UPDATE Discuție aprinsă PSD-USR: Vicol demonstrează că e analfabetă juridic, în timp ce încearcă să convingă că de fapt dorește să faciliteze anchetarea deputatului Miuțescu de către procurorii DNA


UPDATE Discuție aprinsă PSD-USR: Vicol demonstrează că e analfabetă juridic, în timp ce încearcă să convingă că de fapt dorește să faciliteze anchetarea deputatului Miuțescu de către procurorii DNA

UPDATE

Într-un răspuns scris la postarea Oanei Murariu de pe Facebook (pe care-l puteți accesa AICI), Laura Vicol a demonstrat că nu e pregătită nici profesional pentru funcția în care a fost înscăunată de coaliția USL 2, cea de președintă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților. 

Concret, bătându-se cu pumnul în piept că ea a scurtat de fapt calendarul privind aprobarea / respingerea solicitării DNA în legătură cu percheziționarea informatică a deputatului ex-PNL Adrian Miuțescu, Vicol a arătat că nu cunoaște legea, precizând că termenul în care Comisia Juridică trebuie să ia o decizie privind o cerere DNA de reținere, arestare sau percheziție a unui deputat sau senator este de 5 zile, când în realitate e de 3. 

Redăm în acest sens Articolul 24 din Legea nr. 96 din 21 aprilie 2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor: "Președintele Camerei din care face parte deputatul sau senatorul aduce de îndată cererea la cunoștința Biroului permanent, după care o trimite Comisiei juridice respective, care va întocmi un raport în termen de 3 zile. Hotărârea Comisiei juridice se adoptă prin votul secret al majorității membrilor săi". 

Nu în cele din urmă, trebuie precizat că inclusiv data stabilită de Vicol, prin care a scurtat calendarul ca urmare a presiunii publice ce a fost exercitată de deputata Oana Murariu, ședința Comisiei Juridice a Camerei Deputaților fiind convocată finalmente pe 2 decembrie, este una întârziată, care aduce atingere activității procurorilor în realizarea anchetei. Totodată, avocata anti-DNA de la PSD ar fi trebuit să știe că actul de justiție nu poate fi tergiversat sub pretextul zilelor libere, care, de altfel, sunt oferite discriminatoriu prin lege doar bugetarilor. 

Laura Vicol: "Stimata doamna deputat, membru al Comisiei Juridice al Camerei Deputatilor, va somez public sa incetati cu minciunile aruncate in retele de socializare, minciuni preluate cu “buna-credinta” de oameni care chiar cred in dumneavoastra, respect optiunea politica a fiecaruia.

Amanarea a fost solicitata de fostul presedinte USR al Comisiei Juridice. Astazi se implineau cele 5 zile pentru raport. Intrucat este zi libera, am convocat sedinta Comisiei pentru joi, 02.12.2021, ora 14.00.

Dati dovada de echilbru si ratiune, derapajele nu va onoreaza.

Sanatate!".

Răspunsul Oanei Murariu: "Am primit reconvocarea pentru ziua de joi la câteva ore bune dupa convocarea pentru data de 6.12 și după această postare. Termenul de 3 zile, iar nu de 5, e prevăzut de lege și poate fi verificat de orice cetățean acest aspect. Reconvocarea pentru joia aceasta este un pas spre normalitate și care mă bucur că a fost efectuat. Cred ca trebuie să solicitați și acordul BP-ului totuși, joia aceasta nefiind zi pentru comisii".

ȘTIREA INIȚIALĂ

DNA a transmis o solicitare către Camera Deputaților, în data de 24 noiembrie, prin care a cerut acceptul pentru desfășurarea de percheziții informatice în cazul deputatului ex-PNL de Argeș, neafiliat în prezent și membru în gruparea informală a lui Ludovic Orban, ne referim la Adrian Miuțescu, urmărit penal pentru că ar fi intervenit, pe vremea când era președinte al PNL Argeș, pentru numirea unor persoane în poziții-cheie la ANPC și la Poșta Română.

Comunicatul DNA din data de 24 noiembrie: "În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 932/VIII/3 din data de 12 noiembrie 2021, în considerarea prevederilor legale și constituționale, procurorul șef al DNA a inițiat procedura necesară în vederea încuviințării, de către Camera Deputaților, a percheziției informatice în dosarul penal privind pe Miuțescu Gheorghe Adrian, în prezent deputat în Parlamentul României, suspect pentru săvârșirea a opt infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (art. 13 din Legea 78/2000).

Concret, procurorul șef al DNA a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul și dosarul penal (9 volume) întocmite de procurorii din cadrul Serviciului teritorial Pitești, pentru a fi înaintate ministrului Justiției, astfel încât acesta să solicite Camerei Deputaților, în baza art. 72 din Constituția României, art. 23 alin. 1 si art. 24 din Legea 96/2006 republicată, privind Statutul deputaților și senatorilor, art. 222 alin. 1 și 2 din Regulamentul Camerei Deputaților, încuviințarea percheziției informatice.

Percheziția informatică este o activitate prevăzută de Codul de procedură penală necesară pentru descoperirea și strângerea probelor în procesul penal, iar în cazul membrilor Parlamentului, efectuarea acestei activități este condiționată strict de votul plenului Camerei din care face parte parlamentarul respectiv".

Astăzi, deputata USR Oana Murariu, de profesie avocat, a semnalat faptul că dezbaterea solicitării DNA este tergiversată de noua președintă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, cunoscută drept avocata anti-DNA și anume pesedista Laura Vicol. În acest context, Oana Murariu a atras atenția că este afectat rolul percheziției de a-l lua prin surprindere pe cel vizat, iar astfel procurorii vor identifica cu mult mai multă dificultate probele necesare instrumentării dosarului. 

"Bine ați venit în epoca USL 2.0 la capitolul justiție.

Cum să fii „surprins” de percheziție la 2 săptămâni după ce afli de posibilitate. Tocmai am primit convocare pentru data de 6 decembrie pentru dezbaterea în Comisia juridică a cererii de încuviințare a percheziției unui deputat.  

Wow. De solicitare știam de săptămâna trecută, când speram să se convoace ședința de urgență, dar nu. S-a schimbat intempestiv președintele comisiei și primim convocare după aproape 2 săptămâni de la solicitare.

Percheziția ar trebui să constituie un element de surpriză pentru persoana cercetată tocmai pentru a se putea identifica un număr cât mai mare de probe, adică a se observa situația reală. Cam cât de eficientă va fi percheziția în cazul de față când ai 2 săptămâni să te „pregătești” pentru ea, după ce ea a fost deja dispusă de un judecător? Asta dacă va fi încuviințată și de Cameră...

PS: art. 24 alin. (2) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor prevede un termen de 3 zile pentru întocmirea raportului, prin vot secret, în comisie (3 zile… nu 2 săptămâni)", a scris Oana Murariu pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.