"Să servească un ceai de mușețel!". Gorghiu, mesaj către pesediștii care au atacat PNL și după oficializarea coaliției USL. Senatoarea PNL anunță că va monitoriza realizarea obiectivelor pe justiție din programul de guvernare


"Să servească un ceai de mușețel!". Gorghiu, mesaj către pesediștii care au atacat PNL și după oficializarea coaliției USL. Senatoarea PNL anunță că va monitoriza realizarea obiectivelor pe justiție din programul de guvernare

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a avut luni, 29 noiembrie, o intervenție telefonică, în emisiunea jurnalistei Alina Manolache de la Profit News, pe parcursul căreia le-a transmis, mai ales celor din PSD, "să servească un ceai de mușețel" în cazul în care au o stare de nervozitate crescută, pentru a se abține de acum încolo din a mai ataca public colegii din cadrul coaliției de guvernare. 

În ceea ce privește numirea controversatei avocate pesediste, Laura Vicol, la șefia Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Alina Gorghiu a precizat că va monitoriza modul în care e respectat programul de guvernare în domeniul justiției. Practic, senatoarea PNL care a propus ca majoritatea cetățenilor ce au primit o pedeapsă de până la 7 ani de închisoare să o execute la domiciliu anunță că o va superviza pe avocata PSD care a susținut fervent desființarea Direcției Naționale Anticorupție și în legătură cu care, pe parcursul ultimelor zile, au apărut o serie de dezvăluiri ce au relevat faptul că relația acesteia cu inculpații, printre care și interlopi, nu a fost întocmai cea specifică celei dintre avocați și clienții lor. 

Alina Gorghiu: În ultimele zile am auzit în spațiul public suficiente reproșuri și dintr-o parte și din alta, ale unor personaje din partidele care compun această coaliție aflată la guvernare. Am de la bun început un mesaj amical pentru ei, că orice fel de critică, oricât de întemeiată ar fi ea, nu cred că ar trebui făcută în spațiul public. Cred că misiunea acestei coaliții e una și așa dificilă. Eu personal nu pot să dau un cec în alb PSD, cum sunt convinsă că nici cei din PSD nu ne creditează cu ochii închiși, dar dacă vrem să funcționeze cred că orice obiecțiune va trebui să fie făcută în cadrul ședințelor de coaliție. Cu privire la Comisia Juridică, o să vă spun că a fost o opțiune exclusivă a colegilor din PSD.  

Moderatoare: Dar cu voturile liberalilor, doamnă Gorghiu! Trebuie să recunoaștem acest lucru.  

Alina Gorghiu: Nu știu detaliile din Comisia Juridică a Camerei Deputaților. După cum știți, sunt la Senat. A fost o negociere pentru ca președinția Comisiei Juridice să fie luată de PSD la Camera Deputaților. Dacă vor fi lucruri care deranjează, sunt absolut convins că pot fi discutate în cadrul coaliției. Dar mai știu un lucru, că niciun fel de proiect nu poate să stea într-o singură persoană. Comisia Juridică, ca și celelalte comisii, beneficiază e o majoritate. Evident, programul pe justiție e unul foarte important și, de altfel, unele priorități sunt contra cronometru, finalul lunii martie trebuind să ne găsească cu SIIJ desființată. Deci, trecând de persoane, eu mă aștept ca PSD să pună ca prioritate zero acest proiect, care se află în acest moment în Comisia Juridică de la Senat. Dacă vor să amendeze această lege, astfel încât să respectăm prioritatea zero din programul de guvernare, suntem cu toții deschiși. Asta voi monitoriza eu. Primul obiectiv al acestei coaliții, fără de care nu poate merge mai departe, e desființarea SIIJ la finalul lunii martie.  

Moderatoare: Dacă se va dovedi că nu e cea mai bună alegere, cea a doamnei Laura Vicol, PNL va accepta sau va îndrăzni să ceară PSD, chiar public, să facă o schimbare? Nu e valabil doar pentru Comisia Juridică, ci pentru orice altă numire care nu va fi chiar cea mai fericită.  

Alina Gorghiu: Aș vrea să reiau ce am spus adineauri, că nu ofer nimănui un cec în alb, însă evaluarea se va face uitându-ne pe prioritățile din programul de guvernare. Dacă lucrurile vor fi așa cum trebuie, înseamnă că PSD a făcut o alegere bună. Dacă lucrurile nu vor fi bifate, atunci se va demonstra că alegerea nu a fost tocmai una inspirată. La nivel de simbol, PSD e singurul care poate să-și facă această analiză și sper că va face numiri cu cap de azi încolo, indiferent unde se va face numirea. Avem nevoie de cât mai puține controverse în spațiul public cu privire la numiri. Avem nevoie de un climat care să ne ofere posibilitatea să livrăm. Controversele nu ne ajută. Pe această temă sunt convinsă că PSD face în aceste momente o analiză și va decide ce consideră că e mai bine. Analiza mea se va referi strict la proiectele pe care le vom livra din programul de guvernare. Voi fi foarte atentă pe acest domeniu al justiției.  

Moderatoare: Vă rog să ne spuneți care e percepția liberalilor despre următoarele critici: Adrian Câciu critică Guvernul Cîțu pentru felul în care a construit bugetul, fiind nevoie de atâtea rectificări, iar Sorin Grindeanu spune că din ultimii 10 ani acesta e anul în care se dau mai puțini km de autostradă în folosință. De asemenea, sunt certuri pe funcții la nivel județean. Simțiți că e o colaborare fair play cu cei de la PSD? Sau simțiți că veți avea din ce în ce mai multe contre inclusiv în spațiul public?  

Alina Gorghiu: Într-o notă mai relaxată, le-aș recomanda celor care merg la minister, indiferent de partid, și devin nervoși și simt nevoia să dea declarații contondente să servească un ceai de mușețel și să răspundă cu calm. Orgoliul personal și misiunea de gestionare a guvernării să știți că nu au niciun punct comun. De aceea, dacă există un adevăr care trebuie spus, în această coaliție nu trebuie nici să ne iubim, nici să ne criticăm. Important e ca această coaliție să funcționeze. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.