VIDEO Armistițiul propus de Ciucă, respins de USR. Cioloș, iritat de întrebarea unui jurnalist privind concesiile pe care le-ar mai putea face USR cu scopul restaurării coaliției de guvernare


VIDEO Armistițiul propus de Ciucă, respins de USR. Cioloș, iritat de întrebarea unui jurnalist privind concesiile pe care le-ar mai putea face USR cu scopul restaurării coaliției de guvernare

Președintele USR Dacian Cioloș a declarat marți seară, pe parcursul unei conferințe de presă, că partidul său nu susține armistițiul propus astăzi de premierul desemnat Nicolae Ciucă, useriștii reiterând astfel respingerea variantei unei guvernări minoritare. Totodată, Dacian Cioloș s-a arătat iritat de întrebarea unui jurnalist privind concesiile pe care ar mai fi dispus să le facă USR cu scopul restaurării coaliției de guvernare, precizând că formațiunea sa politică a dat curs deja unei concesii atunci când "ministrul Voiculescu a fost aruncat pe geam din Guvern". (vedeți secvența video la finalul articolului, de la minutul 3:15:)

CITIȚI ȘI: PNL nu renunță la formula Guvernului minoritar. Armistițiul propus liderilor USR și PSD

Cioloș: Am văzut propunerea trimisă de premierul desemnat Ciucă. Din punctul de vedere al USR, România are nevoie acum de o majoritate care să permită guvernarea, nu de un armistițiu. Din punctul nostru de vedere o astfel de majoritate este posibilă de data aceasta. În plus, PNL și UDMR nu sunt adversari, pentru a vorbi astfel de un armistițiu, ci noi considerăm că sunt parteneri cu care putem construi împreună. Astăzi le-am propus din nou colegilor de la PNL soluții care să ne permită să refacem coaliția. E posibil ca USR să facă parte dintr-un Guvern de coaliție condus de Nicolae Ciucă, dar pentru asta e important să renunțăm la tergiversări și să ne așezăm la masă pentru a găsi soluții. Dacă își doresc să construim cu adevărat o majoritate care să guverneze în mod stabil, atunci haideți să ne așezăm la masă, pentru că un Guvern minoritar oricum ar fi el susținut și oricine l-ar susține are un grad ridicat de instabilitate. Câtă vreme se poate constitui o majoritate, cred că pe asta ar trebui să ne concentrăm eforturile și energia. Armistițiu există în Parlament deja, de când avem pandemia. Atunci când au fost propuse inițiative legislative care au vizat măsuri de criză, în afară de AUR toate celelalte partide au colaborat și au putut fi trecute proiecte de lege. La fel s-a întâmplat și în aceste zile chiar și fără un Guvern majoritar. Atunci când a fost vorba de măsuri care să vină ca soluții la criza prețurilor la energie, partidele au discutat între ele și au găsit formule pentru a merge înainte. Dar e nevoie de mai mult în perioada următoare. E nevoie de un Guvern stabil cu o majoritate clară în Parlament care să poată gestiona și măsurile de criză, dar să vină și cu propunerile de reformă de care are mare nevoie România. 

Reporter: Ce concesii poate face USR pentru a reface coaliția de guvernare?

Cioloș: Noi am făcut deja concesia când ministrul Voiculescu a fost aruncat pe geam din Guvern. Nu vreau să mai revin la lucrurile acestea, dar mă obligați cumva cu genul acesta de întrebări. Ministrul Voiculescu a fost aruncat din Guvern și cu toate acestea am rămas în Guvern. Însă lucrurile acestea legate de trecut ar trebui să le considerăm subiect închis și să vedem cum putem construi în zilele următoare un proiect în care să credem toate cele 3 partide care au fost în coaliție.

Reporter: PSD a spus clar că nu e de acord un armistițiu decât dacă sunt de acord toate partidele de dreapta, adică dacă este de acord și USR.

Cioloș: USR nu susține un Guvern minoritar pentru că din punctul nostru de vedere e posibilă construirea unei majorități în Parlament care să guverneze România. 

Reporter: Se vorbește de acest armistițiu. USR ar fi de acord să facă parte dintr-un Guvern în care sunt și PSD, PNL, respectiv UDMR?

Cioloș: Nu! Nici nu s-a pus problema niciodată de un astfel de Guvern. Eu nu l-am auzit niciodată pe domnul Ciucă să vorbească de un Guvern din care să facă parte la grămadă toate partidele. În Parlament noi ne aliniem când e vorba de măsuri de criză, dar când începem să vorbim de reforme de care România are nevoie cred că suntem departe de punctul de vedere al PSD. Ați văzut ce propune PSD și spunea chiar domnul Cîțu că asta ar mări și mai mult deficitul bugetar. 

Vedeți video: 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.