Haosul guvernamental. Bolojan critică acțiunile președintelui Iohannis: "N-au fost foarte inspirate!"


Haosul guvernamental. Bolojan critică acțiunile președintelui Iohannis: "N-au fost foarte inspirate!"

Președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan, a participat vineri, 22 octombrie, în emisiunea jurnalistului Cătălin Striblea de la Europa FM, pe parcursul căreia a abordat inclusiv chestiunea crizei politice, subliniind că președintele Klaus Iohannis nu a făcut mutări "foarte inspirate" în ultima perioadă. În ceea ce privește din ce în ce mai probabilul pact PNL-PSD pentru învestirea Guvernului minoritar Ciucă, Ilie Bolojan a ținut să menționeze un aspect-cheie și anume că reformele serioase nu se pot face fără o majoritate stabilă.

Moderator: Sunteți mulțumit de rezolvarea găsită de PNL pentru actuala criză sau ați fi preferat o alianță cu USR? 

Bolojan: Din punctul meu de vedere una dintre condițiile de succes în administrația locală, dar și în cea națională, e ca o administrație, respectiv o guvernare, să aibă o majoritate stabilă. Nu există administrații performante dacă primarul nu are o majoritate stabilă într-un consiliu pentru a-și putea pune în practică politicile. Vrei să faci de exemplu o centură, un drum de legătură, atunci trebuie să expropriezi. Dacă nu ai 2 treimi din voturi nu ai făcut nimic. La fel, într-o guvernare în condițiile în care nu există o majoritate stabilă, e greu de presupus că se vor putea lua niște măsuri care să creeze, să spunem, un deranj major. Or, reforme serioase fără deranj nu există. E preferabil ca orice guvernare să se bazeze pe majorități. Această formulă care a fost propusă de președintele Iohannis vom vedea în ce măsură se bazează pe majorități sau va fi o chestiune minoritară. Cât va dura această chestiune nu pot face niște predicții având în vedere volatilitatea politicii românești și frecvența de schimbare a guvernelor, ceea ce nu e o chestiune bună. 

Moderator: Mutările pe care le-a făcut domnul Iohannis pe scena politică cum le apreciați?

Bolojan: Din punctul meu de vedere, în ultima perioadă lucrurile n-au părut foarte inspirate. 

Moderator: Adică numirea domnului Cîțu sau sprijinul acordat acestuia în partid? 

Bolojan: Este cât se poate e clar că PNL, fiind în guvernare, nu avea nevoie de o competiție care să dureze câteva luni de zile pentru că una e să fii în opoziție și să faci competiții interne cât mai spumoase, cât mai lungi, ca partidul să mai dea câte o știre publică și alta e să fii la guvernare, când pe de-o parte aceste conflicte nu fac decât să macine guvernarea și pe de altă parte se dă senzația, chiar dacă nu s-a întâmplat asta, că guvernanții noștri, în loc să se ocupe de problemele cetățenilor, se ocupă de lucruri care sunt paralele cu agenda publică. Prin urmare, asta înseamnă scădere de autoritate, iar autoritatea este un instrument de lucru la fel cum e microfonul pentru dvs., fără de care nu puteți face nimic în media. Pentru un om de decizie dacă nu mai are autoritate e greu să livreze performanță, să ia măsuri nepopulare dacă trebuie luate și, de exemplu, modul în care s-au derulat toate aceste lucruri (negocierile pentru finalizarea crizei politice - n.red.) probabil că ar fi necesitat o implicare de altă natură (a președintelui Iohannis - n.red.), de a pune oamenii la masă. Iertați-mă, dar poate îi închizi într-o cameră până se împacă, pentru că trebuie să livrăm performanță. Oamenii așteaptă ceva de la noi. Aici nu poți spune că e un singur responsabil, ci e un complex de factori în care fiecare dintre cei ce au deținut funcții de conducere, de la partidele din arcul guvernamental, de la cei care suntem membri în partide, de la președintele Iohannis, au o parte de răspundere pentru ceea ce s-a întâmplat. 

Moderator: Domnul Cîțu mai are autoritate în PNL? 

Bolojan: Rămâne de văzut în perioada următoare. În mod cert ceea ce s-a întâmplat în această perioadă nu cred că îi consolidează autoritatea. 

În contextul celor prezentate mai sus, trecem în revistă faptul că primarul PNL al Reșiței, Nelu Popa, a devoalat vineri pentru Express de Banat o discuție privată pe care a avut-o cu Ilie Bolojan, cel din urmă menționat luând în calcul la un moment dat trecerea la o altă formațiune politică. 

Nelu Popa: Oamenilor ăstora parcă li s-a întunecat mintea pentru că e suficient să comanzi un sondaj de opinie să vezi unde ne-am dus. Cred că dacă mâine ar fi alegeri, ar fi o catastrofă. Cred că PSD s-a dus spre 40 la sută fără să facă nimic. Probabil și AUR s-a dus la deal și noi s-ar putea să fim sub AUR la ora asta! Reacția președintelui Iohannis cu Cioloș mi se pare total inadecvată, mi se pare o glumă de prost gust! Și, vă devoalez o discuție privată, mă aflu în situația în care mi-a spus Ilie Bolojan, în decembrie anul trecut: «Nelule, nu știu ce se întâmplă, dar s-ar putea ca peste trei-patru luni să ne căutăm partid!» Mă uit stupefiat la tot eșichierul politic și nu înțeleg nimic. (AICI puteți citi declarația completă făcută de Nelu Popa despre situația din PNL)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.