George Simion, monument de analfabetism constituțional. Șeful AUR nu cunoaște atribuțiile președintelui interimar, precizând că vrea anticipate odată cu referendumul ce vizează demiterea lui Iohannis


George Simion, monument de analfabetism constituțional. Șeful AUR nu cunoaște atribuțiile președintelui interimar, precizând că vrea anticipate odată cu referendumul ce vizează demiterea lui Iohannis

AUR a defilat astăzi în atenția opiniei publice cu tema suspendării și demiterii președintelui Klaus Iohannis, însă, cumva previzibil, abordarea copreședintelui formațiunii politice, ne referim la George Simion, a fost una realmente populistă. În cadrul unei conferințe de presă, George Simon anunța triumfalist că AUR va pleda ca referendumul privind demiterea președintelui Klaus Iohannis să fie organizat odată cu alegerile parlamentare anticipate. 

"Pentru a economisi banii și nervii românilor, odată cu alegerile anticipate trebuie să mergem și la referendum pentru demiterea președintelui", a zis George Simion. 

După aproape 1 an de parlamentarism, George Simion a dovedit că nu are tangențe cu legea fundamentală a țării și anume Constituția. Concret, dacă va reuși demersul referitor la suspendarea președintelui Klaus Iohannis, șeful Senatului, care va ocupa funcția de președinte interimar, nu va avea atributul, conform Constituției, de a dizolva Parlamentul, etapă fără de care nu pot fi declanșate alegerile parlamentare anticipate. 

Ce spune Constituția: "Art. 98 – Interimatul funcţiei

(1) Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.

(2) Atribuţiile prevăzute la articolele 88-90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcţiei prezidenţiale".

Art. 98 (2) se referă inclusiv la imposibilitatea ca președintele interimar să exercite atributul dizolvării Parlamentului, atribut ce-i este conferit președintelui ales prin articolul 89 din Constituția României. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.