Maia Sandu, în vizită oficială la București. România și R. Moldova au semnat un document esențial pentru consolidarea parteneriatului strategic: cele 18 puncte-cheie privitoare la cooperarea dintre cele 2 state


Maia Sandu, în vizită oficială la București. România și R. Moldova au semnat un document esențial pentru consolidarea parteneriatului strategic: cele 18 puncte-cheie privitoare la cooperarea dintre cele 2 state

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat marți, 23 noiembrie, o vizită oficială în România, la invitația președintelui Klaus Iohannis. Pe parcursul întâlnirii, cei doi șefi de stat au susținut o declarație de presă comună în cadrul căreia au reliefat, printre altele, necesitatea accentuării cooperării în plan energetic între cele două țări. De asemenea, Klaus Iohannis și Maia Sandu și-au mulțumit reciproc pentru sprijinul acordat în vederea combaterii crizei sanitare și, totodată, au punctat mai mult decât necesara consolidare a interconectării dintre România și Republica Moldova prin intermediul proiectelor de infrastructură rutieră. 

Redăm discursul președintelui României, Klaus Iohannis:

"Stimată doamnă Președinte Sandu,

Sunt deosebit de bucuros să primesc astăzi vizita dumneavoastră oficială, aici, la București.

Am avut în acest an un dialog bilateral extrem de intens, pe toate palierele. Am efectuat o vizită la Chișinău pe 27 august şi am avut atunci discuții deosebit de fructuoase, în continuarea cooperării strânse cu doamna Președinte înainte și după preluarea mandatului.

Cum am spus și cu acea ocazie, cu un nou Guvern și un nou Parlament la Chișinău, eforturile noastre comune pentru reformă, consolidare democratică și rezultate în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova vor fi într-adevăr de substanță.

Cooperarea pe linie guvernamentală şi parlamentară a cunoscut un reviriment, iar membrii executivelor au avut deja numeroase întâlniri aplicate, în care au discutat prioritățile sectoriale. Cooperarea continuă în ritm intens și în momentul de față.

Toate acestea arată că fructificăm oportunitățile de cooperare bilaterală aprofundată la nivel prezidențial, guvernamental și parlamentar, în vederea avansării agendei bilaterale și a parcursului integrării europene a Republicii Moldova.

În plus, am dovedit că putem conlucra eficient, acordându-ne sprijin reciproc în situații dificile. Adresez mulțumiri doamnei Președinte, autorităților și medicilor din Republica Moldova pentru ajutorul valoros pe care ni l-au oferit recent, în momentele grele generate de pandemia de COVID-19.

Așa cum știți, echipe de medici și asistenți din Republica Moldova au venit în România pentru a lupta în prima linie alături de colegii lor din România. Efortul și dedicarea personalului medical din Republica Moldova au ajutat la salvarea de vieți. Nu vom uita acest gest.

În discuțiile de astăzi cu doamna Președinte Sandu am subliniat, din nou, că Republica Moldova se bucură de un sprijin covârșitor, durabil și transpartinic la București.

Suntem cu toții dedicați consolidării Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și avansării proceselor de reformă.

România și Republica Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică - comunitatea de limbă, cultură și istorie. Dorim ca Republica Moldova să se dezvolte pe model european, în beneficiul cetățenilor săi.

De asemenea, România va rămâne în continuare cel mai apropiat prieten al Republicii Moldova. Am onorat mereu angajamentele asumate în beneficiul direct al cetățenilor și am depus eforturi consistente pentru ca Republica Moldova să rămână o prioritate pe agenda Uniunii Europene, precum și în relație cu alți parteneri importanți, precum Statele Unite ale Americii.

Avem o agendă deosebit de bogată pentru perioada următoare. Am discutat azi cu doamna Președinte despre toate domeniile în care avem proiecte comune, de impact, în special în ceea ce privește interconectarea energetică și consolidarea securității energetice, dezvoltarea infrastructurii de transport, perspectivele continuării acordării de asistență nerambursabilă Republicii Moldova printr-un nou Acord dedicat, dezvoltarea comunicațiilor și a cooperării în domeniul educației.

De asemenea, am discutat pe larg pe tema agendei europene a Republicii Moldova, inclusiv în perspectiva viitorului Summit al Parteneriatului Estic din decembrie. Dorim ca acesta să aibă ca rezultat un angajament solid față de partenerii estici cei mai ambițioși și avansați în implementarea reformelor, cum este Republica Moldova.

Totodată, pe agenda convorbirilor de astăzi s-a aflat și problematica de securitate regională. Suntem preocupați de climatul de securitate de la Marea Neagră.

În ceea ce privește dosarul transnistrean, am reiterat poziția noastră cunoscută: România susține o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional și fără afectarea viitorului său pro-european.

Așadar, avem în fața noastră o agendă densă, plină de provocări, dar şi de oportunități. România a demonstrat că rămâne permanent aproape de Republica Moldova şi sunt convins că împreună, prin eforturile noastre conjugate, vom avansa agenda europeană şi reformele.

Doamnă Președinte Sandu, vă dau cuvântul".

Redăm discursul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu: 

"Stimate domnule Președinte Klaus Iohannis,

Mă bucur să mă aflu astăzi la București, împreună cu mai mulți colegi, și mă bucur că am reușit să fac această vizită în primul meu an de mandat, ca o confirmare în plus a legăturii speciale dintre Republica Moldova și România.

La 29 decembrie 2020, ați fost primul șef de stat care ne-a onorat cu prezența la Chișinău, imediat după alegerile prezidențiale. Anunțam atunci, într-o Declarație comună, că după o perioadă lungă de îngheț Chișinăul și Bucureștiul revin la o relație firească, frățească și deschisă. Că pornim o nouă etapă în cooperarea bilaterală, acționând împreună pentru realizarea obiectivelor comune.

În 2021, Republica Moldova a simțit mereu umărul României alături, care ne-a ajutat să trecem mai ușor prin crize, dar și să începem a construi un viitor mai bun.

Datorită României - și ca urmare a discuțiilor pe care le-am purtat cu dumneavoastră în decembrie la Chișinău -, Republica Moldova a primit primele donații de vaccin anti-Covid-19. Donațiile ne-au permis să inițiem procesul de vaccinare deja la începutul lunii martie și să salvăm mii de vieți.

Astăzi, cu peste 500 de mii de doze oferite, gratis, România este cel mai mare donator de vaccin pentru noi, iar la ele se adaugă milioane de unități de echipamente de protecție. În primăvara anului 2020, medicii din România au venit să lucreze, cot la cot, cu colegii lor din Republica Moldova, în secțiile de COVID pline de pacienți. Mă bucur că am putut răspunde și noi, în această toamnă, cu un gest similar de solidaritate.

Tot datorită României, în primăvară, agricultorii noștri au primit 6000 de tone de motorină, care i-a ajutat să facă față mai ușor urmărilor secetei din 2020. Iar în această toamnă, în plină criză energetică, Guvernul României ne-a venit în ajutor, oferindu-ne păcură pentru a produce energie termică. În numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova, vă mulțumesc pentru acest ajutor semnificativ.

România a fost și rămâne susținătoarea noastră fermă pe plan economic, politic, diplomatic, cultural, educațional. Sprijinul oferit este resimțit de cetățenii noștri din toate regiunile - grădinițe și edificii culturale de nivel național, renovate sau construite din temelie; autobuze școlare donate de România; programe culturale, schimburi academice, ajutor pentru mass-media și societatea civilă. Am sărbătorit împreună 100 de ani ai Teatrului Național din Chișinău, astfel subliniind unitatea culturală, istorică și lingvistică dintre țările noastre.

O importanță aparte o au investițiile românești în Republica Moldova, dar și deschiderea pieței românești pentru producătorii noștri. România este, de mai mulți ani, partenerul nostru comercial cel mai important. Spre România merg cele mai multe dintre exporturile noastre. Ne dorim mult ca acest parteneriat să crească, iar noi vom avea grijă, inclusiv prin reformele în justiție, să facem din Republica Moldova un loc sigur și atractiv pentru investiții.

Aici vreau să transmit un mesaj pentru investitorii din România: Republica Moldova se schimbă, statul nostru va deveni mai eficient, mai transparent, mai prietenos cu afacerile, așa că vă așteptăm să veniți în Republica Moldova.

Stimate domnule Președinte,

De-a lungul anilor, Chișinăul și Bucureștiul au făcut multe lucruri bune împreună și sunt convinsă că putem face și mai multe. Astăzi mă aflu la București pentru a reafirma această relație consistentă dintre țările noastre și pentru a trasa noi obiective pentru cooperarea bilaterală.

Vreau să salut, cu acest prilej, faptul că astăzi miniștrii de Externe ai țărilor noastre au semnat o nouă Foaie de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare dintre Republica Moldova și România. Asistăm, astfel, la o relansare a mai multor proiecte strategice.

Salut și semnarea, de către miniștrii Educației, a Acordului privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice. Este un document mult-așteptat de absolvenții din Republica Moldova.

Un aspect important, de care depinde viitorul Republicii Moldova, este securitatea energetică. În context, salutăm finalizarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. De la 1 octombrie, acesta a devenit funcțional și și-a dovedit utilitatea în criza energetică din octombrie.

Următoarea prioritate de pe agenda noastră comună este interconectarea sistemelor de energie electrică - un proiect strategic pentru Republica Moldova. Pentru linia Isaccea - Vulcănești - Chișinău lucrările vor începe foarte curând.

Rămânem interesați în realizarea proiectului de interconexiune pentru liniile electrice Suceava - Bălți. Susținem, totodată, intrarea companiilor de electricitate din România pe piața Republicii Moldova, fapt care va stimula concurența pe o piață dominată încă de monopoluri.

Un alt proiect foarte important pentru noi este construcția podului rutier peste Prut la Ungheni. El ne va conecta mai ușor atât de Iași, cât și de autostrada care va lega estul României de Uniunea Europeană. Proiectul de Acord a fost deja elaborat de partea română și sperăm că ne vom mișca rapid și în ceea ce privește construcția sau renovarea altor poduri peste Prut - este în beneficiul economiei, dar și al oamenilor de pe ambele maluri.

Avem o oportunitate unică să avansăm rapid pe implementarea acestor obiective, dar și a altor proiecte de importanță majoră pentru Republica Moldova și care ne vor apropia și mai mult. Și suntem convinși că vom reuși.

Avem o cooperare foarte bună între Republica Moldova și România și există foarte multă deschidere din partea autorităților din ambele țări pentru ca această relație să aducă beneficii cetățenilor noștri. Avem toate pârghiile ca să construim un parteneriat puternic și reciproc avantajos, care ne va ajuta să depășim criza sanitară și criza economică, generată de pandemie, va oferi soluții pentru problemele oamenilor, va crea oportunități de creștere și ne va apropia și mai mult.

Contăm și de acum încolo pe sprijinul României în plan bilateral, dar și pe vocea ei importantă în cadrul Uniunii Europene. Integrarea europeană este un obiectiv major al Republicii Moldova, pe care îl putem atinge și cu susținerea prietenilor noștri de la București. Parteneriatul Strategic pentru integrare europeană dintre Republica Moldova și România ne va ajuta să atingem mai rapid acest obiectiv, în interesul cetățenilor noștri.

Ne aflăm într-un moment unic din punct de vedere politic la Chișinău, iar de la București avem un mesaj puternic de sprijin pentru Republica Moldova. Există toate premisele pentru a obține rezultate istorice în relația noastră și pentru ca următorii ani să fie cei mai buni și mai de succes în relația dintre țările noastre.

Vă mulțumesc!".

De asemenea, în prezența președinților Maia Sandu și Klaus Iohannis, ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a semnat împreună cu omologul român, Bogdan Aurescu, Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare Republica Moldova și România. 

Foaia de parcurs, prezentată de Ministerul de Externe al R. Moldova, face referință la angajamentele ambelor părți pentru:

1. interconexiunea energetică: vom întreprinde toate eforturile pentru darea în exploatare în cele mai scurte termene a gazoductului Ungheni-Chișinău și pentru realizarea interconexiunilor în domeniul energiei electrice;  

2. încheierea unui nou Acord între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil acordat de România Republicii Moldova, care să îndeplinească funcțiile Acordului semnat în 2010 și ieșit din vigoare la 28 martie 2021;

3. infrastructura de transport - construcția podului rutier Ungheni (România) - Ungheni (Republica Moldova), consolidarea podului rutier Galați-Giurgiulești, reabilitarea podului feroviar Galați-Giurgiulești;

4. comunicații și societatea informațională: am stabilit accelerarea eforturilor în scopul identificării soluțiilor concrete care să facă posibilă reducerea tarifelor pentru apelurile internaționale și pentru serviciile de roaming;

5. cooperarea în domeniul securității cibernetice: vom desfășura consultări la nivelul instituțiilor responsabile din cele două state;

6. cooperarea regională și teritorială: am confirmat, printre altele, angajamentul comun pentru finalizarea implementării proiectelor de cooperare teritorială în baza Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020;

7. protecția mediului, apelor și pădurilor: vom accesa expertiza României la elaborarea Codului Silvic; dezvoltarea software-ului de urmărire a trasabilității lemnului; funcționarea Agenției de Mediu (nou creată); gestionarea software-ului privind Fondul Global de Mediu (GEF);

8. educație și cercetare: am convenit, printre altele, să urgentăm procedurile necesare pentru semnarea Protocolului de colaborare bilaterală între cele două ministere ale Educației și am evidențiat interesul comun pentru dezvoltarea cooperării între instituțiile care organizează programe de formare continuă a cadrelor didactice din Republica Moldova şi România.

9. cultură: am reliefat necesitatea încheierii, în baza Acordului de cooperare în domeniul culturii între ministerele de resort, a unui Protocol cu privire la organizarea anuală a Festivalului Teatrelor Naționale din R. Moldova și România care să reglementeze aspectele organizatorice și financiare și să asigure durabilitatea proiectului.

10. sănătate: vor fi continuate inițiativele de creștere a siguranței și protecției populației prin îmbunătățirea pregătirii și menținerea capacității de intervenție a serviciilor de urgență profesioniste (inclusiv SMURD), în zona transfrontalieră România - Republica Moldova;

11. muncă: vom consolida dialogul bilateral în domeniul inspecției sociale, asigurările sociale, dezvoltarea serviciilor sociale, reforma beneficiilor de asistență socială, protecția copilului, ocuparea forței de muncă, formarea profesională a adulților, migrația în scop de muncă, egalitatea de șanse între femei și bărbați, inspecția muncii și protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități;

12. cooperarea în domeniul afacerilor interne: vor fi lansate noi proiecte care vor îmbunătăți capacitățile de reacție și vor asigura continuitatea acțiunilor aflate în desfășurare în domenii precum managementul frontierei, migrația ilegală, infracționalitatea transfrontalieră, cooperarea polițienească și situațiile de urgență;

13. cooperarea în domeniul finanțelor publice și fondurilor europene: va fi extinsă cooperarea dintre cele două bănci centrale în domenii precum supravegherea bancară, gestiunea situațiilor de criză, activitatea prestatorilor de servicii de plată și a emitenților de monedă electronică, infrastructurile pieței financiare, operațiunile cu numerar;

14. cooperarea în domeniul justiției: România va acorda sprijin Republicii Moldova în cadrul procesului de reformă a justiției;

15. agricultură: un dialog dinamic între instituțiile de profil;

16. cooperarea în domeniul comerțului și investițiilor: România este primul partener comercial al Republicii Moldova. Ne propunem consolidarea prezenței investiționale românești în țara noastră;

17. asistența oficială pentru dezvoltare: Țara noastră deține o relevanță centrală în cadrul politicilor României în domeniul cooperării internaționale pentru dezvoltare;

18. cooperarea pe linia ministerelor de externe: există deschidere deplină pentru aprofundarea colaborării pe acest palier.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.