Turcia și India, aliate importante ale SUA, ignoră administrația Biden și colaborează cu Rusia la producerea ori achiziționarea de armament de ultimă generație


  • ACP
  • Nov 16, 2021 19:18
  • 1287
Turcia și India, aliate importante ale SUA, ignoră administrația Biden și colaborează cu Rusia la producerea ori achiziționarea de armament de ultimă generație

Deși Turcia face parte din blocul NATO și are o mulțime de puncte delicate de disputat cu Rusia – începând de la pozițiile total opuse față de Crimeea până la situația din Siria –, luni a fost făcut anunțul că cele două țări vor produce împreună componentele sistemelor antiaeriene S 400. 

Achitionarea de către turci a acestor sisteme ruse a produs o mare nemulțumire Washingtonului, care a interzis vânzarea avioanelor de ultimă generație F35 pentru Turcia, a aplicat sancțiuni industriei de apărare turcă și a amenintat cu oprirea vânzării altor arme americane pentru armata turcă. 

Așa fiind, Ankara a dus mai departe legăturile cu Moscova și începe producția de componente pentru sistemele de rachete a căror achiziționare a produs nemulțumirea Washingtonului, după ce președintele Erdogan vorbise doar de aducerea unui al doilea lot de sisteme S 400. 

Aflat la târgul aviatic Dubai Airshow, Alexander Mikheyev, șeful companiei ruse de stat Rosoboronexport, a vorbit, tot luni, despre nivelul la care a ajuns relația dintre cele două țări în producerea sistemelor de rachete în Turcia: „Am început să colaborăm cu Turcia în ceea ce privește transferul tehnologiei S-400; localizăm unele componente (și producția lor) și am început lucrările”

Mai mult, oficialii ruși au anunțat, zilele trecute, că vor ajuta Turcia să își producă avioanele de luptă la care lucrează intens de la momentul la care s-a aflat că nu va mai putea importa avioanele de luptă americane de ultima generație – detalii AICI.  

Pe lângă problemele cu Turcia, duminică a fost anunțată începerea livrării sistemelor S 400 pentru alt partener strategic important al Statelor Unite, India. Deși guvernul indian a anunțat că merge înainte cu contractul de 5,5 miliarde de dolari semnat cu Rusia în 2018, Washingtonul nu a anunțat aplicarea sancțiunilor din actul numit Contracararea adversarilor Americii prin Legea sancțiunilor (CAATSA), care au fost aplicate Turciei – detalii AICI . 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.