogdan: Da. Parlamentul era atunci la 4 ani de existență. Noi suntem în primul an. 

Moderator: Și credeți că mai reprezintă acum Parlamentul voința poporului? 

Rareș Bogdan: Diferențele nu sunt atât de mari ca atunci. PSD-ul la care făcea referire președintele Klaus Iohannis avea în sondaje 20-22% după ce avusese la vot 46% în alegeri și în Parlament vreo 48%. Era un partid care se prăbușise la sub jumătate din scor. Noi am avut în alegeri 25% și în cele mai proaste sondaje avem 21%, iar la mobilizarea la vot vă spun eu că ne ducem la 27-28% fluierând, tocmai datorită activiștilor noștri și capacității noastre uriașe de comunicare în țară și în străinătate. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.