DNA zguduie PNL: deputatul acuzat că a încercat să corupă parlamentari pentru a nu vota moțiunea, urmărit penal. Gorghiu negase că pe înregistrarea audio se aude vocea colegului din cadrul filialei de partid din Timiș


DNA zguduie PNL: deputatul acuzat că a încercat să corupă parlamentari pentru a nu vota moțiunea, urmărit penal. Gorghiu negase că pe înregistrarea audio se aude vocea colegului din cadrul filialei de partid din Timiș

DNA a anunțat joi, 14 octombrie, că a început urmărirea penală față de deputatul PNL de Timiș Cosmin Șandru și Nicolae Bitea, directorul general al Societății de Transport Timișoara, cei doi fiind acuzați de dare de mită. 

Reiterăm că AUR comunica pe 4 octombrie că a depus probe, inclusiv filmări, la DNA, potrivit cărora "lideri ai PNL Timiş" au încercat să mituiască parlamentari auriști pentru a nu vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu. Ulterior, AUR a publicat și o înregistrare audio pe Youtube, în legătură cu care George Simion a menționat că pe parcursul acesteia se aude vocea parlamentarului PNL Cosmin Şandru care încerca să-l convingă pe deputatul AUR Ciprian Titi Stoica să lipsească, în schimbul unor funcții, de la votul privitor la moțiunea de cenzură contra Guvernului Cîțu. 

Redăm comunicatul DNA: "Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții

ȘANDRU COSMIN, deputat în Parlamentul României și

BITEA NICOLAE-FLORIN, director general al Societății de Transport Public Timișoara,

în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 01 octombrie 2021, în contextul în care urma să fie dezbătută și supusă la vot moțiunea de cenzură inițiată pentru retragerea încrederii acordate Guvernului României, suspecții Șandru Cosmin și Bitea Nicolae-Florin i-ar fi promis unei persoane, deputat în Parlamentul României, numirea unor apropiați în posturi de conducere a unor instituții publice.

Pentru a beneficia de această „favoare”, persoanei respective i s-a cerut să absenteze de la ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, din data de 05 octombrie 2021, în care urma să fie dezbătută și supusă la vot moțiunea menționată mai sus.

Suspecților Șandru Cosmin și Bitea Nicolae-Florin li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție".

Totodată, reiterăm că senatoarea uselistă de Timiș, Alina Gorghiu, negase, într-o intervenție la B1TV, că pe parcursul înregistrării publicate de AUR s-ar auzi vocea deputatului PNL Cosmin Șandru.

Alina Gorghiu: Eu îl știu pe Cosmin Șandru și nu este vocea colegului meu! Măcar atâta lucru vă poate confirma orice deputat care-l cunoaște. E un noroc că nu e vocea lui Cosmin Șandru, dar e un lucru pe care efectiv oricine din Camera Deputaților care-l știe pe acesta vi-l poate confirma. (...) Când facem acuzații de genul acesta în politică, de mituire, de cumpărare de vot, de nu știu ce, dacă sunt dovezi cu mare drag le discutăm la DNA, la Parchet, în orice instituție, dar în acest caz întâmplarea face că nu e vocea colegului meu. 

Redăm înregistrarea:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.