Ignoranța și prostia fac casă bună cu Estul: Rusia, înspăimântată de ”semnificațiile satanice” ale Codurilor QR


Ignoranța și prostia fac casă bună cu Estul: Rusia, înspăimântată de ”semnificațiile satanice” ale Codurilor QR

Pentru cei care au crezut că România este Raiul stupidităților anti-vacciniste și al teoriilor conspirative demente ce au inundat spațiul public odată cu utilizarea la nivel de masă a rețelelor sociale, avem o veste bună: nu disperați, se poate și mai rău, dovada fiind Rusia, țara în care presiunea socială a fost la un pas de a determina autoritățile să modifice terminologia specifică instrumentelor de evidență în materie de imunizare.

Kremlinul și Guvernul federal au analizat îndelung posibilitatea de a renunța la folosirea termenului „cod QR” atunci când se afla în discuție întocmirea unui document care să ateste vaccinarea împotriva COVID-19, tratamentul medical sau atestarea unei infecții anterioare, apelând la cercetări sociologice pentru a verifica modul în care oamenii ar percepe posibilele denumiri alternative ale instrumentului în cauză. Printre noile opțiuni s-au numărat „pașaportul verde”, „pașaportul de sănătate”, „certificatul de sănătate”, „covipass”, „pașaportul sanitar” și altele. La Moscova, sondajele deja efectuate au arătat că mai mult de jumătate dintre ruși au o atitudine negativă față de termenul „cod QR”, foarte mulți dintre cei intervievați acuzând diverse ”semnificații satanice” a codificării în cauză.

Denumirea care va fi aleasă în cele din urmă va fi folosită probabil în textul proiectului de lege, care introduce coduri QR în transportul aerian și feroviar. Acum, textul proiectului folosește termenul abstract „documentație cu coduri de bare 2D”

Teoriile conspirației despre pericolele vaccinării împotriva coronavirusului și infecția în sine au început să se răspândească aproape imediat după ce au apărut primele cazuri de infectare în Rusia. Unii ruși se opun vaccinărilor în masă, precum și introducerii codurilor QR pentru a vizita restaurante, cafenele, teatre, muzee și alte instituții.

Medicul șef al spitalului de psihiatrie Alekseeva (fostul Spital Kashchenko), psihiatrul șef al Moscovei, Georgy Kostyuk, a pus pe seama ignoranței și a lipsei de educație temerilor rușilor de vaccinare și continua negare a pandemiei. „În istoria țării noastre au existat o mulțime de lucruri de genul acesta. „666, numărul fiarei” este o imagine populară printre creștinii ortodocși nu foarte educați. În urmă cu ceva vreme, oamenii s-au pronunțat împotriva numărului de identificare personală a contribuabililor (INN). Acum toată lumea are un INN și nu s-a întâmplat nimic groaznic. A venit rândul codurilor QR”, a declarat Georgy Kostyuk.

Pe de altă parte, terminologia „cod QR” și motivul pentru carea aceasta este folosită, nu sunt deloc clare pentru cetățenii de rând din Rusia, nefiind adaptate practicii sociale a oamenilor din punctul de vedere al vieții de zi cu zi. ”Utilizarea termenului „cod QR” crește vigilența, poate speria și genera conotații negative în rândul persoanelor care sunt deja îngrijorate de inovații, văzându-le ca diverse amenințări”, a declarat Viktor Poturemsky, director de analiză politică la Institutul de Marketing Social.

Oficial, Kremlinul a negat planurile de a redenumi codurile QR. Secretarul de presă al președintelui Putin, Dmitri Peskov, a făcut apel la rațiune și la luciditate, spunând că „indiferent de cum este numită, tehnologia este legată de măsurile care se iau, inclusiv pe fondul pandemiei în care trăim”. ”Codul QR este folosit pentru transferurile bancare, este folosite pentru publicitate, pentru informare etc. Să ne gândim la un alt nume pentru un computer, un televizor - poate că nici ele nu sunt pe placul urechii. Să ne menținem cumva mintea puțin trează", a adăugat Peskov.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.