VIDEO Dictatura USL a început prin furtul unui banner afișat de protestatari în Parlament. Hoțul s-a ascuns în WC, fiind urmărit de deputatul Mihai Polițeanu


VIDEO Dictatura USL a început prin furtul unui banner afișat de protestatari în Parlament. Hoțul s-a ascuns în WC, fiind urmărit de deputatul Mihai Polițeanu

În timp ce Guvernul Ciucă primea previzibilul vot de învestitură în Parlament, câțiva protestatari, printre care activiștii civici Diana Voicu și Marian Rădună, au manifestat pe unul dintre holurile instituției contra constituirii USL 2. La un moment dat, un presupus angajat al Parlamentului, deranjat că protestatarii manifestau contra monstruoasei coaliții care i-a oferit o sinecură, a furat pur și simplu bannerul anti-USL și s-a ascuns cu el într-un WC pentru aproximativ 15 minute. 

În timp ce protestatarii erau hărțuiți de presupușii angajați ai Parlamentului, senatorul PSD Streinu Cercel asista pasiv la întreaga scenă. 

Deputatul USR Mihai Polițeanu, care a filmat acțiunea de protest, l-a urmărit pe hoțomanul uselist prin Parlament, însă într-un final i-a pierdut urma. (vedeți AICI video)  

Pe de altă parte, este un prim semnal conform căruia USL 2 nu va ezita în a avea puternice accente dictatoriale.  



O serie de organizații civice, dar și mai mulți scriitori, profesori, politologi și jurnaliști au lansat ieri un comunicat comun prin care au avertizat guvernarea uselistă că va avea parte de o opoziție puternică în cazul în care va ignora revendicările societății civile:

"Suntem tot aici. V-am văzut, cu stupefacţie şi dezgust, cum nimic nu v-a putut opri să puneţi în practică cea mai neruşinată trădare a votului popular de după 1990: nici sutele de morţi zilnice (fiindcă, pentru a vă numi guvernul vostru, nu aţi ezitat să-i abandonaţi pe cei mai vulnerabili medical dintre noi), nici explozia îngrozitoare a preţurilor (fiindcă nu aţi ezitat să-i abandonaţi pe cei mai vulnerabili economic dintre noi), nici gândul că neruşinarea cu care călcaţi în picioare votul pe care l-aţi cerut aduce la disperare o Românie întreagă - încât, aşa cum arată un sondaj recent, sute de mii de tineri vor, din nou, să-şi ia lumea în cap din pricina voastră. Ca după mineriade.

Exact asta aţi făcut, în traumatizantele ultime luni: o mineriadă politică. Ca şi atunci, aţi adus la putere un guvern care e, de fapt, o restauraţie. Ca şi atunci, aţi zdrobit ceea ce se construise în săptămâni şi luni (şi ani, de data asta) de proteste curate care cereau un destin european pentru România. Ca şi atunci, sunteţi pe cale să distrugeţi exact combustibilul esenţial al unei naţiuni: speranţa, cea care ne-a ţinut sute de zile la rând în stradă, cea care ne-a îngăduit să credem în România europeană.

Speranţa pe care am aşteptat să o construiţi. Pentru care ne-aţi cerut votul - ca să alungăm de la putere partidul explicit antieuropean, cel împotriva căruia am luptat în stradă, cel care a fost blamat în Parlamentul European, cel avertizat de Comisia Europeană, de ambasade şi de partenerii noştri strategici să abandoneze programul dement de sabotare a României europene, cel care ne-a reprimat cu gaze şi grenade în 10 august 2018. Şi pe care, cinic, l-aţi adus înapoi la putere. Ce aţi făcut acum este desăvârşirea violenţei de atunci.

Dar noi suntem tot aici. Să nu credeţi că, dacă n-am ieşit în stradă, nu v-am văzut. Sau că nu vom ieşi, de îndată ce veţi începe să încălcaţi din nou aceleaşi linii roşii care ne asigură destinul european. Aceste linii sunt pentru noi ne-negociabile.

Vă cerem, aşadar, aceleaşi lucruri pentru care am protestat în stradă:

- repararea legilor Justiţiei (conform rapoartelor MCV şi deciziilor Comisiei de la Veneţia; inclusiv cu desfiinţarea SIIJ - şi excluzând reînfiinţarea ei în altă formă),

- repararea legilor electorale (pentru alegerea primarilor în două tururi),

- desfiinţarea pensiilor speciale,

- un guvern fără dosare penale,

- depolitizarea instituţiilor de stat, instalarea criteriilor competenţei şi meritocraţiei în selecţie

- transparenţa totală a cheltuirii banilor publici din programele PNDL şi PNRR.

Suntem cu ochii pe voi pentru a vă împiedica să introduceţi legi periculoase, ca de exemplu o lege care să interzică dreptul la avort sub pretextul sporului demografic.

De îndată ce veţi legifera împotriva acestor cereri, veţi fi în mod explicit inamicii României europene - pentru care vom lupta din toate puterile. Inclusiv în stradă.

Suntem tot aici. Şi credem la fel de neclintit în destinul european al României.

Nu încercaţi să-l sabotaţi. Fiindcă vom lupta pentru el până la capăt. Aşa cum am făcut-o împotriva partidului toxic cu care aţi ales să vă asociaţi.

Şi, aşa cum am învins atunci, o să învingem şi acum.

Fiindcă noi, spre deosebire de voi, nu abandonăm România.

24 noiembrie 2021

Iniţiatorii şi semnatarii Declaraţiei

Iniţiativă România

Grupul pentru Dialog Social GDS

Vă vedem din Sibiu

Corupţia Ucide

Geeks for Democracy

Freedom House România

Societatea Timişoara

Aradul Civic

Reset

#REZISTENŢA

Activ AG Piteşti

ARCEN

Asociaţia Kabaitan, Timişoara

Asociaţia România Fără Ei

Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice

Federaţia Iniţiativa Timişoara

Frontline Club România

Gărâna Jazz Festival

Rezistenţa Civică Galaţi

Sindicatul Pro A.S.

SZALT, Timişoara

Ştafeta Steagului Uniunii Europene

Timişoara Civică

Umbrela Anticorupţie

Un timbru pentru dreptate

VeDem Just - Voci pentru Democraţie

Ada Solomon, cineastă

Adrian Marcu, sindicalist

Alberto Groşescu, arhitect

Andrei Oişteanu, scriitor

Andrei Roşu, atlet, activist civic

Angi Şerban, activist civic

Brînduşa Armanca, profesor universitar, jurnalistă

Carmen Lidia Vidu, regizoare de teatru şi film

Carmen Uscatu, manager social

Ciprian Ciocan, activist civic

Ciprian Mihali, profesor, diplomat

Claudiu Komartin, poet

Codruţ Dumitrescu, manager cultural

Cosmin Ionescu, manager cultural

Dan Teodorescu, muzician

Dorina Constantin, manager cultural

Emilia Şercan, jurnalistă

Eugen Istodor, jurnalist

Florian Mihalcea, jurnalist

Florin Buhuceanu, activist civic

Liviu Tofan, jurnalist

Magda Cârneci, scriitoare

Marcel Tolcea, profesor universitar, scriitor

Marius Giura, manager cultural

Mihaela Miroiu, politolog

Mihai Liseţchi, activist civic

Mircea Cărtărescu, scriitor

Mircea Kivu, sociolog

Mircea Mihăieş, scriitor

Monica Macovei, ministru al Justiţiei

(2004-2007), europarlamentar (2009-2019)

Natalie Ester, actriţă

Oana Gheorghiu, manager social

Ondine Gherguţ, jurnalistă

Paul Cozighian, jurnalist

Radu Paraschivescu, scriitor

Radu Vancu, scriitor

Raluca Feher, activist civic

Ramona Szucsik, jurnalistă

Sanda Foamete, regizoare

Smaranda Vultur, profesor universitar

Sorin Szucsik, activist civic

Tiberiu Pfiszter, activist civic

Tudor Chirilă, artist

Valeriu Nicolae, activist civic

Vlad Alexandrescu, profesor universitar

Vlad Staricu - E.M.I.L., muzician

Vladimir Tismăneanu, profesor universitar

Lista rămâne deschisă".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.