Năsui: "Hoțul neprins e negustor cinstit". PNL și UDMR au votat în Parlament contra înființării unei comisii ce vizează investigarea achizițiilor publice făcute pe perioada pandemiei


Năsui: "Hoțul neprins e negustor cinstit". PNL și UDMR au votat în Parlament contra înființării unei comisii ce vizează investigarea achizițiilor publice făcute pe perioada pandemiei

Deputatul USR Claudiu Năsui a atras atenția că PNL și UDMR s-au opus astăzi în Parlament, prin vot, față de înființarea unei comisii ce vizează investigarea achizițiilor publice făcute pe perioada pandemiei, adică exact formațiunile politice care au gestionat criza. Însă, inițiativa a fost adoptată prin voturile oferite de celelalte partide parlamentare. 

"Cine nu vrea anchetarea achizițiilor publice din timpul pandemiei?

Ați ghicit. Fix cine le-a făcut. Astăzi parlamentul a votat înființarea unei comisii pentru investigarea achizițiilor publice făcute în timpul stării de urgență și de alertă în domeniul sănătății. Știm cu toții cum se desfășoară achizițiile publice din România. Inclusiv în domeniul sănătății, unde așa cum știți un fost ministru a fost prins în flagrant luând mită un comision de contract cu statul. Pandemia pentru unii a fost un bancomat. Nu a făcut decât să ofere oportunitatea perfectă pentru o grămadă de achiziții cu dedicație “de urgență”.

De exemplu, anul trecut statul a cumpărat pe repede înainte echipamente de fabricare de măști. La vremea respectivă era campanie electorală, așa că s-au inaugurat cu surle și trâmbițe, și mai ales politicieni care taie panglici. Evident, ele au fost un eșec total care abia a funcționat. Milioane de euro din banii contribuabililor au fost dați pe mașinării nefuncționale, fiind suspectate chiar că erau luate la mâna a doua.

Am vizitat în vară această linie de producție de măști, achiziționată de Romarm și pusă pe dușumeaua fabricii de armament de la Dragomirești. Impresia a fost că au chemat oamenii la muncă doar pentru că făcea ministrul o vizită. Să vă zic că din 5 măști una se încurca pe "linia de producție" second-hand din China și că era descurcată manual de angajații chemați de directorat intempestiv la muncă?

A scris și presa despre această risipă imensă din partea statului român, și încă într-una dintre cele mai grele perioade de după Revoluție. (citiți AICI un articol. Și sunt convins că neregulile nu s-au oprit aici.  

De ce s-ar opune cineva unei comisii de anchetă despre acest fel de achiziții? Răspunsul este evident: hoțul neprins este negustor cinstit", a scris Claudiu Năsui pe Facebook. 

De asemenea, deputatul USR Victor Ilie a prezentat rolul unei astfel de comisii și i-a luat în vizor pe parlamentarii PNL și UDMR pentru votul acordat astăzi. 

"Sistemul sanitar din România traversează o perioadă fără precedent. Ca un sistem să funcționeze sănătos avem nevoie de competență, integritate, dar mai ales transparență.

Astăzi am votat în Parlament pentru înființarea unei Comisii de Anchetă în ceea ce privește modul de cheltuire a banilor publici din domeniul sănătății în perioada pandemiei. Mai exact, pe achizițiile publice. Cum ar fi arătat votul cetățenilor în ceea ce privește această propunere?

Pandemia a luat prin surprindere sistemul sanitar, slab pregătit pentru situațiile de criză. De-a lungul timpului ni s-a demonstrat că deși am avea potențialul resurselor necesare, în situațiile de urgență medicală avem nevoie de sprijinul altor state. Corupția din sistem se traduce în victime, cifre morbide, situații de criză, incapacitatea îngrijirii adecvate a pacienților sau condiții precare în spitale. Din păcate, acest aspect este de fapt doar vârful icebergului. La baza avem un sistem corupt care erupe de fiecare dată, responsabil de viețile oamenilor și care se ascunde bine într-o structură creată de ani de zile.

Comisia de Anchetă parlamentară va avea rolul de a investiga în domeniul sanitar situații incompatibile cu legislația în vigoare, abuzuri comise de factorii de decizie, investigarea achizițiilor publice. Aici vorbim despre anchetarea achizițiilor pentru consumabile medicale, echipamente de protecție, dezinfectați sau orice produse destinate combaterii COVID-19.

Bani publici sunt banii cetățenilor. Principiul transparenței ar trebui să fie indicatorul prin care acești bani se cheltuie sau se administrează. Activitatea și cercetările Comisiei de Anchetă vor fi publice.

La final, vă las cu un gând și o întrebare. Această Comisie de Anchetă ar putea fi un prim pas în combaterea corupției sanitare sau cel puțin ar pune o pereche de ochi vigilenți pe sistemul sanitar și pe deciziile interne în ceea ce privește bugetul de stat. Totuși, oare de ce colegii de la PNL și UDMR au votat împotriva?", a scris Victor Ilie pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.