Florin Cîțu NU exclude să fie repropus pentru funcția de premier. Președintele PNL se opune în continuare revenirii USR la guvernare, ceea ce pune pe butuci învestirea Executivului Ciucă


Florin Cîțu NU exclude să fie repropus pentru funcția de premier. Președintele PNL se opune în continuare revenirii USR la guvernare, ceea ce pune pe butuci învestirea Executivului Ciucă

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunțat luni, 25 octombrie, după discuția cu Dacian Cioloş, că USR nu susține un Guvern minoritar. Întrebat ce va face în cazul în care Ciucă va cere în Biroul Politic Național al PNL o flexibilizare a mandatului în sensul refacerii coaliției de guvernare PNL-USR-UDMR, liderul peneliștilor Florin Cîțu a precizat că nu va susține măsuri care afectează imaginea partidului, adăugând totodată că nu ar fi exclus ca el să fie propus din nou pentru funcția de premier. Pe de altă parte, Florin Cîțu a precizat că PNL a făcut o concesie prin a nu-l mai propune pe el pentru funcția de premier, motiv pentru care așteaptă PSD și USR să procedeze într-o cheie similară susținând învestirea Guvernului minoritar Ciucă. 

CITIȚI ȘI: Cîțu și Bușoi cântă la unison partitura alegerilor anticipate: "Se pare că e singura opțiune / USR vrea doar funcții"

Cîțu: Există o alternativă pe care nu și-o dorește nimeni, dar e una reală. Dacă acest Guvern nu trece, nu putem să evităm alegerile anticipate. Și atunci vă spun că responsabilitatea trecerii României cu un Guvern interimar printr-o perioadă dificilă e a celor de la USR și PSD. Dacă ei doresc alegeri anticipate, atunci să le spună românilor că asta e ce doresc și atunci se va întâmpla. Dar astăzi trebuie să vină să spună că votează acest Guvern PNL-UDMR cu un premier care nu e președintele PNL, așa cum au dorit.  

Reporter: Înțelegem că PSD ar vrea să intre în Guvern. Ce posturi au cerut?

Cîțu: PSD a spus de nenumărate ori că nu vrea la guvernare.  

Reporter: Acum vor. Ce posturi au cerut?  

Cîțu: Românii nu-i pot lua în serios pe unii care acum o zi spuneau că nu vor la guvernare, iar acum vor la guvernare. Mesajele pe care le-am primit nu sunt că vor la guvernare. Noi am văzut că premierul desemnat a primit o listă de măsuri pe care cei de la PSD le-ar vedea importante în perioada următoare. Sunt acolo lucruri pe care și noi le-am făcut și putem fi de acord, dar aș vrea să știe toți românii că nu e o listă foarte serioasă, pentru că impactul bugetar al acelor măsuri e de 96 de miliarde de lei în 2022. Asta înseamnă aproximativ 10% din PIB. Să vii cu măsuri care necesită 10% din PIB în situația prin care trece România astăzi arată neseriozitate, iresponsabilitate sau că nu înțelegi contextul economic.  

Reporter: Dar dacă ar fi singura variantă ca PSD să vă susțină ați accepta membri PSD în Guvern?  

Cîțu: Mandatul PNL e astăzi foarte clar, un Guvern minoritar PNL-UDMR.  

Reporter: În această seară conducerea PNL ar putea flexibiliza mandatul pentru a da o șansă PSD să intre la guvernare în mod asumat?  

Cîțu: Eu nu voi susține o asemenea variantă.  

Reporter: Ce spuneți în legătură cu întoarcerea USR la guvernare?

Cîțu: USR a vot tot timpul această variantă înainte de a vota o moțiune contra PNL. PNL a făcut o concesie majoră. E momentul ca USR să arate românilor că pot fi și ei maturi și să voteze acest Guvern.  

Reporter: Care sunt argumentele pentru acest mandat privind Guvernul minoritar PNL-UDMR?

Cîțu: PNL a făcut un pas important pentru a debloca această criză. Pasul a fost ca președintele PNL să nu mai fie propunere de premier. E momentul ca și celelalte partide să arate că pot face această concesie și să voteze acest Guvern.  

Reporter: Premierul desemnat a spus că va cere flexibilizarea mandatului.  

Cîțu: E ok. Vom avea un BPN astăzi sau mâine și vom discuta despre cum putem flexibliza acest mandat. Dar până la urmă eu vă spun că responsabilitatea mea ca președinte al PNL e să iau cele mai bune măsuri pentru PNL și români. Dacă una din aceste măsuri va duce la distrugerea imaginii și viitorului PNL, eu nu o voi susține.  

Reporter: USR a spus clar că nu susține un Guvern minoritar. Prin urmare ei își doresc să facă parte din Guvern. Luați în calcul această posibilitate ca USR să se întoarcă pe portofoliile pe care le-au avut în cazul în care premierul desemnat va propune asta?

Cîțu: Hai să vedem cum va arăta propunerea. Ar putea fi o propunere cu președintele PNL ca premier. Mai discutăm. Sunt multe scenarii. (...) Nu are sens să discutăm scenarii.

Reporter: Credeți că de data aceasta ați putea coagula o majoritate?

Cîțu: Dacă se ajunge acolo vom încerca. Dar în acest moment nu suntem acolo. Astăzi avem un mandat pentru un Guvern minoritar PNL-UDMR condus de Nicolae Ciucă. Eu am făcut această propunere. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.