Finalul primei runde de discuții useliste: Ciolacu transmite că punctul comun dintre PSD și PNL e "buna credință", iar Cîțu cataloghează drept "interesantă" o guvernare USL "prin rotație"


Finalul primei runde de discuții useliste: Ciolacu transmite că punctul comun dintre PSD și PNL e "buna credință", iar Cîțu cataloghează drept "interesantă" o guvernare USL "prin rotație"

Prima rundă a discuțiilor dintre PNL și PSD privind creionarea unui Guvern s-a încheiat, președinții celor 2 partide având ulterior un discurs purtat în același registru, ambii spunând că nu s-au concentrat astăzi pe împărțirea funcțiilor, ci pe abordarea măsurilor și obiectivelor privitoare la crizele pe care le traversează România. Un element de noutate a fost reprezentat de o variantă pe care președintele PNL Florin Cîțu a catalogat-o interesantă, cea a unei guvernări USL, a cărei premier să fie schimbat prin rotație, iar astfel pe parcursul primilor 2 ani să fie instalat la Palatul Victoria un premier PNL sau PSD, apoi de la celălalt partid. Președintele PSD Marcel Ciolacu a dat de înțeles că nu exclude o asemenea variantă, dar o decizie va fi luată în urma discuțiilor purtate în cadrul forurilor de conducere ale formațiunii politice. Ciolacu a adăugat că punctul comun identificat astăzi în discuțiile cu PNL a fost reprezentat de "buna credință".  

Redăm declarațiile președintelui PNL: 

Florin Cîțu: Am discutat despre soluții, despre proiectele importante pe care deja le avem în programul de guvernare. A fost o discuție bună în care s-a discutat despre proiecte, obiective și am încercat să găsim soluții la această criză politică. Vom merge înapoi în partid...

Reporter: Ați ajuns la un numitor comun în legătură cu premierul?

Florin Cîțu: Așa cum am zis a fost prima discuție. Discuțiile despre funcții, despre cea de premier, au fost câteva, au fost câteva variante chiar interesante cu un premier care să se schimbe o dată la 2 ani. Deci au fost câteva discuții. (...) Am găsit în această seară multe lucruri care pot să ne unească, de exemplu situația pe care astăzi o vedem în România.  

Reporter: Ce vă unește cu PSD?

Florin Cîțu: Tocmai v-am spus că aceste obiective. Avem o criză în sănătate, în energie, iar pentru asta avem nevoie de un Guvern stabil. Dacă reușim cu PSD să facem acest lucru e ok.  

Reporter: Domnul Cioloș a spus că așteaptă foarte rapid un răspuns de la dvs.  

Florin Cîțu: Deciziile le luăm în PNL, mergem în PNL, prezentăm cele 2 variante cu plusuri și minusuri, iar după aceea vom lua o decizie. Mandatul nostru a fost acela de a discuta cu ambele partide. Vom merge înapoi în PNL, vom prezenta BPN cele 2 variante și apoi vom vedea.  

Reporter: S-a discutat și despre ministere?

Florin Cîțu: Nu, ci despre proiecte și obiective.  

Reporter: Ați negociat astăzi împotriva românilor? Ați spus că cine negociază cu PSD negociază împotriva românilor.  

Florin Cîțu: Astăzi ne-am uitat la obiective.  

Reporter: Le-ați explicat multă vreme românilor că PSD e un partid toxic, dușmanul națiunii. Cum s-a produs această schimbare? Ce să mai înțeleagă românii care trebuie să știe?  

Florin Cîțu: Trebuie să înțeleagă că am ajuns aici pentru că foștii colegi de coaliție au plecat de la guvernare, au semnat o moțiune cu cei de la AUR, iar după aceea au dat jos un Guvern. Acum PNL a flexibilizat mandatul și vorbim și cu PSD și cu USR.  

Redăm declarațiile președintelui PSD:

Ciolacu: Nu am avut discuții în ceea ce privește funcțiile din Guvernul României. Prioritatea principală e stabilizarea României. Printr-un efort comun și un plan de guvernare coerent trebuie să ajungem într-un ritm așteptat de români. Eu cred că suntem pe un drum corect. Dacă vom fi și cinstiți și patrioți, acesta e drumul care va duce la formarea unei majorități.  

Reporter: Florin Cîțu spunea că s-a discutat mai devreme despre varianta unei rotații în ceea ce privește funcția de premier, 2 ani PSD sau PNL să aibă premierul prima dată, apoi celălalt partid.

Ciolacu: A fost o discuție în ceea ce privește propunerea de premier. Ne menținem decizia partidului de a merge la consultări cu o propunere de premier. Dar au venit mai multe soluții pe care să le analizăm în PSD. A fost și această soluție de a veni prin rotație.  

Reporter: PSD e dispus să cedeze către PNL premierul pentru primii ani?  

Ciolacu: PSD a venit astăzi cu 100 de măsuri, am cerut ministrului de Finanțe execuția bugetară până în acest moment și cred că prioritatea zero e să venim cu o rectificare bugetară sub formă de lege în Parlament.  

Reporter: Cum ați putut sta de vorbă cu un hoit politic, un partid care miroase a PNȚCD, pe care așa îl defineați dvs. cu puțin timp în urmă?  

Ciolacu: Nu a fost foarte ușor, dar nici foarte greu, pentru că am încercat să găsim lucrurile care ne aseamănă, nu cele care ne despart.  

Reporter: Care sunt punctele comune?

Ciolacu: Buna credință. (...) În acest weekend PSD va lucra la un program de guvernare. Pe urmă, dacă se merge pe această direcție, vom încerca să uniformizăm cele 2 programe de guvernare. (...) A fost o discuție serioasă între domnul Mihai Tudose și Florin Cîțu în ceea ce privește criza energetică.  

Ciolacu: Dacă Florin Cîțu va fi propunerea de premier al PNL, PSD l-ar putea vota?  

Reporter: În acest moment sunt discuții între PNL și PSD. (...) Din punctul meu de vedere nu sunt șanse ca Florin Cîțu să fie votat.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.