China agită din nou spectrul războiului, după recenta vizită a oficialilor SUA în Taiwan


China agită din nou spectrul războiului, după recenta vizită a oficialilor SUA în Taiwan

Ministerul de Externe al Chinei a declarat miercuri că o vizită în Taiwan a unei delegații a Congresului SUA încalcă politica ”O singură China”, și că Statele Unite trebuie să oprească imediat toate formele de interacțiune oficială cu Taiwan.

Politica ”O singură China” (One China Policy) este acea politică ce afirmă existența unui singur stat suveran sub numele de China, care include și Taiwanul. 

”Este un joc politic periculos să te așezi la masa discuțiilor cu forțele pro-independență din Taiwan”, a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, într-un briefing pentru presă.

Tensiunile dintre cele două state surori, dar cu sisteme de guvernământ și organizare socială diferite, au crescut în ultimele luni, Taiwanul reclamând de mai bine de un an misiunile repetate ale forțelor aeriene chineze în apropierea insulei autonome pe care Beijingul o pretinde ca fiind a sa.

China nu a exclus folosirea forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său, în ciuda pretenției insulei de a fi o țară independentă care își va apăra libertatea și democrația.

În acest sens, armata chineză a anunțat marți că a efectuat o misiune de patrulare cu o de pregătire pentru luptă în zona strâmtorii Taiwan, după ce Ministerul chinez al Apărării a condamnat vizita în Taiwan a unei delegații a Congresului SUA, despre care a afirmat că ar fi sosit la bordul unei aeronave militare.

Misiunea de patrulare a Chinei a vizat, în mod oficial, supravegherea acțiunile „extrem de grave și eronate” ale „țărilor relevante” în disputa pe marginea problemei Taiwanului și activitățile forțelor pro-independență din Taiwan.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că șase avioane militare chineze au intrat marți în zona sa de apărare aeriană de sud-vest, inclusiv patru avioane de luptă J-16 și două avioane de supraveghere. De asemenea, mai multe instituții de presă din Taiwan au raportat marți că membri nespecificați atât din Camera Reprezentanților SUA, cât și din Senat au sosit la Taipei cu un avion militar american.

Întrebat despre vizită, premierul taiwanez Su Tseng-Chang a declarat miercuri reporterilor că între cele două țări, Taiwan și S.U.A. relațiile bilaterale sunt „foarte importante” și orice întâlnire dintre reprezentanții celor două state respectă principiul „vizitelor reciproce între prieteni”.

Institutul American din Taiwan, ambasada de facto a SUA în absența legăturilor diplomatice formale, nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

După cum aminteam, Ministerul chinez al Apărării a anunțat într-o declarație de presă că membrii Congresului SUA au sosit în Taiwan cu un avion militar, fapt în legătură cu care China se ”opune ferm”, condamnându-l în același timp.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a Biroului chinez pentru Afaceri cu Taiwanul a condamnat în mod similar vizita, dar a minimizat ideea că războiul este iminent.

„Îndemnăm pe toată lumea să nu creadă sau să răspândească zvonuri legate de iminența unui război”, a declarat purtătoarea de cuvânt, Zhu Fenglian, într-un briefing de presă miercuri.

La Washington, Pentagonul a spus că nu este un fapt neobișnuit ca delegațiile Congresului să fie transportate cu avioane militare, dar purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, nu a oferit alte detalii în legătură cu componența delegației americane

În iunie, Ministerul Apărării al Chinei a denunțat o scurtă vizită de weekend a trei senatori americani la Taiwan, efectuată tot cu o aeronavă militară americană, numind-o o „provocare politică urâtă”, iresponsabilă și periculoasă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.